Autoritair Club Brugge zet puntjes op de i tegen Standard

  1. 41' - Doelpunt - Bas Dost (2 - 1)
  2. 19' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 1)
  3. 3' - Doelpunt - Merveille Bokadi (0 - 1)
  1. 90+2' - Geel - Damjan Pavlovic
  2. 89' - Geel - Noe Dussenne
  3. 88' - Geel - Mehdi Carcela-González
  4. 86' - Verv. Hugo Siquet door Damjan Pavlovic
  5. 83' - Verv. Ruud Vormer door Éder Balanta
  6. 83' - Verv. Bas Dost door Youssouph Badji
  7. 78' - Verv. Nicolas Gavory door William Balikwisha
  8. 73' - Geel - Odilon Kossounou
  9. 71' - Verv. Eduard Sobol door Stefano Denswil
  10. 62' - Geel - Samuel Bastien
  11. 60' - Verv. David Chidozie Okereke door Charles De Ketelaere
  12. 58' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Kostas Laifis
  13. 58' - Verv. Maxime Lestienne door Mehdi Carcela-González
  14. 49' - Doelpunt - Noa Lang (3 - 1)
  19'Hans Vanaken1 - 1
  41'Bas Dost2 - 1
  49'Noa Lang3 - 1

  Ook Standard heeft Club Brugge niet kunnen afremmen. Ondanks een vroege goal van Bokadi gingen de Luikenaars met 3-1 onderuit tegen een autoritair blauw-zwart. Voor Standard is het de eerste nederlaag onder coach Mbaye Leye.

  Club Brugge - Standard kort samengevat

  • Sleutelmoment: We zouden de niet-gefloten strafschop van Standard het breekpunt kunnen noemen, maar dat zou een grove leugen zijn. Na de 3-1 was het geloof bij de Luikenaars immers al helemaal verdwenen.
  • Man van de Match: De Jupiler Pro League is de speeltuin van Noa Lang. De huurling van Ajax doet wat hij wil en is in zijn zeventien matchen betrokken bij zestien goals. Club Brugge legt straks met de glimlach zes miljoen op tafel om de aankoopoptie te lichten.
  • Opvallend: Standard moet nog wat langer wachten op een uitzege in Jan Breydel. De Rouches wonnen er voor het laatst in 2013, een 0-2 waarin Batshuayi en Buyens de doelpunten maakten.

  Bekijk de goals uit Club Brugge - Standard (3-1)

  Vroege goal van Bokadi deert Club niet

  Beide ploegen begonnen aan de topper zonder een van hun smaakmakers. Bij Club Brugge kreeg De Ketelaere verrassend meer rust en Standard deed het zonder Amallah. De Marokkaan kampte met een voetblessure en/of transferitis.

   

  De spektakelwaarde van de eerste helft leed er niet onder. Lang kreeg al vroeg een leuke kans, maar het was aan de overkant dat de bal erin vloog. Klauss kopte een vrije trap door en Bokadi frommelde hem voorbij Mignolet. Na een minuutje zweten tijdens de interventie van de VAR mocht de verdediger zijn vierde van het seizoen voluit vieren.

   

  De thuisploeg was niet bepaald onder de indruk. Gaandeweg kwam er meer precisie in de Brugse aanvallen en smolten de mogelijkheden van Standard om te counteren als sneeuw voor de zon.  De Luikenaars liepen integendeel zelf in het mes. Mignolet trapte snel uit, Lang goochelde zich voorbij Raskin en een schijnbaar herboren Vanaken mocht de gelijkmaker binnenschuiven.

  Vrolijke vrienden! Leye en Clement aan de zijlijn

  Lang legt Standard over zijn knie

  Met de rust aan de horizon loste Club Brugge het gaspedaal even en zo waanden de Rouches zich voor enkele minuten de evenknie van de leider. Vlak voor de pauze zette Dost hen brutaal met de voetjes op de grond. De Nederlandse prijsschutter stond waar hij moest staan toen Bodart een schotje van Rits liet glippen.

   

  In een poging om zijn eerste nederlaag als coach af te wenden gooide Leye bij het begin van de tweede helft met Muleka alles op de aanval. Die gok pakte verkeerd uit. Mata draaide op rechts rondjes rond Bastien en schotelde Lang de 3-1 voor. Die klap zinderde lang na bij Standard. De bezoekers mochten blij zijn dat ze niet helemaal duizelig werden getikt door Club, dat enigszins inhield.

   

  De rest van de wedstrijd was verloren moeite. De 4-1 van Okereke telde niet wegens buitenspel en een kwartier voor tijd werd Standard terecht een strafschop ontnomen na onvrijwillig handspel van Dost. Tussendoor hadden Bastien, Muleka en vooral invaller Carcela hun frustratie bekoeld op enkele Brugse kuiten en scheenbenen.

   

  Een alweer keizerlijk Club Brugge blijft maar winnen en telt nu al veertien punten voorsprong op de eerste zogenaamde achtervolgers. Standard weet weer wat verliezen is en kan zijn vierde plek straks kwijtspelen.

  Vanaken is helemaal terug en toont dat met een panna

  Clinton Mata controleert de bal knap met zijn hak

  Carcela warmt op met loopschoenen, later toch de voetbalschoenen aan

  Vanaken: "Nooit gevoel dat het fout kon lopen"

  Hans Vanaken zag net als iedereen een dominant Club Brugge. "We hadden dat gevoel ook tijdens de wedstrijd. We vatten de match goed aan, alleen valt de eerste bal dan weer verkeerd. Dan kom je weer achter, zoals wel vaker de laatste weken. De reactie daarna was gewoon heel goed."

   

  "We zijn niet gaan twijfelen over onszelf, want we hadden al een paar ballen goed gerecupereerd met onze pressing. Daarna bleven we dat tempo volhouden en voelden we dat zij daar niet in meekonden", verwoordde Vanaken het enorme Brugse zelfvertrouwen. "We voelden dat het erop en erover zou zijn. Ik had nooit het gevoel dat het nog fout zou kunnen lopen."

   

  De middenvelder zelf benadert weer zijn beste niveau. "Als je vier weken niet gevoetbald hebt, wil je wedstrijden spelen om ritme op te doen. Vorige week kreeg ik 60 minuten, in de midweek 75 en nu 90. Dat voelt goed. Als je dan kunt scoren en een goede match spelen, dan geeft dat vertrouwen."

   

  De titel lijkt Club Brugge niet meer te kunnen ontglippen. "Dat wordt veel gezegd. Het verschil is nu veertien punten. Als we dat kunnen houden tot de play-offs, ziet het er goed uit. Daar moeten we niet over liegen, maar we moeten elke match dit laten zien. Dan is de kans heel groot dat we kampioen worden."

  Klauss: "We liepen de hele tijd achteruit"

  Joao Klauss proefde met Standard voor het eerst van de nederlaag. "Ik ben teleurgesteld met het resultaat en met onze prestatie. We maakten niet zelf het spel zoals in de vorige wedstrijd. We gebruikten te vaak de lange bal en liepen de hele tijd achteruit. Dat is niet ons spel."

   

  "We toonden zeker niet te veel respect, maar het is gewoon een topploeg. Ze zijn erg sterk en houden de bal goed bij. Dat was lastig voor ons", zocht de Braziliaanse spits naar redenen voor de nederlaag. "Wij hebben graag de bal om dan zelf het spel te maken."

   

  Klauss is wel onder de indruk van het niveau in de Jupiler Pro League. "Het is een zeer goede competitie met veel goede spelers. Als je bijvoorbeeld naar Dost kijkt... Die komt ook uit de Bundesliga en speelt nu hier."

  Clement: "Bijna alles gezien wat ik van mijn ploeg wil zien"

  Lang: "Laten nu week in week uit zien dat we de sterkste ploeg van België zijn"

  Vanaken: "Misschien heb ik na vandaag opnieuw het ritme te pakken"

  Carcela: "Na de gelijkmaker heeft Club ons hun spel opgelegd"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Afgelopen! Club Brugge dendert zonder om te zien voort. Een vroege achterstand tegen Standard kon de leider niet doen wankelen. Na de 0-1 van Bokadi ging Club er dankzij Vanaken, Dost en Lang nog vlotjes overheen. .
  3. Gele kaart voor Damjan Pavlovic van Standard tijdens tweede helft, minuut 92
  4. tweede helft, minuut 91. De ongrijpbare Lang krijgt nog een schop van Pavlovic. .
  5. tweede helft, minuut 89. Carcela ontsnapt. Het gemene kantje van Mehdi Carcela komt weer naar boven. Hij trapt smerig na op het been van invaller Balanta. Dit mag eigenlijk rood zijn. .
  6. Gele kaart voor Noe Dussenne van Standard tijdens tweede helft, minuut 89
  7. Gele kaart voor Mehdi Carcela-González van Standard tijdens tweede helft, minuut 88
  8. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Standard, Damjan Pavlovic erin, Hugo Siquet eruit
  9. tweede helft, minuut 86. Siquet lijkt bij zijn wissel aangedaan door de aanstaande nederlaag. De jonge rechtsachter wordt vervangen door Pavlovic. Aan hem heeft het alvast niet gelegen. .
  10. tweede helft, minuut 83. Clement haalt met Dost en Vormer twee schakels van de Nederlandse ketting naar de kant. Deze wedstrijd is toch al een poosje gespeeld. .
  11. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Club Brugge, Éder Balanta erin, Ruud Vormer eruit
  12. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Club Brugge, Youssouph Badji erin, Bas Dost eruit
  13. tweede helft, minuut 81. Het is een beetje jammer dat deze topper stilgevallen is. De Ketelaere probeert de zaak opnieuw op gang te trekken en mikt vanuit een scherpe hoek op Bodart. .
  14. tweede helft, minuut 78. De ene Balikwisha is al verdwenen, maar Standard heeft nog een tweede. William krijgt zijn eerste minuten van het seizoen. .
  15. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Standard, William Balikwisha erin, Nicolas Gavory eruit
  16. tweede helft, minuut 76.
  17. Toch niet! Scheids Laforge bekijkt de beelden aan de zijlijn en draait zijn beslissing terug. Standard krijgt niet de kans om de spanning terug te brengen. . tweede helft, minuut 75.
  18. tweede helft, minuut 74.
  19. Gele kaart voor Odilon Kossounou van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 73