Genk neemt stevige optie op groepsfase na pak goals tegen Brøndby

  1. 45+2' - Doelpunt strafschop - Leandro Trossard (2 - 0)
  2. 38' - Doelpunt - Mbwana Samatta (1 - 0)
  3. 18' - Geel - Mbwana Samatta
  1. 90+2' - Doelpunt - Leandro Trossard (5 - 2)
  2. 90' - Verv. Lasse Vigen Christensen door Kasper Fisker
  3. 80' - Verv. Dominik Kaiser door Simon Tibbling
  4. 75' - Verv. Dieumerci Ndongala door Joseph Paintsil
  5. 73' - Verv. Ante Erceg door Mikael Uhre
  6. 71' - Doelpunt - Mbwana Samatta (4 - 2)
  7. 70' - Geel - Ante Erceg
  8. 56' - Doelpunt - Mbwana Samatta (3 - 2)
  9. 52' - Doelpunt - Kamil Wilczek (2 - 2)
  10. 50' - Geel - Jere Uronen
  11. 48' - Doelpunt - Hjörtur Hermannsson (2 - 1)
  38'goalMbwana Samatta1 - 0
  45+2'penalty goalLeandro Trossard2 - 0
  52'goalKamil Wilczek2 - 2
  56'goalMbwana Samatta3 - 2
  71'goalMbwana Samatta4 - 2
  90+2'goalLeandro Trossard5 - 2

  Racing Genk heeft een goeie uitgangspositie verworven in de play-offs  van de Europa League. In een aangename wedstrijd die een paar keer kantelde, won Genk met 5-2 van Brøndby. Samatta en Trossard waren de uitblinkers tegen de Deense vicekampioen. 

  Het verslag:

  • Sleutelmoment: Genk verliest net na de rust zijn voorsprong van twee doelpunten, maar amper vier minuten later zet Samatta de scheve situatie recht.
  • Man van de match: Met drie goals was Samatta van goudwaarde voor Genk. Daarnaast verdient Trossard, met twee goals, ook een vermelding. Die zorgde bijna de hele wedstrijd voor gevaar vanop de linkerkant.
  • Opvallend: Brøndby wist zich nog nooit te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Ook nu lijken ze volgende week een mirakel nodig te hebben tegen Genk.

  Genk leek op rozen te zitten bij de rust

  Genk kende een moeilijke openingsfase tegen de vinnige Denen van Brøndby. Tot twee keer toe zorgde Mukhtar voor serieus gevaar, met onder meer een trap tegen de lat.

  Gaandeweg herstelde Genk het evenwicht. De eerste, echte kans resulteerde meteen in een doelpunt. Samatta kopte een voorzet van Pozuelo staalhard binnen.

   

  De eerste helft eindigde met een positieve noot voor Genk. Na handspel van Larsson werd de bal op de stip gelegd. Op slag van rust verdubbelde Trossard de score.

  Trossard tekende net voor de rust vanop de stip voor de 2-0.

  Samatta en Trossard zetten scheve situatie recht

  De geruststellende voorsprong voor Genk smolt net na de pauze als sneeuw voor de zon. Op amper zes minuten tijd kantelde de wedstrijd van 2-0 naar 2-2. Hermannsson en Wilczek tekenden voor de Deense goals.

  Lang moest Genk niet bekomen van die opdoffer, want amper 4 minuten na de gelijkmaker zette Samatta Genk weer op voorsprong met een kopbalgoal. Twintig minuten voor tijd slaakte de Luminus Arena een zucht van opluchting met de hattrick van de Tanzaniaan. 

  En nog was het niet gedaan, want in de toegevoegde tijd pikte plots die andere uitblinker Trossard zijn laatste graantje nog mee.

   

  Genk verdedigt binnen exact een week een 5-2 voorsprong voor een plaats in de groepsfase van de Europa League.

  Samatta was goed voor 3 doelpunten.

  Clement: "Fantastische reactie na twee tegendoelpunten"

  "Ik ben heel trots op mijn ploeg", zei coach Philippe Clement. "We wisten dat we tegen een stevige ploeg speelden, die veel druk kon ontwikkelen. Als je dan 2-0 voor staat bij de rust, mag je tevreden zijn."

   

  "Maar na de rust ben je dan vijf minuten teleurgesteld omdat je meteen twee doelpunten tegen krijgt, al had de eerste goal moeten worden afgekeurd. Het belangrijkste is dat mijn spelers fantastisch reageren. Niemand twijfelde, niemand werd negatief en dan volgen er nog drie doelpunten. 5-2 is een sterk resultaat."

   

  "Ik weet dat je niet zo aanvallend kan spelen zonder kansen tegen te krijgen, maar we hadden er toch de nadruk op gelegd om de nul te houden. Ik was dus kwaad bij de 2-2, maar mijn spelers blijkbaar ook."

   

  "We waren nog niet honderd procent efficiënt, maar ik zie veel goede dingen. De invallers geven de ploeg iets extra en dat is belangrijk bij dit drukke schema. Nu moeten we de kwalificatie nog binnenhalen. Het wordt een heksenketel, dus we zullen opnieuw een sterke wedstrijd moeten spelen."

  Trossard: "Vorig seizoen was ons dit niet gelukt"

  Ondanks de 5-2 houdt Leandro Trossard het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is: "Kwalificatiezeker ben je nooit. Maar ik denk dat we een fameuze stap hebben gezet. Na de 2-2 was het even bibberen. Maar je zag de weerbaarheid in deze groep, nog 3 keer scoren was fantastisch."

   

  "Als het 2-2 blijft, moet je scoren in Denemarken. Vorig seizoen denk ik niet dat het ons gelukt was om zo te reageren. We zijn rustig gebleven." 

  Reactie van Aly Samatta:

  Fase per fase

  1. einde, 22 uur 21. Het zit erop! Genk wint met 5-2 van Brøndby en heeft zo een hele goeie uitgangspositie voor de terugmatch in Denemarken. Die volgt binnen exact een week. Uitblinkers bij Genk waren Samatta (met een hattrick) en Trossard (twee goals).
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 92. "Genk mag stilaan dromen van de groepsfase van de Europa League". Tom Boudeweel.
  4. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 92 door Leandro Trossard van KRC Genk. 5, 2.
  5. tweede helft, minuut 91. Plots dan toch nog 5-2! Het feestje is compleet in Genk. Net wanneer iedereen zich verwacht aan een 4-2 einduitslag, komt Trossard plots alleen voor doel. Genk mag volgende week met een mooie voorsprong naar Denemarken trekken.
  6. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Brøndby IF, Kasper Fisker erin, Lasse Vigen Christensen eruit
  7. tweede helft, minuut 87.
  8. tweede helft, minuut 84. Goeie tackle Paintsil. Een snedige aanval van de Denen wordt uiteindelijk afgebroken door een vlijmscherpe tackle van de ingevallen Paintsil. Genk moet nog een vijftal minuten volhouden.
  9. tweede helft, minuut 82. "Je ziet dat Genk nu met de handrem op aan het spelen is.". Tom Boudeweel.
  10. tweede helft, minuut 80. Uronen bijna met de 5-2. Uronen infiltreert in het strafschopgebied van de Denen, maar stuit op doelman Schwäbe.
  11. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Brøndby IF, Simon Tibbling erin, Dominik Kaiser eruit
  12. tweede helft, minuut 77. Nog een dik kwartier. Genk verspeelde snel in de tweede helft zijn marge van twee doelpunten, maar intussen staat het nu wel 4-2. Behouden de Genkenaars nu wel hun voorsprong?
  13. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij KRC Genk, Joseph Paintsil erin, Dieumerci Ndongala eruit
  14. tweede helft, minuut 73. Botsing Dewaest-Vukovic. Dewaest en Vukovic liggen even geveld op de mat door een botsing. Een klein duwtje van Wilczek is de oorzaak. .
  15. tweede helft, minuut 73.
  16. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Brøndby IF, Mikael Uhre erin, Ante Erceg eruit
  17. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 71 door Mbwana Samatta van KRC Genk. 4, 2.
  18. tweede helft, minuut 70. Uitblinker Samatta met de 4-2. Geknoei bij Brøndby achterin. Christensen verliest de bal in de opbouw. Pozuelo vindt eerst de vuisten Schwäbe, maar in de herneming staat Samatta op de goede plek en tekent voor een hattrick.