Leider Genk begint met een big bang tegen slap Anderlecht

  1. 45' - Geel - Sven Kums
  2. 32' - Doelpunt - Joakim Mæhle (1 - 0)
  1. 83' - Verv. Yari Verschaeren door Alexis Saelemaekers
  2. 83' - Verv. Sander Berge door Jakub Piotrowski
  3. 79' - Doelpunt - Joseph Paintsil (3 - 0)
  4. 75' - Geel - Mbwana Samatta
  5. 74' - Verv. Casper De Norre door Jere Uronen
  6. 63' - Verv. Ivan Santini door Francis Amuzu
  7. 63' - Verv. Peter Zulj door Adrien Trebel
  8. 59' - Verv. Junya Ito door Joseph Paintsil
  9. 55' - Doelpunt - Junya Ito (2 - 0)
  32'goalJoakim Mæhle1 - 0
  55'goalJunya Ito2 - 0
  79'goalJoseph Paintsil3 - 0

  Leider Genk is uitstekend aan zijn titeljacht begonnen. Het klopte een matig Anderlecht oververdiend met 3-0. Na de pauze dreigde Anderlecht even, maar Ito en Paintsil zetten de dominantie van de thuisploeg in de verf. Genk zet Anderlecht op 9 punten.

  Genk-Anderlecht kort samengevat

  • Sleutelmoment: Anderlecht wekt in het begin van de tweede helft tien minuten lang de indruk dat het er een echte wedstrijd van gaat maken, maar het knappe doelpunt van Ito snijdt de bezoekers uit Brussel de benen af.
  • Man van de Match: Sander Berge is helemaal terug. Op het Pozuelo-loze middenveld van Genk was de Noor onverzettelijk in de duels en ijzig kalm met de bal aan zijn voet. Op zo'n nummer zes kan je een huis bouwen.
  • Opvallend: Genk heeft nu vijf keer op rij gewonnen van Anderlecht. De vier vorige zeges waren allemaal met slechts één doelpuntje verschil, dus zetten de jongens van Philippe Clement nog maar eens een stapje vooruit.

  Bekijk de goals uit KRC Genk-Anderlecht (3-0)

  Genk karig beloond in dominante eerste helft

  Geen verrassingen in de opstellingen van beide ploegen. Bij Genk keerde Berge terug op het middenveld als steun van Malinovski en Trossard, Anderlecht trad voor de derde match na elkaar aan met dezelfde elf. Het was wel de thuisploeg die zich zelfzeker toonde en het heft in handen nam. Toch moesten we even wachten op de eerste kans, een half geschampte kopstoot van Dewaest.

   

  Gerkens kwam twee keer halfslachtig dreigen voor de bezoekers, maar dat stelde allemaal bitter weinig voor. Genk was immers heer en meester, al bleek het weer lastig om de kansen af te werken. Trossard trof de lat na een prachtige aanval, terwijl Heynen en Malinovski hun schot kraakten. Een afgeweken afstandsknal van Kara verraste aan de overkant ei zo na Vukovic, maar een 0-1 zou wel heel onrechtvaardig geweest zijn.

   

  De meer dan verdiende 1-0 viel uiteindelijk toch. Samatta knikte de bal voor doel, waar Maehle sneller handelde dan de vijf paars-witten rond hem. De 2-0 van Samatta bleef een minuut later plakken tegen de staak. Een amechtig naar adem happend Anderlecht mocht van geluk spreken dat de schade niet hoger opliep.

  Ito blesseert zich bij heerlijke treffer

  Anderlecht spartelt even, maar gaat tenonder

  Ondanks de makke eerste helft gaf Fred Rutten zijn jongens de kans om er nog iets van te maken. De Nederlandse coach werd bedankt met de beste tien minuten van Anderlecht in de wedstrijd. Kara liep net te laat in om een verlengde hoekschop binnen te leggen en Verschaeren krulde zijn plaatsbal nipt over de verste winkelhaak.

   

  De Genkse fans in de Luminus Arena begonnen al zenuwachtig heen en weer te schuiven op hun zitje, maar konden een kreet van opluchting slaken toen Ito toesloeg. De Japanner, nochtans afgeremd door een blessure, was doortastender dan Obradovic en liet Didillon geen kans. Verschaeren botste in z'n eentje nog op de paal, maar meer dan een stuiptrekking was dat niet. 

   

  Genk bleef baas en de 3-0 hing in de lucht. Heynen kon het afwerken na een belabberde terugspeelbal, maar invaller Paintsil speelde het wel klaar. De Ghanees danste voorbij Kums alsof die er niet stond en prikte de bal door de benen van Didillon. In het slot ranselde Vukovic puur voor de statistieken nog een kopstoot van Lawrence nog lekker uit het hoekje.

   

  Genk maakt een serieus statement. Het heeft geen last meer van de Pozuelo-blues en maakte in grote delen van de wedstrijd brandhout van Anderlecht. Daar moeten ze toch eens gaan nadenken, vooral over de kinderlijke manier waarop ze de drie doelpunten toestonden.

  Santini opnieuw betrokken bij slagincident

  Clement: "Niemand zal hele wedstrijd dominant zijn"

  Philippe Clement was natuurlijk uiterst tevreden na afloop. "Dit is dik verdiend, het had zelfs meer kunnen zijn. Evident was het niet, want we speelden op het middenveld op een nieuwe manier. De groep pikte dat snel op."

   

  Eventjes kwam Anderlecht wel aandringen. "Dit zijn de play-offs, je speelt tegen goede teams. Niemand zal de hele tijd dominant zijn. In de tweede helft speelden we meer vanuit de omschakeling, dat is een extra wapen dat we hebben."

   

  Er waren ook een paar kwaaltjes bij de thuisploeg. "De jongens hebben veel gegeven en sommigen zijn dit niveau ook niet gewoon. Ik zal de volgende weken goed moeten kijken welke spelers ik wanneer gebruik", besloot de Genkse coach.

  Rutten: "Zeker twee goals weggegeven"

  Fred Rutten was niet te beroerd om toe te geven dat de beste ploeg had gewonnen. "De cijfers liegen niet. Dit is een duidelijke en terechte overwinning van Genk, denk ik."

   

  "We hebben wel zeker twee goals weggegeven. Dat verraste mij een klein beetje, want dat past niet bij ons", vond de coach van Anderlecht. "Maar ik weet ook waar we vandaan komen en welke tegenstander we voor ons hadden."

   

  "Er was een verschil in doelpunten en zeker in de eerste helft ook in het veldspel, maar ik vind wel dat we er alles aan gedaan hebben. We probeerden wat te veranderen, maar dan moeten de kansen wel binnenvallen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Afgelopen! Genk haalt het al bij al eenvoudig met 3-0 van Anderlecht. Maehle, Ito en Paintsil maakten gebruik van slap verdedigen bij de bezoekers, die er slechts eventjes aan te pas kwamen.
  3. tweede helft, minuut 92. Danny Vukovic houdt zijn net schoon met een geweldige snoekduik op de kopbal van Lawrence.
  4. tweede helft, minuut 90. Dit zijn fijne minuten voor Genk, die de bal tot groot jolijt van de supporters wat rondspelen. Anderlecht is murw geslagen en heeft niet veel meer in huis.
  5. tweede helft, minuut 87. Ook voor Bolasie wil het niet lukken. Hij verliest twee vrije ploegmaats uit het oog en levert een enorme miskleun af.
  6. tweede helft, minuut 86. Meer dan een eerredder zit er niet meer in voor Anderlecht, en dan nog. De vrijschop van Kums gaat de mist in.
  7. tweede helft, minuut 85. "Racing Genk heeft zichzelf een flinke boost gegeven en de druk bij Club Brugge gelegd.". Peter Vandenbempt.
  8. tweede helft, minuut 83. Met Berge en Verschaeren gaan twee jonge talenten naar de kant. Hun vervangers Piotrowski en Saelemaekers hebben allebei ongetwijfeld ook een mooie toekomst.
  9. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Anderlecht, Alexis Saelemaekers erin, Yari Verschaeren eruit
  10. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij KRC Genk, Jakub Piotrowski erin, Sander Berge eruit
  11. tweede helft, minuut 82. Anderlecht moet oppassen dat de boot niet helemaal kapseist.
  12. tweede helft, minuut 80.
  13. tweede helft, minuut 79. Actie van Paintsil! Invaller Paintsil neemt een loopje met Kums, die zich simpelweg laat passeren. Vanuit een scherpe hoek treft Paintsil ook nog raak door de benen van Didillon. Genk heeft er nu drie!
  14. tweede helft, minuut 79. Invaller Paintsil deelt de genadeslag uit aan paars-wit.

   Invaller Paintsil deelt de genadeslag uit aan paars-wit

  15. tweede helft, minuut 79.
  16. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 79 door Joseph Paintsil van KRC Genk. 3, 0.
  17. tweede helft, minuut 77. Marc Coucke, Frank Arnesen en Fred Rutten zitten of staan er met een uitgestreken gezicht naar te kijken. Anderlecht kan zijn voet nu naast die van Genk zetten, maar werd toch een hele poos volledig weggeblazen.
  18. tweede helft, minuut 75. Geel voor Samatta. Tot ongenoegen van het Limburgse publiek trekt Laforge meteen geel voor Samatta. Het is nochtans terecht, want de Tanzaniaan gaat met zijn noppen vooruit over de bal.
  19. Gele kaart voor Mbwana Samatta van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 75