Anderlecht haalt opgelucht adem: paars-wit bekert verder na strafschoppen tegen Seraing

  einde (pen.)
  33
  ( 34 )
  1. 42' - Doelpunt - Christian Kouamé (2 - 2)
  2. 40' - Doelpunt - Christian Kouamé (2 - 1)
  3. 19' - Doelpunt - Georges Mikautadze (2 - 0)
  4. 11' - Doelpunt strafschop - Youssef Maziz (1 - 0)
  5. 8' - Verv. Morgan Poaty door Mansoni Sambu
  1. 90+1' - Geel - Sami Lahssaini
  2. 80' - Geel - Youssef Maziz
  3. 78' - Verv. Marco Kana door Majeed Ashimeru
  4. 72' - Verv. Joshua Zirkzee door Francis Amuzu
  5. 61' - Verv. Antoine Bernier door Sami Lahssaini
  6. 61' - Doelpunt - Youssef Maziz (3 - 3)
  7. 51' - Doelpunt strafschop - Lior Refaelov (2 - 3)
   1. 103' - Verv. Ablie Jallow door Ali Sanogo
   2. 99' - Verv. Lior Refaelov door Anouar Ait El Hadj
    1. 119' - Geel - Ali Sanogo
    2. 113' - Verv. Wagane Faye door Theo Pierrot

    Het kostte bloed, zweet en tranen. Maar Anderlecht staat wel in de kwarfinales van de Beker na een rollercoastermatch tegen Seraing. De avond van Kompany en co was nochtans dramatisch begonnen door een vroege 2-0-achterstand. Kouamé en Refaelov keerden de scheve situatie helemaal om, maar de thuisploeg scoorde op het uur de 3-3. Vervolgens kabbelde de wedstrijd naar penalty’s. Daarin hield Anderlecht het hoofd koel, Murillo scoorde de beslissende elfmeter.

    Doelpunten:

    • 10' Maziz 1-0 (pen)
    • 18' Mikautadze 2-0 (pen)
    • 38' Kouamé 2-1
    • 41' Kouamé 2-2
    • 49' Refaelov 2-3 (pen)
    • 60' Maziz 3-3

    Seraing - Anderlecht in een notendop:

    • Sleutelmoment: Francis Amuzu is na 3 missers de eerste die kan scoren in de penaltyreeks en brengt Anderlecht zo op voorsprong. Een voorsprong die paars-wit uiteindelijk niet meer uit handen geeft.

    • Man van de match: Amir Murillo speelde vanavond een bepalende rol voor Anderlecht. Zijn assist bij de 2-1 van Kouamé leidde de paars-witte remonte in na de dramatische start en de Panamees zette helemaal op het einde ook de beslissende penalty om.

    • Opvallend: Na de verloren bekerfinale in 2015 ging Anderlecht er 3 keer uit in de 1/8e finales en raakte het 1 keer zelfs niet verder dan de 1/16e finales. Nadien keerde het tij, paars-wit zit nu voor het derde seizoen op rij bij de laatste acht in de beker.

    Het verslag van de bekermatch:

    Bekijk de spannende strafschoppenreeks tussen Seraing en Anderlecht

    Kouamé veegt dramatische paars-witte start uit

    De meegereisde Anderlecht-fans zorgden voor vuurwerk, zoveel zelfs dat ref Bert Put de wedstrijd even moest stilleggen. Toen de rook opgetrokken was, stond Anderlecht plots 1-0 achter. Na een strafschopovertreding van Magallan zette Maziz de strafschop feilloos om.

     

    Een droomstart voor Seraing en nog geen 10 minuten later zag het er nog beter uit voor de thuisploeg. Nu was het Refaelov die in de zestien in de fout ging, de bal ging weer op de stip. Mikautadze zei dankjewel en Anderlecht stond na ruim een kwartier plots 2 goals in het krijt.

     

    Dietsch moest zijn kunnen tonen op een schot van Verschaeren, maar voorts bakten de bezoekers er weinig van. Met de rust in zicht stak Sambu paars-wit een handje toe. Hij liet zich de bal afsnoepen door Murillo en die bood Kouamé de
    aansluitingstreffer aan.

     

    De vlam sloeg plots in de pan bij Anderlecht, want amper 2 minuten later hingen de bordjes weer gelijk. Verschaeren schilderde de bal op het hoofd van Kouamé en de Fiorentina-huurling kopte aan de tweede paal zijn tweede van de avond in doel.

    Vreemde inworp! Gomez gooit de bal recht in het gezicht van ploegmaat

    Anderlecht geeft voorsprong uit handen

    Ook in de tweede helft ging de bal snel op de penaltystip. Dit keer niet voor Seraing, wel voor Anderlecht na een overtreding op Refaelov. Die ging zelf achter de bal staan en bracht Anderlecht met een trap door het midden op voorsprong.

     

    Paars-wit liet Seraing nadien weer in de wedstrijd komen en betaalde daar op het uur een zware prijs voor. Na de opening van Kilota bracht Mikautadze de bal in één tijd fraai voor doel en daar mocht Maziz helemaal vrijstaand zijn tweede van de avond maken.

     

    De gelijkmaker gaf Seraing weer vertrouwen, terwijl Anderlecht vruchteloos bleef zoeken naar oplossingen. Die vond het niet en ook Seraing slaagde er niet meer in om Van Crombrugge echt in de problemen te brengen. Verlengingen waren het logische gevolg.

    Bekijk de 6 goals in de reguliere speeltijd van Seraing-Anderlecht

    Murillo bevrijdt Anderlecht in penaltyreeks

    Anderlecht nam het initiatief in de eerste verlenging, maar eenmaal in de zone van de waarheid liep het steevast fout voor de bezoekers. Eén keer kon Kouamé Verschaeren toch in een kansrijke positie brengen, maar vanuit een scherpe hoek mikte die pal op Dietsch.

     

    Ook in de tweede helft was het paars-wit dat er toch nog wat van probeerde te maken, maar het bleef allemaal te mager. Seraing hield makkelijk stand. Dietsch moest zich enkel nog even tonen na een dreigende rush van Gomez. Strafschoppen dus.

     

    In een bloedstollende penaltyreeks was Amuzu na 3 missers de eerste die kon scoren. Beide ploegen faalden niet meer en zo werd de vijfde strafschop van paars-wit de beslissende. Murillo kraakte niet onder de druk en schoot paars-wit naar de kwartfinales.

    Anderlecht-fans verstoren de match al na enkele minuten met bengaals vuur

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 23 uur 28. Einde. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost tegen een kranig Seraing, maar Anderlecht gaat na een bloedstollende strafschoppenreeks wel door naar de kwartfinales.  .
    2. strafschoppen, 23 uur 27. Murillo doet het voor Anderlecht! Murillo zet de beslissende penalty fraai om en knalt Anderlecht naar de kwartfinales. .
    3. strafschoppen, 23 uur 26. Maziz doet het fraai. Ook Maziz mikt de bal knap in het dak van het doel en brengt de stand op 3-3. Murillo kan Anderlecht nu naar de kwartfinales loodsen. .
    4. strafschoppen, 23 uur 25. Verschaeren zet Seraing onder druk. Verschaeren trapt de bal prachtig binnen, in het dak van het doel. Het is van moeten nu voor Seraing. .
    5. strafschoppen, 23 uur 24. Alles weer gelijk. Mikautadze voelt de druk, maar klaart de klus met een soort panenka. Het staat 2-2. .
    6. strafschoppen, 23 uur 24. Cullen faalt niet. Cullen blijft kalm en brengt Anderlecht opnieuw op voorsprong. Seraing moet weer reageren. .
    7. strafschoppen, 23 uur 23. 1-1. Sanogo stuurt Van Crombrugge de verkeerde kant uit en brengt Seraing weer langszij. .
    8. strafschoppen, 23 uur 22. Amuzu zorgt voor 0-1. Amuzu doorbreekt de reeks en zet zijn strafschop wél om. Anderlecht leidt. .
    9. strafschoppen, 23 uur 21. Nog een misser, het blijft 0-0. De missers stapelen zich op. Ook Nadrani faalt, hij mikt de bal wild over doel. .
    10. strafschoppen, 23 uur 21. Ook Gomez mist! Ook Gomez slaagt er niet in om zijn strafschop om te zetten. Dietsch kiest de goede hoek en houdt Seraing in de running. .
    11. strafschoppen, 23 uur 20. Van Crombrugge pakt de eerste penalty! Del Fabro mag de spits afbijten. Van Crombrugge zit er nog net bij en duwt de bal tegen de lat! .
    12. strafschoppen, 22 uur 55 match afgelopen
    13. 30-11-2021.
    14. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Michael Murillo van Anderlecht. 3, 4.
    15. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Yari Verschaeren van Anderlecht. 3, 3.
    16. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Josh Cullen van Anderlecht. 3, 2.
    17. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Francis Amuzu van Anderlecht. 3, 1.
    18. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Youssef Maziz van RFC Seraing. 3, 0.
    19. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Georges Mikautadze van RFC Seraing. 2, 0.
    20. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Ali Sanogo van RFC Seraing. 1, 0.
    21. strafschoppen, 22 uur 46 match begonnen
    22. tweede verlenging, minuut 121. Einde 2e verlenging. Geen afscheiding tussen Anderlecht en Seraing na de verlengingen. Strafschoppen zullen beslissen wie naar de kwartfinales mag. .
    23. tweede verlenging, minuut 120. Anderlecht zet nog een gevaarlijke aanval op, maar scheidsrechter Put vindt het welletjes en fluit opeens af. .
    24. tweede verlenging, minuut 120. 1 minuut extra. We kunnen ons stilaan opmaken voor strafschoppen.  .
    25. Gele kaart voor Ali Sanogo van RFC Seraing tijdens tweede verlenging, minuut 119
    26. tweede verlenging, minuut 118. De strafschoppen komen steeds dichterbij. Het wordt nagelbijten voor de supporters van Seraing én die van Anderlecht. .
    27. tweede verlenging, minuut 118. Geel voor Sanogo. Stevige overtreding op Ashimeru van Sanogo, die terecht bestraft wordt met geel. Bij Seraing lijkt het beste er al een tijdje af. .