2. 54' - Doelpunt vrije trap - Guro Reiten (4 - 1)
Europees Kampioenschap Vrouwen - speeldag 1 - 07/07/22 - 21:00
Guro Reiten
54'
Guro Reiten
4 - 1

Noorwegen is uitstekend aan het EK voetbal begonnen in Southampton. De tweevoudige winnaar had weinig moeite met Noord-Ierland, het kleine zusje in groep A. Na een halfuur was de wedstrijd al gespeeld.

Noorwegen-Noord-Ierland kort samengevat:

• Sleutelmoment: In de 13e minuut klungelen de Noord-Ierse vrouwen achterin. Maanum kan uiteindelijk profiteren om de wedstrijd nog voor het kwartier te beslissen.
  • Vrouw van de Match: Caroline Graham Hansen was de draaischijf bij Noorwegen. Ze dirigeerde op het middenveld en maakte de 3-0 vanaf de stip.
  • Opvallende statistiek: Het doelpunt van Hansen was het 50e op een EK voor Noorwegen, enkel Duitsland en Zweden doen beter. Ter vergelijking: de goal van Nelson was amper het eerste van Noord-Ierland op een groot toernooi.

Meer dan een maatje te groot

Noorwegen is de nummer 11 op de FIFA-ranking bij de vrouwen, Noord-Ierland de nummer 47. Het verschil was op papier heel groot en ook op het veld was Noorwegen duidelijk te sterk voor de Noord-Ierse vrouwen.

Na een kwartier leek de wedstrijd al gespeeld: Blakstad opende eerst de score met een schuiver, waarna Maanum drie minuten later verdubbelde na erg slap uitverdedigen. Nog voor de rust maakte aanvoerster Hansen het af vanaf de stip.

Meteen na de pauze schreef Julie Nelson geschiedenis voor Noord-Ierland. Haar kopbaldoelpunt van dichtbij was het allereerste op een groot toernooi voor de kleine natie.

Dat kleine beetje hoop werd 5 minuten later wel vakkundig de kop in gedrukt door Reiten, die de wedstrijd besliste met een vrije trap: 4-1.