Het sprookje duurt voort: kwartfinales binnen handbereik voor Atalanta

  terugwedstrijd 4 - 3
  1. 42' - Doelpunt - Josip Ilicic (2 - 0)
  2. 16' - Doelpunt - Hans Hateboer (1 - 0)
  1. 90+2' - Verv. Mario Pašalic door Adrien Tamèze
  2. 81' - Verv. Papu Gómez door Ruslan Malinovskiy
  3. 79' - Geel - Hans Hateboer
  4. 75' - Verv. Mattia Caldara door Duvan Zapata
  5. 73' - Verv. Maximiliano Gómez door Kevin Gameiro
  6. 66' - Doelpunt - Denis Cheryshev (4 - 1)
  7. 64' - Verv. Gonçalo Guedes door Denis Cheryshev
  8. 62' - Doelpunt - Hans Hateboer (4 - 0)
  9. 57' - Doelpunt - Remo Freuler (3 - 0)

  De Champions League is en blijft een kinderdroom voor debutant Atalanta Bergamo. De Italiaanse subtopper speelde Valencia op een hoopje in zijn heenmatch van de 1/8e finales, al zullen de Spanjaarden dankzij het uitdoelpunt misschien nog stiekem hopen. Eindstand na de eerste date: 4-1.

  Atalanta - Valencia in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het halfuur komt Valencia na een snel genomen vrije trap plots akelig dicht bij de 1-1. Het schot van Torres strandt op de paal en tien minuten later zorgt Ilicic voor de 2-0. Een opstapje naar een ruime zege.
  • Man van de match: De mooiste goals waren zonder twijfel van Ilicic en Freuler, maar met 2 goals was dé uitblinker bij Atalanta toch wel Hans Hateboer. Hij schreef bovendien geschiedenis door de eerste goal ooit te maken voor Atalanta in de knock-outfase van de Champions League.
  • Opvallend: Bij Atalanta springt er Europees niet één goaltjesdief bovenuit, maar zorgen verschilende spelers voor goals. De 12 doelpunten van Atalanta in de Champions League werden gemaakt door 11 spelers. Enkel Hateboer scoorde 2 keer.

  Hateboer en Ilicic laten Atalanta-fans dansen

  Een Champions League-debutant als opponent in de 1/8e finales, op papier had Valencia het slechter kunnen treffen. Maar de Spanjaarden hadden al snel in de smiezen dat Atalanta niet te onderschatten is. Na amper 8 minuten had Pasalic een reuzenkans op de 1-0, maar alleen voor Domenech kreeg hij de bal niet voorbij de doelman.

   

  Een misser waar je in de Champions League vaak een hoge prijs voor betaalt, maar dat was buiten Gomez gerekend. Op het kwartier bracht hij de bal knap voor doel en Hateboer opende van dichtbij de score. 

   

  Valencia bakte er weinig van, maar op het halfuur kwam Atalanta wel met de schrik vrij. Na een snel genomen vrije trap kwam Torres plots alleen voor Gollini, maar zijn schot strandde op de paal. Meteen daarna kwam Mangala net te laat inglijden op een voorzet-schot van Guedes.

   

  Maar net wanneer de 1-1 in de lucht hing, liet een klasseflits van Ilicic de Atalanta-supporters kort voor de rust nog eens uit hun dak gaan. Met een verschroeiende knal vanaf de rand van de zestien liet hij Domenech kansloos achter: 2-0.

  Ontketend Atalanta dendert voort na de rust

  Een droomscenario voor Atalanta en de thuisploeg zette het sprookje na de rust gewoon voort. Freuler ging de strijd aan met Ilicic voor de mooiste goal van de avond en deelde met een heerlijke plaatsbal een nieuwe tik uit aan Valencia.

   

  Kort daarna hielp Gollini de bezoekers bijna weer in de wedstrijd. De doelman leverde de bal zomaar in bij Torres en die schotelde Maxi Gomez de 3-1 voor, maar de Uruguayaanse spits liet de niet te missen kans onbenut.

   

  Een pijnlijke misser die een dikke minuut later nog zuurder smaakte voor Valencia. Hateboer werd gelanceerd op rechts en met zijn tweede van de avond bracht de Nederlander de Atalanta-fans in extase.

   

  Atalanta kon de kwartfinales al ruiken, maar plots vond Valencia toch de weg naar doel. Tsjerisjev stond amper op het veld toen hij de bezoekers met een knap afstandsschot op het scorebord zette. Een doekje voor het bloeden of het doelpunt van de hoop? Antwoord op 10 maart in Mestalla.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Atalanta lijkt op weg naar de kwartfinales van de Champions League na een demonstratie tegen Valencia. De nummer 4 van de Serie A liep tot 4-0 uit, Tsjerisjev schonk Valencia het doelpunt van de hoop.
  3. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Atalanta, Adrien Tamèze erin, Mario Pašalic eruit
  4. tweede helft, minuut 91. Pasalic wordt bij Atalanta naar de kant gehaald voor Tameze. Voor Castagne zijn er vanavond geen speelkansen.
  5. tweede helft, minuut 90. 4 minuten extra. Valencia krijgt nog 4 minuten om de opdracht in de terugwedstrijd haalbaar te maken. Houdt Atalanta zijn comfortabele bonus vast?
  6. tweede helft, minuut 89. Valencia blijft het proberen, maar de precisie ontbreekt bij de Spanjaarden. Tsjerisjev komt net te laat op een lage voorzet. Atalanta is er nog niet helemaal, maar de klokt tikt wel in hun voordeel.
  7. tweede helft, minuut 84. Malinovski laat zich meteen zien met een knappe één-twee met Zapata. Alleen in de afwerking laat hij het afweten, tot ontgoocheling van trainer Gasperini.
  8. tweede helft, minuut 83. De wedstrijd ligt even stil. Diakhaby heeft in een duel een stevige tik tegen zijn mond gekregen en wordt al bloedend naar de kant geholpen.
  9. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Atalanta, Ruslan Malinovskiy erin, Papu Gómez eruit
  10. tweede helft, minuut 81. Alejandro Gomez wordt onder luid applaus naar de kant gehaald. Hij maakt plaats voor een oude bekende, Roeslan Malinovski. Kan de ex-speler van Genk Atalanta weer wat schwung geven?
  11. Gele kaart voor Hans Hateboer van Atalanta tijdens tweede helft, minuut 79
  12. tweede helft, minuut 79. Kondogbia gaat voor eigen succes na een fraaie dribbel, maar zijn schot mist de goede richting. Valencia blijft de druk op Atalanta nu wel aanhouden.
  13. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Atalanta, Duvan Zapata erin, Mattia Caldara eruit
  14. tweede helft, minuut 75. Ook bij Atalanta wordt er gewisseld. Caldara mag gaan rusten, Zapata wordt tussen de lijnen gebracht. Een aanvallende wissel, toch een opvallende zet van trainer Gasperini.
  15. tweede helft, minuut 73. Exit Maxi Gomez. Voor Maxi Gomez zit het er na een teleurstellende prestatie op, hij wordt vervangen door Gameiro.
  16. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Valencia CF, Kevin Gameiro erin, Maximiliano Gómez eruit
  17. tweede helft, minuut 72. Druk van Valencia. Atalanta heeft het nu toch even moeilijk en wordt teruggedrongen op de eigen helft. Valencia is duidelijk van plan om met een slotoffensief de terugmatch nog te redden.
  18. tweede helft, minuut 70. Het is duidelijk niet de avond van Maxi Gomez. Hij krijgt na een prima voorzet opnieuw een uitgelezen kans, maar hij mist zijn schot compleet. In de nasleep mag Tsjerisjev het nog eens proberen, maar hij mikt op Gollini. .
  19. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 66 door Denis Cheryshev van Valencia CF. 4, 1.
  20. tweede helft, minuut 66. Valencia heeft uitgoal te pakken! Valencia geeft weer een teken van leven. Tsjerisjev staat nog maar pas op het veld en bewijst meteen zijn waarde. Met een knap afstandsschot zet hij Valencia op het scorebord. Een doekje voor het bloeden of de goal van de hoop voor Valencia?