Jupiler Pro League - speeldag 25 - 07/02/20 - 20:30
28'
Jonathan David
28'
1 - 1

Anderlecht heeft ploeg in vorm AA Gent in de Ghelamco Arena in bedwang kunnen houden. Anderlecht zag een vroege goal opgehaald worden, maar kreeg daarna de beste kansen op een tweede treffer. "Als dit het beste team van het moment is, dan hebben we het vandaag niet slecht gedaan", zegt Anderlecht-trainer Frank Vercauteren.

AA Gent - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Bij een 0-1-voorsprong voor Anderlecht gaat Castro-Montes in de zestien vol op de voet van Vlap staan. De bezoekers krijgen geen penalty en enkele minuten later gaat de bal aan de overkant wél op de stip na een duidelijke overtreding van Kana. David zet de strafschop feilloos om.
  • Man van de match: Antoine Colassin bewees nog maar eens zijn neus voor goals, maar de uitblinker van deze wedstrijd was een andere Anderlecht-youngster: Jérémy Doku. Met zijn flitsende bewegingen en snelheid liet hij Castro-Montes en bij uitbreiding de hele Gentse defensie geregeld sterretjes zien.
  • Opvallend: Augustus 2017, zolang is het geleden dat Anderlecht nog eens iets kon rapen in de Ghelamco Arena. Sindsdien beet paars-wit drie keer in het zand op bezoek bij Gent. De laatste keer dat Anderlecht kon winnen in Gent dateert al van eind 2016.

Colassin scoort opnieuw, David zorgt voor gevleide 1-1

Om zijn kansen op Play-off I gaaf te houden, kon Anderlecht maar beter iets rapen in de Ghelamco Arena. Dat hadden de bezoekers duidelijk goed begrepen, want paars-wit begon verrassend sterk aan de wedstrijd.

Op het kwartier werd die sterke opening beloond en net als vorige week tegen Moeskroen was het Colassin die het verschil maakte voor Anderlecht. Na een afgeweken voorzet van Doku kopte hij van dichtbij de 0-1 over Kaminski in doel. Niet vanuit buitenspelpositie, zo besloot ook de VAR na enig oponthoud.

Anderlecht kreeg vleugels en bleef vrank en vrij voetballen. Sardella zorgde bijna voor de 0-2, maar via Plastoen ging zijn schot rakelings naast. Gent kwam opnieuw bijzonder goed weg toen Castro-Montes in de zestien vol op de voet van Vlap ging staan. Geen penalty oordeelde zowel scheidsrechter Alen als de VAR.

Kort daarna ging de bal wél op de stip aan de overkant. Kana liet zich ringeloren door Niangbo en liep de Ivoriaan aan in de zestien. David bracht Gent gevleid weer langszij, maar de 1-1 zorgde wel voor een cesuur in de eerste helft.

Gent nam het over, al bleef ook Anderlecht gevaarlijk met prikjes van Doku en Amuzu. Toch was het de thuisploeg die kort voor de rust nog dicht bij de 2-1 kwam. Op een hoekschop kopte Marreh rakelings naast.

Anderlecht kan overwicht niet bekronen met zege

Ook in de tweede helft ging Anderlecht gretig van start. Vooral de aalvlugge Doku liet de Gentse defensie af en toe sterretjes zien. De jonge Anderlecht-speler was één van de lichtpunten in een kansarme opening van de tweede helft.

Pas voorbij het uur gingen de toeschouwers in de Ghelamco Arena nog eens op het puntje van hun stoeltje zitten. Sambi Lokonga bracht Vlap met een heerlijke pass alleen voor Kaminski, maar de Nederlander kreeg de bal niet voorbij de doelman. Pijnlijke misser, al stond hij wellicht ook net buitenspel.

Gent slaagde er niet in zijn gebruikelijke hoge tempo te ontwikkelen, maar twintig minuten voor het einde kwam de thuisploeg plots toch dicht bij de 2-1. Een kopbal van Dejaegere ging rakelings naast. Anderlecht toonde de meeste honger in de slotfase, maar liet na om het overwicht om te zetten in een voorsprong. Vlap kreeg op aangeven van Doku nog een uitstekende kans, maar zijn afwerking was weer te slap.

Bij de bezoekers mochten nieuwkomers Joveljic en Pjaca nog hun debuut maken, maar ook zij konden Anderlecht niet meer naar de drie punten loodsen. Anderlecht blijft zo na een sterke prestatie achter met één punt en moet hopen dat de concurrenten voor Play-off I niet verder weglopen.

Vercauteren: "Alleen ontgoocheld over resultaat"

• Frank Vercauteren (trainer Anderlecht): “Ik denk dat we alleen ontgoocheld kunnen zijn over het resultaat. Misschien hadden zij de grootste kans, maar wij hebben er meer gehad. Het resultaat had anders kunnen zijn. Ik kan de spelers en de staf alleen maar feliciteren met hun prestatie en hoe we alles hebben voorbereid. Als dit het beste team van het moment is, dan hebben we het vandaag niet slecht gedaan. We hebben getoond dat we hun evenknie zijn en misschien zelfs wel beter zijn. Het kon naar beide kanten kantelen. Het echte killerinstinct hebben we nog niet, maar als we zo voortdoen dan komt dat wel en zullen we de kansen wel verzilveren. Dit is een teamprestatie, zeker als je ziet hoeveel spelers er afwezig zijn en hoe jong deze ploeg is. Dat is voor mij de grootste voldoening. De realiteit blijft dat we heel veel punten moeten pakken in de volgende 5 wedstrijden. Met deze ingesteldheid en deze kwaliteit moet dat wel lukken en dan zullen we zien waar dat ons brengt. "
  • Jess Thorup (trainer AA Gent): “Ik ben niet tevreden. Wij willen elke thuismatch winnen en dat is vandaag niet gelukt. Anderlecht heeft het ons moeilijk gemaakt. Wij hadden onze kansen, maar het ontbrak ons aan kwaliteit in de beslissende fase. Normaal gezien kunnen we in de laatste 20 minuten nog powerplay ontwikkelen, maar dat lukte vandaag niet. We leken moe op het einde en dat verraste mij een beetje. Die verdedigende sprint van David was ongelofelijk. Het toont aan dat hij er alles aan wou doen om een nederlaag te voorkomen. Zoiets doen als spits, dat zegt veel over een jonge speler.”
  • Derrick Luckassen (Anderlecht): “We hebben in fasen goed gespeeld vandaag. Een punt is zeker verdiend en misschien zat er wel meer in. In de eerste helft hadden we controle, maar na die gelijkmaker werd het iets moeilijker. In de tweede helft hebben we het gewoon goed gedaan. Over het algemeen hebben we een goed pot neergezet. Zonder Kompany waren we allemaal met jonge gasten achterin. We proberen elkaar te coachen en te steunen en dat hebben we vandaag prima gedaan."
  • Brecht Dejaegere (AA Gent): “Ik had nog een goede kans op voorzet van Odjidja, ik kopte de bal net naast. Ik zat te hoog om de bal naar beneden te koppen. We waren iets te slordig in de laatste pass om vandaag het verschil te maken. Met een punt zijn we niet helemaal tevreden. Met onze opgebouwde thuisreputatie wilden we die reeks voortzetten. Dat hebben we vandaag nagelaten. We moeten nu voor het maximum gaan tegen Eupen, STVV en Cercle. Daar moeten we niet flauw over doen."

90+6'

Anderlecht maakte aanspraak op meer na een boeiende wedstrijd, maar moet vrede nemen met een 1-1-gelijkspel in de Ghelamco Arena. Beide doelpunten vielen in de eerste helft. Colassin opende de score, David maakte gelijk vanaf de penaltystip.
90+4'
90+4'
90+4'
Dejaegere maait Sardella onderuit en pakt een meer dan verdiende gele kaart. Voor de moegestreden Doku zit de match er intussen op. Hij wordt vervangen door Kayembe.
90+1'
Aan de overkant waagt Sambi Lokonga zijn kans, maar zijn schot gaat naast. De spanning is nu te snijden in Gent. Nog 3 van 5 minuten extra tijd te gaan.
90+1'
Wordt het toch nog warm voor Anderlecht? Kvilitaia pakt uit met een harde knal, maar Van Crombrugge staat pal.
90+1'

88'
Na Joveljic wordt ook Pjaca, die andere nieuwkomer, in de ploeg gedropt bij Anderlecht. Kan hij het verschil maken in de slotminuten?
88'
86'

David troeft Doku af

Odjidja legt de vrije trap achteruit naar Castro-Montes, maar diens schot wordt afgeblokt en lanceert een counter van Anderlecht. Doku gaat er op snelheid vandoor, maar het is zowaar David die Gent overeind houdt na een indrukwekkende sprint en goede interventie. Bij Doku lijkt de tank ook bijna leeg.
84'
Zit het venijn in de staart voor Anderlecht? Zulj kegelt Dejaegere onderuit en geeft zo een vrije trap weg aan de thuisploeg. Bij Gent willen ze een tweede gele kaart voor de Oostenrijker, maar daar gaat ref Alen niet op in.
82'
81'
Gent komt eindelijk nog eens opzetten met een prima combinatie, maar Mohammadi brengt de bal te snel voor doel en haalt zo de angel uit de aanval. Zulj krijgt nog geel voor een voorafgaande overtreding.
79'

Vlap alweer slap

Doku blijft een ijzersterke wedstrijd spelen. Hij gaat nog maar eens zijn gang op links en vindt Vlap, maar die haalt te slap uit in de draai en zijn schot wordt afgeblokt. De afwerking van de Nederlander kan toch een stuk beter.
77'
Krijgen we nog een winnaar in de Ghelamco Arena? Anderlecht lijkt toch de meeste honger naar een driepunter te hebben. Gent moet het initiatief aan de bezoekers laten.