Vroeg kerstgeschenk voor Kortrijk-fans: 1e zege sinds 19 oktober

2. 50' - Doelpunt - Faïz Selemani (1 - 2)
    Jupiler Pro League - speeldag 20 - 21/12/19 - 20:00
    50'
    Faïz Selemani
    1 - 2
    50'

KV Kortijk heeft in de competitie eindelijk nog eens kunnen winnen. Het klopte Eupen met 1-2. In het slot hoopte de thuisploeg wel even op een penalty, maar na een tussenkomst van de VAR kwam die er niet. Bij Eupen was er veel ongenoegen over de arbitrage. "Dat er maar 5 minuten extra tijd was, daar zakt mijn broek van af", zegt Nils Schouterden.

Eupen - Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Kort voor het einde fluit scheidsrechter Bert Put voor de tweede keer een penalty voor Eupen. De thuisploeg kan de 2-2 al ruiken, maar op aangeven van de VAR draait Put zijn beslissing nog terug.
    • Man van de match: Faïz Selemani moest al na ruim een kwartier de onfortuinlijke Batsula vervangen en de invaller ontgoochelde niet. Kort voor de rust mikte hij de bal nog op de lat, maar kort na de rust trof hij wél raak. Meteen ook de winning goal voor Kortrijk.
    • Opvallend: Na meer 2 maanden zonder overwinning heeft Kortrijk eindelijk weer een competitiezege te pakken. Het was van 19 oktober en de 2-0-overwinning tegen Zulte Waregem geleden dat Kortrijk nog eens mocht juichen in de competitie.

Bekijk de goals uit Eupen - Kortrijk (1-2)

Eupen en Kortrijk houden elkaar in evenwicht

Bij Kortrijk wilden ze graag doorgaan op het elan van de bekerzege tegen Union, maar het was Eupen dat furieus uit de startblokken schoot. Op een voorzet van Schouterden mikte Bautista de bal al na amper 3 minuten tegen de lat.

Kortrijk moest het spel ondergaan en zag bovendien Batsula geblesseerd uitvallen. Toch waren het de bezoekers die na 20 minuten plots op een gevleide voorsprong stonden. Een vluchtschot van De Sart werd van dichtbij in doel gedevieerd door Ezekiel.

Lang kon Kortrijk niet van de voorsprong genieten. De VAR greep in na hands van D’Haene in de zestien en scheidsrechter Put legde de bal op de stip. Milicevic zette de eerste strafschop voor Eupen dit seizoen feilloos om. Pas kort voor de rust viel er weer wat te beleven in Eupen. Op aangeven van Ocansey kreeg Selemani een uitgelezen kans op de 1-2, maar zijn kopbal strandde op de lat.

Selemani bezorgt Kortrijk langverwachte zege

Kort na de rust kwam die 1-2 er dan toch. De Wolf kon een lage voorzet van Golubovic niet onderscheppen en zo kon Selemani de bal van dichtbij via Amat in doel werken. Eupen moest opnieuw achtervolgen, Kortrijk beperkte zich tot het verdedigen van de voorsprong.

De thuisploeg raakte niet aan kansen en ontsnapte een kwartier voor het einde aan de doodsteek. De Wolf moest de bal lossen na een verre knal van Azouni, maar kon wel vermijden dat Stojanovic scoorde in de herneming. Vijf minuten later kreeg Stojanovic nog een kans op de 1-3, maar hij liet ze weer liggen.

Even leek dat een dure misser te worden toen de bal opnieuw op de stip ging voor Eupen na een overtreding op Schouterden. Maar na tussenkomst van de VAR draaide scheidsrechter Put die beslissing terug. De laatste kans op een puntendeling smolt zo weg voor Eupen, Kortrijk gaf de 3 punten niet meer weg.

Schouterden: "Ze mogen de regels nog eens komen uitleggen"

• Nils Schouterden (Eupen) over de laatste penaltyfase: “Ik voelde duidelijk een contact. Binnen of buiten de zestien, daarover kan ik niet oordelen. In mijn ogen was het binnen de zestien. Maar het was zeker een fout. Dat er dan 4 minuten gekeken wordt voor zo’n fase vind ik al straf. Is dat dan een clear error? Voor mij mogen ze de regels nog eens komen uitleggen, want ik ben het even helemaal kwijt. Ik denk dat het de scheidsrechters ook niet makkelijk gemaakt wordt en dat het voor hen ook niet duidelijk is. Er moet een duidelijke lijn getrokken worden, want nu is het de ene keer wel en de andere keer niet. Het was op zijn minst een bal voor ons en nu was het helemaal niks. Dat begrijp ik helemaal niet. Dat er dan ook maar 5 minuten bijkomen, daar zakt mijn broek van af.”
    • Yves Vanderhaeghe (trainer KV Kortrijk): “Na een moeilijke start zijn we in ons spel gekomen en waren er een paar mooie kansen. Na de 0-1 kregen we weer een doelpunt uit het niks tegen. Ik denk dat niemand in het stadion dat hands gezien heeft. Ik wist zelfs niet waarom er gefloten werd. Als het juist is, moeten we het respecteren. Bij de 1-2 dacht ik dat de frustratie omgezet kon worden in energie om nog meer voor de 3 punten te gaan. Er kwam meer ruimte en we counterden een aantal keer gevat. Alleen ontbrak het derde doelpunt om de match te beslissen. Uiteindelijk heeft de VAR ons gered. Die 3 punten zijn van goudwaarde.“
    • Benat San Jose (trainer Eupen) over de laatste penaltyfase: “Ik denk niet dat het een penalty was, maar het was zeker een overtreding. Bovendien viel die overtreding in de 85e minuut en de wedstrijd is pas weer hervat in de 90e minuut. We verloren zo 5 minuten en er kwamen maar 5 minuten extra bij. Er was dus eigenlijk geen extra tijd en we weten allemaal dat in de laatste minuten vaak nog een goal valt. We hadden zeker 8 minuten extra tijd moeten krijgen.”

90+5'

Kortrijk boekt eindelijk nog eens een competitiezege na een 2 op 24. Selemani zorgde vroeg in de tweede helft voor de 1-2 en Eupen kon het tij nadien niet meer keren.
    90+4'
    Eupen zet nog alles op alles om op de valreep een nederlaag te vermijden. Kortrijk wil dit uiteraard niet meer weggeven.
    90+1'

89'

Geen penalty!

Scheidsrechter Put draait zijn beslissing terug na het bekijken van de beelden. Geen strafschop voor Eupen. Toch een ontgoocheling voor de thuisploeg.
    89'

Lang oponthoud

Het duurt wel erg lang vooraleer er een beslissing komt. Put gaat opnieuw zelf naar de beelden kijken.
    86'

Penalty!

Eupen krijgt opnieuw een penalty! Schouterden wordt bij het ingaan van de zestien onderuit gehaald en Put wijst naar de stip. Of was het net buiten de zestien? De VAR moet oordelen.
    81'

Stojanovic laat het liggen

Na een goede combinatie krijgt Stojanovic nog maar eens een kans om de wedstrijd te beslissen, maar zijn afwerking laat het alweer afweten. Eupen is nog niet helemaal verslagen.
    80'
    80'

Exit Embalo

Embalo wordt aan de zijlijn verzorgd en hij mag daar blijven liggen. Lazare neemt zijn positie op het veld in.
    79'
    Embalo is door zijn beste krachten heen. Hij gaat met krampen zitten en vraagt assistentie van zijn ploegmaats. Een wissel dringt zich op.
    76'

De Wolf houdt Eupen in de wedstrijd

Eupen ontsnapt aan de 1-3. De Wolf moet een verre knal van Azouni lossen. Stojanovic kan het van dichtbij afmaken in de herneming, maar hij mikt pal op de doelman.
    73'
    Bautista pakt uit met een goede infiltratie, maar hij krijgt de bal niet helemaal onder controle en dus is ook zijn schot niet zuiver genoeg. De tijd begint stilaan te dringen voor de thuisploeg.
    70'
    Kan Embalo Eupen weer op gelijke hoogte brengen?
    69'
    Eupen lijkt niet in staat om Kortrijk aan het wankelen te brengen. Embalo levert een draak van een voorzet af, alweer een kans verkeken voor de thuisploeg.
    63'
    Kortrijk beperkt zich tot het verdedigen van de voorsprong. Die tactiek loont tot dusver, maar het blijft toch opletten met deze krappe voorsprong.
    58'
    Benat San Jose grijpt in en brengt Toyokawa tussen de lijnen. Voor Koch zit de wedstrijd erop.