Standard neemt afscheid van Europa League met draw tegen Benfica

  1. 17' - Doelpunt - Everton (1 - 1)
  2. 13' - Doelpunt - Nicolas Raskin (1 - 0)
  1. 90+4' - Geel - Franco Cervi
  2. 84' - Verv. Adel Taarabt door Haris Seferovic
  3. 81' - Verv. Nicolas Raskin door Mehdi Carcela-González
  4. 81' - Verv. Julian Weigl door Gabriel
  5. 81' - Verv. Nuno Tavares door Franco Cervi
  6. 73' - Verv. Abdoul Tapsoba door Obbi Oulare
  7. 68' - Doelpunt strafschop - Pizzi (2 - 2)
  8. 66' - Geel - Gojko Cimirot
  9. 65' - Verv. Luca Waldschmidt door Pizzi
  10. 65' - Verv. Pedrinho door Rafa Silva
  11. 61' - Doelpunt - Abdoul Tapsoba (2 - 1)
  12. 60' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Jackson Muleka
  13. 60' - Verv. Eden Shamir door Collins Fai
  14. 55' - Geel - João Ferreira
  17' Everton1 - 1
  68' Pizzi2 - 2

  Standard heeft in zijn laatste groepsmatch in de Europa League de Portugese topclub Benfica in bedwang gehouden. De Rouches kwamen tegen de club van Jan Vertonghen twee keer op voorsprong, maar moesten vrede nemen met een 2-2-gelijkspel. Rangers is de groepswinaar in poule D.

  Standard - Benfica in een notendop:

  • Sleutelmoment: Standard komt vroeg in de tweede helft op voorsprong, maar kan niet lang genieten van die voorsprong. Laifis houdt Ferreira heel licht vast, maar de bal gaat wel op de stip. Pizzi geeft Bodart geen kans.
  • Man van de match: Bodart is bezig aan prima seizoen en was ook nu weer van goudwaarde. Zowel in de eerste als in de tweede helft pakte de jonge doelman uit met enkele prima reddingen.
  • Opvallend: Standard wist als enige Belgische club zich al 7 keer te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League, maar kon die ook nog maar 1 keer overleven. Dat is alweer van het seizoen 2011/12 geleden.

  Bekijk het verslag:

  Benfica druk, Standard scoort als eerste

  Standard kon zonder enige druk beginnen aan zijn laatste wedstrijd in deze Europa League-campagne. Benfica was in de openingsfase wel een stuk sterker, maar vond telkens Bodart op zijn weg. Aan de overkant ging de eerste kans wel tegen de touwen. Raskin kopte een voorzet van Jans erg knap in doel.

   

  Standard kon niet lang genieten van die voorsprong. Nauwelijks een minuut later zette Taarabt zich goed door, Everton werkte eenvoudig af. Benfica bleef nadien de betere ploeg en drukte Standard bij momenten helemaal weg, maar doelpunten vielen er niet meer voor de pauze.

  Goedkope penalty kost Standard de zege

  Na de rust kwam Standard minder onder druk te staan en dat resulteerde in een nieuwe voorsprong. Tapsoba kreeg veel tijd en ruimte en zag zijn schot via de voet van Vertonghen voorbij Leite in doel gaan. 

   

  Opnieuw kwam Benfica erg snel langszij. Laifis hield Ferreira heel eventjes vast en die ging erg gretig tegen de grond. Scheidsrechter Kulbakov zag er een strafschop in, een streng oordeel.

   

  Pizzi zette zich achter de bal en bracht de stand weer in evenwicht. In het ultieme slot bezorgde diezelfde Pizzi de bezoekers nog bijna de volle buit, maar zijn schot ging tegen de onderkant van de lat.

   

  Standard verlaat met opgeheven hoofd de Europa League, Benfica gaat samen met groepswinnaar Rangers naar de volgende ronde.

  Oulare: "Een punt was uiteindelijk meer dan terecht"

  • Philippe Montanier (coach Standard): "Ik kan alleen maar tevreden zijn na vanavond. We speelden tegen een ploeg van Champions League-niveau met heel wat individuele kwaliteiten. Het is wel jammer dat we dan op zo een manier de 2-2 moeten slikken.  De omstandigheden zaten niet altijd mee tijdens deze campagne, maar we kunnen met opgeheven hoofd de Europa League verlaten."

  • Obbi Oulare (aanvaller Standard): "We hebben geen goede campagne gespeeld, maar vandaag boeken we een mooi resultaat. In de eerste helft lag het tempo erg hoog en gelukkig duwden Benfica niet helemaal door. Uitendelijk is het punt meer dan terecht. Jammer genoeg lieten we kans om de volgende ronde toch nog te halen liggen tegen Lech Poznan en de Rangers, maar nu kunnen we ons volledig focussen op de rest van de competitie."

  • Jorge Jesus (coach Benfica): "We sluiten de poule af zonder nederlaag, dat is een goed teken. Als tweede in de poule kunnen we een team uit de Champions League loten, maar we vrezen niemand. Tegen een betere tegenstander voetballen we zelf ook op een hoger niveau. Dat Jan Vertonghen de aanvoerder was? Ik wilde hem een plezier doen. Jan is een charismatische speler die zeer geliefd is in België. Ik besprak het met vaste aanvoerder Jardel en die begreep het meteen."

  Montanier: "De penaltyfases waren in deze Europa League niet echt in ons voordeel"

  Oulare: "Toch mooi resultaat na een slechte campagne"

  Fase per fase

  1. einde, 20 uur 45. Einde van de wedstrijd. Standard kan de Europa League met een goed gevoel verlaten. Thuis tegen Benfica speelden de Rouches een prima wedstrijd. Tapsoba bracht Standard na een uur weer op voorsprong, maar niet veel later maakte Pizzi vanaf de strafschopstip gelijk. Het Europese avontuur zit erop voor Standard.  .
  2. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  3. Gele kaart voor Franco Cervi van Benfica tijdens tweede helft, minuut 94
  4. tweede helft, minuut 92. Standard krijgt nog een vrije trap na een overtreding van Cervi op Oulare. Leite plukt eenvoudig. .
  5. tweede helft, minuut 92. Pizzi tegen de staak! Daar was het venijn bijna! Pizzi neemt de bal heerlijk mee en knalt vol op de onderkant van de lat.  .
  6. tweede helft, minuut 92. Lat brengt redding voor Standard in de toegevoegde tijd.

   Lat brengt redding voor Standard in de toegevoegde tijd

  7. Toegevoegde tijd. Er komen nog 4 minuten bij. Zit het venijn nog in de staart?  . tweede helft, minuut 90.
  8. tweede helft, minuut 90. Bodart houdt Everton van de 2-3.

   Bodart houdt Everton van de 2-3

  9. tweede helft, minuut 88. In de hoekschop die volgt kopt Nunez de bal over. Benfica duwt nog even door, kunnen de Rouches standhouden in de slotminuten?  .
  10. tweede helft, minuut 88. Opnieuw Bodart! Standard mag Bodart opnieuw danken. Everton krijgt veel te veel tijd en ruimte en kan zomaar uithalen. Bodart pakt uit met een knappe zweefsprong.  .
  11. tweede helft, minuut 85. Jardel trekt Bastien tegen de grond en Standard krijgt een vrije trap op een erg interessante positie. Muleka krijgt zijn voet nog tegen de bal, maar Leite ligt in de weg. .
  12. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Benfica, Haris Seferovic erin, Adel Taarabt eruit
  13. tweede helft, minuut 82. Het tempo is gezakt. Benfica lijkt zo stilaan wel vrede te nemen met een punt, de groepswinst zit er niet meer in. De Rangers staan intussen 0-2 voor in Poznan.  .
  14. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Standard, Mehdi Carcela-González erin, Nicolas Raskin eruit
  15. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Benfica, Gabriel erin, Julian Weigl eruit
  16. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Benfica, Franco Cervi erin, Nuno Tavares eruit
  17. tweede helft, minuut 78. Cimirot schiet nipt naast.

   Cimirot schiet nipt naast

  18. Blessure. Weigl gaat tegen de grond en geeft aan dat hij niet meer verder kan. De wedstrijd ligt even stil. . tweede helft, minuut 76.
  19. tweede helft, minuut 73. Cimirot centimeters naast. De bal wordt niet goed weggewerkt en Cimirot kan zomaar uithalen. De bal gaat centimeters naast het doel.  .
  20. tweede helft, minuut 73.