De overwinning van de opluchting: Rode Duivels herlanceren EK na kanonstart en kansenregen tegen Roemenië

za 22 juni 2024 22:51
  1. 2' - Doelpunt - Youri Tielemans (1 - 0)
  8. 77' - Verv. Arthur Theate door Zeno Debast
  9. 80' - Doelpunt - Kevin De Bruyne (2 - 0)
  10. 81' - Verv. Denis Dragus door Denis Alibec
  11. 90' - Verv. Andrei Ratiu door Deian Sorescu
2'
Youri Tielemans
2'
1 - 0
80'
Kevin De Bruyne
80'
2 - 0

De Rode Duivels leven weer. Met een overtuigende zege tegen Roemenië heeft België zijn EK-kansen weer flink opgeschroefd. Youri Tielemans opende vroeg het feestje in Keulen. Nadien was het door gemiste kansen en wéér een afgekeurde treffer nog bibberen tot het einde. Gelukkig zorgde aanvoerder Kevin De Bruyne zelf voor de verlossing.

21 video's
België - Roemenië in een notendop
  1. Man van de match
    Er was zoveel te doen over Koen Casteels (en die andere doelman) voor het EK. Vandaag was hij enkele keren heel erg nodig om de Roemenen van de gelijkmaker te houden en bewees zijn absolute kwaliteit. Met een assist als vergulde kers op de taart.
  2. Sleutelmoment
    Ondanks een vroeg doelpunt en een karrenvracht aan kansen bleef het heel lang heel spannend tegen de sterke, veerkrachtige Roemenen. Pas tien minuten voor tijd ging onze kapitein De Bruyne achter een uittrap van Casteels aan, en sloeg met zijn rechter de Roemenen tegen de mat.
  3. Opvallend
    Het is godgeklaagd, het is dat hij niet mag scoren, het is dat Lukaku gewoon te 'breed' is. Drie keer tikte onze topscorer aller tijden een bal tegen de netten, drie keer werd hij teruggefloten door de VAR. Mister Unlucky.

Was er frustratie in Frankfurt, dan heerste er knaldrang in Keulen.

Beter dan de Duivels tegen Roemenië kan je een wedstrijd niet beginnen. Na amper 74 seconden had België die o zo cruciale openingstreffer al beet. En hoe.

Een aanval made in Anderlecht met Youri Tielemans - naast Lukebakio, Vertonghen en Theate nieuw in de basis - in een glansrol. Eerst veroverde de middenvelder als een bezetene de bal. Om vervolgens, na een uitstekende combinatie van Doku en Lukaku, de bal onhoudbaar tegen het net te knallen: 1-0.

Zó toon je dat je lessen geleerd hebt uit Slovakije. Weg doemscenario, droomstart voor de Duivels.

Quasi meteen volgde wel een waarschuwing dat je met dat onvoorspelbare Roemenië niet zomaar klaar bent. Amper 3 minuten na de openingsgoal mikte Burca een kopbal onder de lat. Casteels moest elke spier in zijn rechterarm strekken om een snelle domper te voorkomen.

Het zou een zeldzame Roemeense kans blijken voor rust, die overrompeld werden door elf messcherpe Duivels.

Man on a mission Lukaku duwde een verdediger genadeloos van zich af, maar zag Bancu lijf en leden riskeren om zijn poging af te blokken. Bij een knal van Lukebakio - wéér opgezet na een prima recuperatie van Tielemans - stond doelman Nita in de weg.

Ook de rest van de eerste helft zouden de Belgen domineren - evenwel zonder dat er nog écht grote kansen zouden volgen.

Cruciale Casteels

Na rust moest gemoedsrust via een tweede goal volgen. Want als je teert op máár 1-0 blijf je toch het lot tarten.

Door een knal van Man en veel ruimte voor Mihaila bij een tegenprik zouden de Duivels daar al vroeg in de tweede helft aan herinnerd worden.

Opgeschrokken toonde België een tegenreactie met een handvol prima mogelijkheden. Met De Bruyne twee keer in de rol als afwerker en even vaak als aangever. Eerst zonder succes. Tot KDB zijn bloedbroeder Lukaku perfecte wegstuurde richting het Roemeens doel - een kans die de recordschutter niet liet liggen.

Een opluchting die snel weer veranderde in ongeloof. Want zag Lukaku weer die vervloekte VAR-melding verschijnen - herinner u de twee afgekeurde goals tegen Slovakije. Ook nu toonde de videoref geen genade voor een halve teen offside. Géén 2-0.

In minuut 68 zou bovenstaande fase bijna dubbel zo hard in het gezicht van de Duivels ontploft zijn. Want plots dook Man alleen op voor Casteels, die de Belgen met een geweldige save behoedde voor een gelijkmaker.

Oef, zeg.

Pas in minuut 80 zou de definitieve bevrijding volgen. Op een lange bal van Casteels - een onderscheiding voor zijn match - verschalkte De Bruyne al zijn belagers en ook de Roemeense doelman. 2-0. Eindelijk.

Woensdag mogen de Duivels zich met een duel tegen Oekraïne al opmaken voor een nieuwe thriller. Alle ploegen uit groep E gaan met drie punten de slotspeeldag in.