Dompé rolt ex-club op, AA Gent vlotjes naar de halve finales

  1. 37' - Doelpunt - Jean-Luc Dompé (0 - 1)
  1. 90+3' - Geel - Yohan Boli
  2. 90+3' - Geel - Nana Asare
  3. 90+1' - Doelpunt - Yohan Boli (1 - 3)
  4. 90' - Geel - Roman Jaremtsjoek
  5. 78' - Verv. Anderson Esiti door Jonathan David
  6. 77' - Geel - Yannick Thoelen
  7. 75' - Geel - Vadis Odjidja Ofoe
  8. 75' - Verv. Giorgi Chakvetadze door Eric Smith
  9. 71' - Geel - Roman Bezoes
  10. 68' - Verv. Brecht Dejaegere door Taiwo Awoniyi
  11. 67' - Verv. Elton Acolatse door Jordan Botaka
  12. 61' - Doelpunt - Jean-Luc Dompé (0 - 3)
  13. 59' - Verv. Wataru Endo door Yohan Boli
  14. 59' - Doelpunt - Roman Jaremtsjoek (0 - 2)

  AA Gent is de eerste halvefinalist in de beker van België. Gent beleefde op Stayen een vrij makkelijke bekeravond. Met dank aan Jean-Luc Dompé, die twee keer scoorde tegen zijn ex-club en tussendoor ook een assist afleverde.

  STVV – Gent in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het uur zorgen twee dolle minuten voor Gentse zegezekerheid. De 0-2 en 0-3 volgen meteen na mekaar en maken de Truienaars monddood.
  • Man van de match: Jean-Luc Dompé keerde terug naar het veld waar hij zich in het verleden in de kijker wist te spelen. Het werd een geweldig weerzien voor de flankaanvaller, die zich met een glansprestatie uit de vergetelheid speelde.
  • Opvallend: STVV had al 15 thuiswedstrijden op een rij niet meer verloren. De 16e was er teveel aan.

  Bekijk de goals uit STVV-AA Gent (1-3)

  Dompé verrijst uit de doden...

  Een gure Limburgse wind lokte maar weinig toeschouwers naar Stayen. Ook de 22 basisspelers leken aanvankelijk hinder te ondervinden van de koude en het op voorhand veelbesproken kunstgrasveld. Thoelen moest wel meteen aan de bak tegen een scherp schot van Acolatse, maar voor de rest kabbelde de openingsfase vooral traag over en weer.

   

  Gent nam de partij gaandeweg in handen en ging halverwege de eerste helft nadrukkelijker op zoek naar het openingsdoelpunt. Toen Endo overenthousiast in het duel ging, maakte hij een domme fout op Rosted. Dompé nam het Japanse geschenk in dank aan en krulde de 0-1 op het bord. De verrijzenis van de flankaanvaller was ingezet.

  … en rolt eigenhandig zijn ex-club op

  Met veel goede wil kwamen de Kanaries na de rust weer op het veld. Het thuispubliek zette zich erachter, maar lang konden de supporters hun enthousiasme niet vasthouden. Kort voor het uur besliste Jaremtsjoek de match. Dompé leverde de perfecte assist af, de Oekraïner kopte de 0-2 in de korte hoek.

   

  Geen twee minuten later was het helemaal over en uit voor de Truienaars. Amper twee stationnetjes had de Gentse trein nodig om van Thoelen naar Dompé te reizen. De man van de match ging gezwind voorbij Tomiyasu en liet Steppe geen kans met een overhoekse knal.

   

  Boli redde nog wel de eer voor Sint-Truiden, maar de 1-3 kwam te laat voor de Limburgers. Gent is zo de eerste halvefinalist in de Croky Cup. De overige drie kwartfinales vinden morgen plaats.

  Brys: "We zitten door onze beste krachten heen"

  STVV-coach Marc Brys was zichtbaar ontgoocheld na de uitschakeling. "We begonnen nog wel fris aan de wedstrijd, maar lang duurde dat niet. Te weinig van mijn spelers waren op niveau en op het middenveld lieten we ons simpelweg overbluffen. We zitten toch een beetje door onze beste krachten heen en onze sterkhouders kunnen de ploeg voorlopig niet opnieuw op sleeptouw nemen."

   

  Brys' collega aan de Gentse kant stond dan weer te glunderen voor de camera's. "We speelden de laatste weken al een paar goede partijen, maar het ontbrak ons aan efficiëntie. Vandaag creëren we kansen, maken we doelpunten en verdedigen we secuur", vertelt Jess Thorup. "Deze wedstrijd moet vertrouwen geven, niet alleen aan Jean-Luc Dompé, die liet zien dat hij klaar is om te spelen, maar ook aan de ploeg om onze mindere periode in de competitie om te keren. Te beginnen met nu vrijdag."

  Dompé: "Een nieuwe start? Dat zal de toekomst uitwijzen"

  “Het was lang geleden dat ik nog eens aan een match mocht beginnen, pas mijn eerste keer onder de nieuwe coach. Ik wilde hem bedanken voor het vertrouwen dat ik van hem kreeg, ook op training, en ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje heb kunnen bijdragen”, begint een dolgelukkige Jean-Luc Dompé zijn interview.

   

  “Dat het zo lang heeft geduurd voor ik nog eens mocht spelen, is ook te wijten aan een blessure die ik in het begin van het seizoen opliep. Net op dat moment begon de ploeg te draaien en te winnen, dan is het moeilijk om je terug in de basis te knokken.”

   

  “Of dit een nieuwe start voor mij kan betekenen? Dat moet de toekomst uitwijzen", aldus nog de matchwinnaar.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Afgelopen! Gent is verdiend de eerste halvefinalist van de Croky Cup. Dompé rolde eigenhandig zijn ex-club op, de eerredder van Boli kwam te laat. 1-3.
  3. Gele kaart voor Yohan Boli van STVV tijdens tweede helft, minuut 93
  4. Gele kaart voor Nana Asare van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 93
  5. tweede helft, minuut 92. De Kanaries kijken in de blessuretijd nog hoopvol naar Van Driessche. Boli gaat liggen na shirtjetrek van Souquet, maar die laat net op tijd los. Geen strafschop.
  6. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 91 door Yohan Boli van STVV. 1, 3.
  7. tweede helft, minuut 90. Boli mildert. Toch nog een eerredder voor de thuisploeg, en een mooie ook. Bezus steekt diep op Kamada, die hard en laag voorzet naar de tweede paal. Boli maakt er 1-3 van.
  8. Gele kaart voor Roman Jaremtsjoek van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 90
  9. tweede helft, minuut 87. "STVV blijft wel voetballen, maar geraakt niet in de zestien". Frank Raes, Sporza.
  10. tweede helft, minuut 87. Odjidja verliest de bal aan Bezus, die meteen Boli zoekt voorin. Buitenspel, oordeelt de lijnrechter, maar dat is een vergissing.
  11. tweede helft, minuut 85. Een eerredder wil STVV nog wel, maar dan moet Botaka wel veel beter doen. Het publiek mort na een slechte pass van hem, een reactie van de invaller blijft niet uit.
  12. tweede helft, minuut 80. Gent is dicht bij een vierde doelpunt. Awoniyi is op rechts doorgebroken en staat oog in oog met Steppe, maar die verkleint goed zijn hoek.
  13. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij KAA Gent, Jonathan David erin, Anderson Esiti eruit
  14. Gele kaart voor Yannick Thoelen van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 77
  15. tweede helft, minuut 75. De Petter glijdt op een vrije trap van Bezus naar de tweede paal, maar zelfs het gladde kunstgras doet hem niet op tijd komen. Neen, dit Sint-Truiden komt allesbehalve in de buurt van een doelpunt.
  16. Gele kaart voor Vadis Odjidja Ofoe van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 75
  17. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij KAA Gent, Eric Smith erin, Giorgi Chakvetadze eruit
  18. tweede helft, minuut 73. Odjidja pakt geel en is geschorst voor de heenwedstrijd van de halve finale. Broodnodig was zijn overtreding niet, dus de teleurstelling op zijn gezicht is logisch.
  19. tweede helft, minuut 72.
  20. Gele kaart voor Roman Bezoes van STVV tijdens tweede helft, minuut 71