Gastland Engeland begint met zuinige zege tegen Oostenrijk aan EK voetbal

  1. 16' - Doelpunt - Beth Mead (1 - 0)
  1. 87' - Verv. Laura Feiersinger door Marie-Therese Höbinger
  2. 77' - Verv. Viktoria Schnaderbeck door Marina Georgieva
  3. 64' - Verv. Ellen White door Alessia Russo
  4. 64' - Verv. Beth Mead door Chloe Kelly
  5. 63' - Verv. Francesca Kirby door Ella Toone
  6. 59' - Verv. Katharina Naschenweng door Julia Hickelsberger-Füller
  16'goalBeth Mead1 - 0

  In een kolkend Old Trafford heeft gastland Engeland de drie punten thuisgehouden in de openingsmatch van het EK. Tegen Oostenrijk hadden de Engelsen wel weinig overschot. Een vroege goal van Beth Mead was voldoende.

  Engeland-Oostenrijk in een notendop

  • Sleutelmoment: In de 16e minuut speelde Fran Kirby met een knappe pass Beth Mead vrij in de zestien. De aanvalster komt alleen voor doelvrouw Manuela Zinsberger te staan en werkt koelbloedig af. Het zou de winnende treffer blijken.

  • Vrouw van de match: In een wedstrijd met één goal kom je al snel uit bij de doelpuntenmaker. Beth Mead besliste met een knap lobje de partij en schenkt Engeland zo een droomstart op dit EK.

  • Opvallend: Engeland en Oostenrijk werkten de openingswedstrijd van het EK voetbal af in een uitverkocht Old Trafford. Met 68.000 toeschouwers was het meteen ook een EK-record. Dat zorgde voor een zinderende sfeer tijdens de wedstrijd.

  Kolkend Old Trafford stuwt Engeland naar zege

  Gastland Engeland en Oostenrijk werkten de openingswedstrijd van het EK af in een uitverkocht Old Trafford. Dat zorgde voor de nodige sfeer waardoor Engeland in de wolken was in de openingsfase. 

   

  Oostenrijk begon dan weer gretig, maar kon het gastland niet verrassen. Het duurde niet lang voor de Lionesses wakker werden en hun ritme vonden.

   

  Het werd al snel duidelijk dat topscorer Ellen White vaak het eindstation moest worden van een actie, maar toch kwam de openingsgoal niet van haar.

   

  In de 16e minuut zette Beth Mead de 1-0 op het scorebord. Na zwak wegwerken van Oostenrijk belandde de bal bij Fran Kirby die Mead alleen voor doel zette. De aanvalster kon goed controleren en lobte de bal over keepster Manuela Zinsberger. Carina Wenninger probeerde nog weg te werken, maar kwam te laat.

   

  In het slot van de eerste helft kwam Oostenrijk nog goed weg, want weer was het Kirby die een Engelse aanvalster alleen voor doel kon zetten. Nu slaagde Zinsberger erin om het schot van Lauren Hemp te stoppen.

  In de eerste helft kwam Oostenrijk niet aan voetballen toe, maar in de tweede helft brachten ze de Engelse voorsprong in gevaar. Zo kwam Barbara Dunst met een knappe uithaal dicht bij een gelijkmaker, maar doelvrouw Mary Earps hield haar netten schoon.


  Ook Julia Hickelsberger probeerde het nog eens met een afstandsschot, maar weer was het Earps die een stokje stak voor de gelijkmaker. Ondanks een lastige tweede helft hielden de Engelsen stand. Ze beginnen hun EK-missie met een driepunter.

  Reacties na Engeland-Oostenrijk:

  Georgia Stanway (Engeland): "Oostenrijk heeft ons uitgedaagd vandaag.
  We hebben goed gevochten. We zijn diep moeten gaan om te kunnen scoren. Nu moeten we een versnelling hoger schakelen. We hebben nog veel werk. Het is fantastisch om de eerste wedstrijd te winnen, dat is een voordeel. Dat geeft ons goede moed voor de volgende wedstrijden."

   

  Irene Fuhrmann (Trainster Oostenrijk): “Het publiek was respectvol. De speelsters toonden dat ze goed konden omgaan met die sfeer, maar we zijn teleurgesteld dat we geen punt hebben gepakt. In de eerste helft misten we snelheid in de aanval en we zochten de ruimtes niet op.  We speelden tegen een topteam. Ze konden maar 1 keer scoren, dat geeft ons vertrouwen.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Engeland wint openingsmatch! Engeland wint de openingswedstrijd van het 13e EK voetbal tegen Oostenrijk. Het doelpunt van Beth Mead in de 16e minuut is voldoende om de zege te pakken. .
  2. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 91. Doelvrouw Zinsberger neemt de vrije trap vanop eigen helft, maar de bal wordt weggewerkt door de Engelse defensie. Het ziet er goed uit voor de Lionesses. .
  4. tweede helft, minuut 91. De reguliere speeltijd zit erop. We krijgen 2 minuten extra. .
  5. tweede helft, minuut 90. Ella Toone probeert Chloe Kelly weer te vinden net buiten de zestien. Kelly snijdt naar binnen, maar Wenninger is alert. De bal gaat buiten. Zinsberger kan de bal nog eens naar voor pompen. .
  6. tweede helft, minuut 87. Nieuw doelgevaar Oostenrijk. Hickelsberger komt naar binnen met de bal en haalt meteen uit. Earps gaat plat op dat schot. De beste kansen zijn voor Oostenrijk momenteel. .
  7. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Oostenrijk, Marie-Therese Höbinger erin, Laura Feiersinger eruit
  8. tweede helft, minuut 87. Feiersinger zet zich neer naast het veld. Ze grijpt meteen naar de schouder. Hobinger komt haar aflossen. .
  9. tweede helft, minuut 85. Ella Toone ziet ruimte bij Kelly, maar ze vindt Wenninger op haar weg. .
  10. tweede helft, minuut 83. Oostenrijk claimt een penalty, maar die krijgt het niet van de VAR. Ze moeten alles uit de kast halen om de bordjes op gelijke hoogte te brengen. .
  11. tweede helft, minuut 80. Oostenrijk maakt het Engeland niet makkelijk! De Lionesses vinden de weg naar doel momenteel niet, Oostenrijk komt aan de boom schudden na een goeie kans van Dunst. .
  12. tweede helft, minuut 80. Doelvrouw Earps houdt Oostenrijk van verrassende gelijkmaker.

   Doelvrouw Earps houdt Oostenrijk van verrassende gelijkmaker

  13. tweede helft, minuut 79. Uithaal Dunst. Baraba Dunst haalt uit van buiten de zestien. Mary Earps moet in actie komen om het schot van de Oostenrijkse weg te werken. Hier komt Engeland goed weg! .
  14. tweede helft, minuut 77. Counter Engeland. Keira Walsh profiteert van balverlies van Oostenrijk. Ze speelt Chloe Kelly aan die naar binnen snijdt en er dan voor kiest om uit te halen. Achter haar schot zit te weinig kracht, waardoor Zinsberger niet in actie moet komen. Haar poging strandt naast. .
  15. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Oostenrijk, Marina Georgieva erin, Viktoria Schnaderbeck eruit
  16. tweede helft, minuut 75. De Oostenrijkse voetbalsters gaan op zoek naar een doelkans. Wienroither ruikt de kans op een gelijkmaker en gooit alles in de strijd om haar land op gelijke hoogte te brengen met het gastland op Old Trafford. .
  17. tweede helft, minuut 73. Voorzet Wienroither. Wienroither schudt een uitstekende voorzet uit haar benen, maar daar staat niemand om er iets mee te doen. De Engelse defensie kan makkelijk wegwerken. .
  18. tweede helft, minuut 73.
  19. tweede helft, minuut 72. Nieuwe kans Engeland na vrije trap Hemp. Lauren Hemp neemt een vrije trap voor haar rekening. Ze vindt Alessia Russo, maar die verslikt zich in haar schot waardoor er geen nieuwe kans komt voor Engeland. .
  20. tweede helft, minuut 69. Gretige Hemp. Hemp probeert met een flitsende beweging Wienroither te passeren. Ze beslist om haar bal voor doel te brengen, maar die voorzet waait ver over. .