Ga naar de inhoud
Carrasco scoort met een gelukje de 0-1.

Bijzonder flauwe Rode Duivels kloppen Azerbeidzjan máár met 0-1 dankzij lucky goal Carrasco

 za 9 september 2023 16:10
Azerbeidzjan
einde
0-1
België
 1. 38' - Doelpunt - Yannick Carrasco (0 - 1)
 1. 62' - Verv. Renat Dadashov door Musa Qurbanly
 2. 62' - Verv. Aleksey Isaev door Emil Safarov
 3. 62' - Verv. Toral Bayramov door Mahir Emreli
 4. 66' - Verv. Youri Tielemans door Orel Mangala
 5. 66' - Verv. Johan Bakayoko door Jéremy Doku
 6. 66' - Verv. Romelu Lukaku door Michy Batshuayi
 7. 78' - Geel - Ramil Sheydayev
 8. 79' - Verv. Leandro Trossard door Dodi Lukebakio
 9. 85' - Verv. Cosqun Diniyev door Filip Ozobic
 10. 85' - Verv. Yannick Carrasco door Loïs Openda
 11. 86' - Verv. Elvin Cafarquliyev door Yusif Nabiyev
 12. 90+2' - Geel - Jéremy Doku
 13. 90+2' - Geel - Michy Batshuayi
EK-kwalificatie - speeldag 5 - 09/09/23 - 15:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
38'
Yannick Carrasco
0 - 1
Yannick Carrasco
38'

Geen overschot tegen een voetbaldwerg. De Rode Duivels hebben Azerbeidzjan - nummer 121 van de wereld - maar met het kleinste verschil geklopt. Dan nog door een lucky goal van Yannick Carrasco net voor rust. Voorts bleven de Belgen ver weg van hun beste niveau en ontsnapten ze zelfs een paar keer aan een tegentreffer. Het enige positieve: de drie punten.

Azerbeidzjan - België in een notendop
 • Sleutelmoment: Soms heb je een portie geluk nodig. Een paar minuten voor de rust loopt Carrasco domweg in de baan van een gekraakt schot van Bakayoko. De doelman van Azerbeidzjan staat op het verkeerde been en ziet de 0-1 in doel rollen.
 • Man van de Match: Zowat alle Azeri's verdienen een pluim voor hun onverdroten inzet, iets wat bij de lethargische Belgen ontbrak. Tussen de palen haalde Casteels wél zijn gebruikelijke niveau en greep een paar keer gepast in.
 • Opvallende statistiek: Met één of twee Azeri's voortdurend in zijn nek was het voor Lukaku niet aangenaam voetballen. Na vijftien kwalificatiematchen op rij met minstens één doelpunt zweeg het kanon van de Rode Duivels.
Povere match levert Belgen toch zege op

Het veld in Mardakan was erbarmelijk, met meer groene verf dan verse grassprietjes, maar zelfs de vele putten waren geen afdoende verklaring voor het magere voetbal van de Rode Duivels.

 

Bondsoach Tedesco wilde met twee nummers zes en Bakayoko aan de aftrap Azerbeidzjan helemaal platdrukken. Zijn ideale plan werkte slechts vijf minuten. Trossard knalde na keurig afleggen van Lukaku tegen de paal.

 

De Azeri's waren niet onder de indruk, want ze versierden vlak daarna zelf een nog grote kans. Casteels moest na een missertje van Faes ingrijpen en Theate hield de inlopende Mahmudov in de rebound van een bijna zeker doelpunt.

 

De Belgen vulden het vervolg van de eerste helft met lusteloos voetbal. Magomedaliyev, de doelman van Azerbeidzjan, kan vrolijk zwaaien naar kopballen van Onana en Vertonghen. Ook met afgeblokte schoten van Carrasco en Lukaku had de man geen werk.

 

Dat kon Casteels aan de overkant niet zeggen, ook al kwam de thuisploeg niet zo vaak in zijn buurt. De doelman van Wolfsburg zweefde een verraderlijke kopbal van Dadashov knap uit zijn doel.

 

Net wanneer een inspiratieloze Belgische ploeg richting rust sjokte, rolde de bal plots goed. Carrasco liep per ongeluk tegen een gekraakt schot van Bakayoko aan en zette zo Magomedaliyev op het verkeerde been. Een lullig, maar belangrijk doelpunt.

 

Want ook na de pauze bleven de Rode Duivels aanmodderen. Een kwartier lang stonden ze zelfs onder bescheiden druk van de Azeri's, die een pak meer werkkracht en grinta aan de dag legden. Een hard schot van Trossard was tussendoor de magere Belgische oogst.

 

Pas in het slotkwartier was er enige beterschap merkbaar. Invallers Doku, Mangala en Openda brachten iets meer vuur, al moest Magomedaliyev zich slechts één keer onderscheiden. Een poging van Doku, die een vreemde curve kreeg, deed hem bijna blozen.

 

In de toegevoegde tijd werd het nog heet onder de voeten van de Duivels, die met het angstzweet in hun nek het einde haalden. België schuift dankzij de drie punten tot naast Oostenrijk aan de kop van de poule. Meer hoeven we van deze flauwe wedstrijd niet te onthouden.

Gerelateerd:
Fase per fase
90+5' tweede helft
90+5'
Einde!

De drie punten zitten in de tas, en verder hoeven we daar niet veel woorden aan vuil te maken. De Rode Duivels hebben geen goede beurt gemaakt in Azerbeidzjan.

90+3'

Minakovic heeft een onbestaande overtreding van Doku gezien, en dan wordt het echt nog billen dichtknijpen bij een vrije trap.

90+2'
90+2'
90+1'
Toch nog opletten!

Qurbanly ramt loeihard in het zijnet. Daar stond de Belgische verdediging niet goed op te letten, al was het ook nipt buitenspel van de aanvaller.

90+1'
4 - extra time
Er komen 4 minuten extra tijd bij.
89'

We tellen af naar het laatste fluitsignaal. Bij Azerbeidzjan lijkt het vat af.

87'

Een fotogenieke volley van Castagne zeilt voorbij het doel.

86'
85'
Openda met Doku

Openda krijgt nu pas de kans om zich te tonen. Hij speelt de bal door naar Doku, die de doelman van de Azeri's bijna verrast met een vreemde curve.

85'
wissel
Azerbeidzjan
83'

Misschien moeten we maar blij zijn dat de Rode Duivels deze prestatie niet op de mat leggen tegen Oostenrijk of Zweden, maar tegen het veel zwakkere Azerbeidzjan.

81'

Carrasco draait een vrijschop in de klauwen van Magomedaliyev.

80'
79'

Opnieuw een Belgische wissel: Trossard maakt plaats voor Lukebakio. Brengt hij de verlossing?