Ga naar de inhoud
Teleurstelling bij Chakvetadze en co.
Teleurstelling bij Chakvetadze en co.

AA Gent krijgt niet wat het verdient tegen Bordeaux

 vr 24 augustus 2018 00:35
KAA Gent
einde
0-0
Girondins de Bordeaux
  1. 42' - Geel - Jules Koundé
  1. 76' - Verv. Taiwo Awoniyi door Jonathan David
  2. 76' - Verv. Zaydou Youssouf door Samuel Kalu
  3. 80' - Verv. Jean-Luc Dompé door Stallone Limbombe
  4. 87' - Verv. Nicolas De Preville door François Kamano
  5. 88' - Verv. Giorgi Chakvetadze door Brecht Dejaegere
  6. 90+4' - Geel 2 - Jules Koundé
UEFA Europa League - speeldag 1 - 23/08/18 - 20:45

AA Gent heeft in eigen huis de kans laten liggen om afstand te nemen van Bordeaux: 0-0. Gent was de betere ploeg, had mogelijkheden genoeg om te scoren, maar was niet efficiënt of de paal stond in de weg. Het wordt volgende week nog een lastige avond bij de Franse club in crisis.

AA Gent- Bordeaux in een notendop:

  • Sleutelmoment: Gent komt op het einde aandringen, maar wordt niet beloond. Odjidja ziet de grootste kans op de paal stranden.
  • Man van de match: Met Jonathan David en Stallone Limbombé komt Gent echt onder stoom. Misschien moet Yves Vanderhaeghe toch herschikken voor de terugmatch.
  • Opvallend: Gent heeft nu al vier confrontaties met Bordeaux achter de rug en verloor nog nooit. Komt daar volgende week nog een vijfde bij?

Bordeaux sluit de rangen

Het leek een gunstig moment voor Gent om Bordeaux op bezoek te krijgen in de Ghelamco Arena. De Franse eersteklasser heeft zijn coach op de keien gezet en begon aan de competitie met 0 op 6. 

 

Maar geen knikkende knieën bij Bordeaux in de openingsminuten. Interim-trainer Eric Bedouet had duidelijk gehamerd op tactische discipline: tien veldspelers  kweten zich uitstekend van hun taak en vingen de Gentse aanvalsgolven geduldig op. 

 

Pas halverwege de eerste helft durfde Gent de regie van de wedstrijd resoluut in handen te nemen. Maar veel kansen leverde dat niet op: Gent speelde te traag en vooral te slordig. Dompé knalde hoog in de tribunes, Awoniyi mikte een opgelegde kans naast. Gelukkig voor de Liverpool-huurling stond de lijnrechter ook met zijn vlag te zwaaien. 0-0 was dan ook een logische ruststand.

Gent komt pas in slotkwartier onder stoom

Tijdens de pauze zal het geen oppeppende speech geweest zijn van Yves Vanderhaeghe, want Gent sliep bij de start van de tweede helft. Bordeaux, tot dan 45 minuten offensief onmondig, waarschuwde Kalinic.

 

Gent had de boodschap begrepen en dwong Bordeaux opnieuw naar zijn rigide 4-3-3-opstelling. Die formatie ontwrichten bleek een moeilijkere opdracht. Tsjakvetadze kon de achterhoede toch één keer in twee splijten, maar mikte dan ongelukkig in de tribunes.

 

De thuisploeg mocht steeds meer aanspraak maken op een doelpuntje, maar Awoniyi liet het nog eens liggen. De Nigeriaanse aanvaller mikte de voorzet van Asare ver naast.

 

Vanderhaeghe gooide het met Jonathan David en Stallone Limbombe over een andere boeg in het slotkwartier. Gent voetbalde plots met meer schwung, al zat er nog steeds te veel afval in het spel. Limbombe zocht de korte hoek, Jaremtsjoek dwong Costil tot een prachtige redding. Odjidja bracht Gent het dichtst bij de ondertussen verdiende treffer, maar zijn pegel strandde op de paal. Gent zal de Europese klus in Bordeaux moeten klaren.

Vanderhaeghe: "We zetten overmacht niet over in doelpunten"

"We hebben getoond dat we het waard zijn om in de poules van de Europa League te raken", zei coach Yves Vanderhaeghe. "We vergeten het gewoon af te maken. We hadden kansen genoeg om bijna zeker te zijn van de kwalificatie."

 

"Helaas staat de nul nog steeds op het bord, gelukkig bij hen ook. Als we in Bordeaux scoren, maken we veel kans."

 

"We hebben dominantie getoond, maar de kansen gaan niet binnen. Ik zag veel combinaties na de rust, veel beweging. We vonden ook telkens de vrije man en het ging sneller dan tegen Eupen, wat wel nodig was. De enige domper op de prestatie is dat we onze overmacht niet omzetten in een doelpunt. Toch ben ik heel tevreden over de collectieve prestatie."

Reacties van Foket en Vanderhaeghe:

Fase per fase

90+5'

Einde

Gent heeft zijn kansen gehad, maar was te slordig om ze te benutten. Pas met verse krachten Limbombe en David kwam er meer schwung, al veranderde dat de brilscore niet meer.
90+4'
Odjidja probeert het nog sluw aan te pakken bij de laatste kans. Hij zondert Asare af op de linkerflank, maar David kopt in de armen van Costil.
90+4' tweede helft
90+4'
Girondins de Bordeaux
90+3'

Rood voor Koundé

Koundé stond al met een gele kaart op zijn naam en doet er in de tweede helft nog eentje bij. Rood voor de verdediger van Bordeaux.
90+2'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+1'

Paal dwarsboomt Gent

Gent verdient nu wel echt de voorsprong. Vadis Odidja haalt verschroeiend uit, maar zijn schot spat uiteen op de paal.
90+1'
Gent heeft nog een minuut en wat extra tijd om het tij te keren. De thuisploeg probeert wel, maar is veel te slordig om nog iets te forceren.
87'
Een mooi driehoekje tussen Odjidja, Plastun en Limbombe levert nog een Gentse kans op. Limbombe wil de aanval in één tijd bekronen, maar dat is te moeilijk.
87'
wissel
86'

Dubbel salvo van Gent

Jaremtsjoek ziet Costil een metertje voor zijn doellijn staan en haalt enig mooi uit. De redding van het Franse sluitstuk is minstens even mooi. Gent voelt dat er nog iets mogelijk is, maar Tsjakvetadze mikt de bal langs de verkeerde kant van de paal.
84'

Limbombe zoekt korte hoek

Met David en Limbombe zit er meer schwung in de ploeg. Limbombe wordt voor Costil gezet, maar de Franse doelman laat zich niet verschalken in zijn korte hoek.
81'
Met verse krachten Limbombe en David lukken de combinaties wel. Lewczuk kiest voor de zekerheid en geeft een hoekschop weg.
79'

Gemor in de tribunes

Genoeg aanspeelmogelijkheden, maar Birger Verstraete wil het op zijn eentje doen. Zijn knal in de tribunes wordt hem niet meteen in dank afgenomen.
77'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
76'

Daar is Jonathan David

Nog meer applaus voor Jonathan David. De Canadese aanvaller komt Awoniyi vervangen. Kan hij opnieuw Gent redden met een doelpunt?