Trainer Kompany: "Dit project is mijn prioriteit, het staat boven EK met Rode Duivels"

Vincent Kompany hangt zijn schoenen aan de haak en wordt hoofdcoach bij Anderlecht. Vanmiddag stond de nieuwe trainer van paars-wit een eerste keer de pers te woord. Hij gaf tekst en uitleg bij zijn plotse beslissing. "Mijn dubbele rol klopte niet meer", vertelde hij. "Op mijn 34e had ik als speler ook genoeg afgezien."

Kompany kon op zijn eerste persconferentie op een grote persbelangstelling rekenen. Pas helemaal op het einde werd door CEO Karel Van Eetvelt medegedeeld dat Frank Vercauteren "niet betrokken blijft bij de club", voor de rest wou men toch vooral weten waarom Kompany nu deze beslissing neemt.

 

"Ik heb deze beslissing al na de eerste speeldag genomen", verklapte hij. "Maar we hebben nog in alle sereniteit de match tegen STVV voorbereid.  De reden is vrij simpel. Ik ben van City naar Anderlecht gekomen in de wetenschap dat de club in moeilijkheden zat. Ik wou deze club opnieuw een identiteit en een ziel geven. Dat is een vuur in mij dat niet te doven is. Ik heb mezelf veel vragen gesteld en de conclusie was dat mijn dubbele rol als speler en als bezieler van het project niet meer klopte. Mijn prioriteit is het project, dat staat boven mijn spelerscarrière en boven het EK met de Rode Duivels."

 

De zoveelste blessure heeft dus geen rol gespeeld? "Neen. Ook als ik fit was, had ik hier gezeten. Pas op, het is mentaal heel zwaar om telkens te revalideren. Dat kan alleen als je een duidelijk doel hebt. Dat was voor mij om het EK te winnen met de Rode Duivels. De groep heeft dat potentieel. Maar deze club is nog belangrijker voor mij."

 

"Als kapitein had ik al een grote invloed op deze ploeg, maar die verlies je op een matchdag als je geblesseerd bent. Nu heb ik geen last meer van blessures. Ik zal er elke dag zijn, ik wil me niet verstoppen. Ik sta niet graag met een been in een project. Het moet nu helder zijn en blijven voor iedereen."

De conclusie was dat mijn dubbele rol als speler en als bezieler van het project niet meer klopte. Mijn prioriteit is het project. Ik wil me niet verstoppen.

"Zal de club beter achterlaten dan ze was toen ik hier aankwam"

Is Kompany als trainer onaantastbaar bij Anderlecht? "Neen. De club zal in een betere staat zijn na mijn vertrek dan hoe het hier was toen ik aankwam. Dat is mijn hoop. Of dat nu binnen 3 matchen is of binnen 30 jaar. De club zal na mij een duidelijkere identiteit hebben. De volgende trainer zal geen verdedigende 5-3-2 zetten en met lange ballen spelen. Als mijn tijd erop zit, dan is dat zo. Maar de voetbalcultuur moet blijven."

 

Maar investeert Kompany ook niet in de club? "Die twee dingen staan volgens mij los van elkaar. De club heeft financiële steun nodig, maar ook sportief heb ik een rol. Mijn link met deze club is sterker dan enkel mijn rol als trainer. De club zit voor altijd in mijn hart."

 

Dit was de voorstelling van Vincent Kompany als trainer, maar ook een afscheid als speler. "Als speler heb ik nooit alles kunnen geven omdat ik afgeremd
werd door blessures. Dat zal nu wel kunnen als trainer. Ik kijk met trots terug op mijn carrière en ook mijn ouders zullen trots zijn. Ik heb fysiek echt veel afgezien en op mijn 34e zeg ik: "het is genoeg geweest"."

 

Heeft Roberto Martinez geprobeerd om Kompany nog op andere ideeën te brengen? "Neen. Hij weet ook dat ik niet terugkom op een beslissing. Hij heeft me gefeliciteerd en ik steun hem 200 procent bij de nationale ploeg."

Bekijk de volledige persconferentie met Vincent Kompany:

Van Eetvelt ook verrast door Kompany: "Vorige week heeft hij de knoop doorgehakt"

Afscheid Vincent Kompany

 1. 17 uur 08. We moeten spreken over de titel. Alle supporters kennen de huidige context, maar ik wil de ambities niet lager leggen. We willen een titel, als het niet dit jaar is dan het jaar erna. Vincent Kompany.
 2. 17 uur 04. "De club zal in een betere staat zijn als ik vertrek, dan hoe het hier was voor ik kwam. Of dat nu over 3 matchen is of over 30 jaar. De volgende trainer moet iemand zijn met voetballend vermogen. Dat zal blijven bij Anderlecht. Een voetbalcultuur. Ik verstop me niet. Iedereen kent de context van Anderlecht. Wat ik hoop dat zal blijven is de identiteit. Daar moeten de supporters zich in kunnen terugvinden." .
 3. 17 uur 03. "Mijn grootste kwaliteit als speler? Dat ik een andere spelers beter kon maken op een veld. Ik ben natuurlijk veranderd tijdens mijn carrière, maar ik kon elk team beter maken." .
 4. 16 uur 59. Vincent Kompany was een goed betaalde speler in België en wordt nu een goed betaalde trainer. Maar dat is van een ander niveau. CEO Van Eetvelt.
 5. 16 uur 56. De samenwerking met Vercauteren was goed. Hij is een beetje een rode draad door mijn carrière geweest. We wisten dat de fakkel moest doorgegeven worden op een bepaald moment. Dat het nu is, hebben we samen besloten als club. Vincent Kompany.
 6. 16 uur 53. "Dit is een donkere periode", vertelt Kompany. "Als kapitein heb je altijd een grote invloed, maar die verlies je op matchdag als je geblesseerd bent. Dat was voor mij belangrijk. Het moet nu helder zijn en blijven." .
 7. 16 uur 52. Was de blessure de druppel? "Neen. Ik stel mezelf voortdurend vragen. Op dit moment moesten we kiezen voor duidelijkheid. Ik ben hier niet gekomen om te bewijzen dat ik nog kon voetballen in België, ik ben hier voor de club. Maar revalideren is ook mentaal moeilijk. Ik kon het altijd doen omdat ik doelen had. Ik wou nu het EK winnen met de Rode Duivels, maar alles geven voor deze club is een belangrijker doel voor mij." .
 8. 16 uur 46. "Mijn dubbele rol klopte niet meer". "Ik heb heel veel passie voor deze club. Het is een vuur in mij dat niet te doven is. Mijn bedoeling was om een ziel, een identiteit en resultaten terug te brengen naar Anderlecht. Mijn dubbele rol als speler/manager was niet ideaal. Die klopte niet meer. En dan ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn prioriteit het project was. Dat is belangrijk dan mijn carrière als speler en de nationale ploeg." .
 9. 16 uur 44. "Op mijn 34e is het genoeg geweest". "Ik heb veel moeten afzien fysiek, maar ik ben telkens teruggekomen. Ik kijk met trots terug op mijn carrière. Ik heb moeite gehad, ik heb afgezien en op mijn 34e is het genoeg geweest." .
 10. 16 uur 43. Ik heb twee boodschappen: ik begin aan een nieuw hoofdstuk, maar ik sluit ook een hoofdstuk af. . Vincent Kompany.
 11. 16 uur 43. "We bedanken Vercauteren". "We willen ook Vercauteren bedanken. Hij is hier vorig jaar aangekomen in moeilijke omstandigheden. Hij wou zijn club helpen en heeft dat gedaan. Hij heeft Vincent geholpen om trainer te worden." .
 12. 16 uur 42. Van Eetvelt: "Zoals we Vincent kennen, verrast hij altijd iedereen".

  Van Eetvelt: "Zoals we Vincent kennen, verrast hij altijd iedereen"

 13. 16 uur 41. Zoals we Vincent kennen, verrast hij altijd iedereen. Nu ook. Vorige week heeft hij de knoop doorgehakt. CEO Karel Van Eetvelt.
 14. 16 uur 39. Met 10 minuten vertraging zien we eindelijk wat beweging. Het is druk in de perszaal van Anderlecht. De persverantwoordelijke wijst iedereen nog eens op de coronaregels. .
 15. 16 uur 09. Persconferentie over halfuur. Na heel wat stemmen over de keuze van Kompany is het om 16.30 uur aan de hoofdrolspeler zelf. Volg hier de persconferentie van Anderlecht met livestream. .
 16. 16 uur 07.
 17. 16 uur 04.
 18. 16 uur 03.