Oud-bondscoach Aimé Anthuenis: "Ook Kompany zal als coach onder vuur komen te liggen"

  Aimé Anthuenis (r.) liet Kompany op zijn 17e dubuteren bij de nationale ploeg.

  Onder leiding van Aimé Anthuenis debuteerde de toen 17-jarige Vincent Kompany bij de Belgische nationale ploeg. De oud-bondscoach vindt dat de carrière van Kompany nu een speciale wending neemt.

  "Het verrast mij enorm dat Vincent Kompany trainer wordt bij Anderlecht. Ik ken niet de precieze reden, maar het was wel raar om hem de voorbije weken volop te zien coachen, terwijl Frank Vercauteren T1 was", opent Anthuenis.

   

  "Twee hanen op een erf, dat kan niet. Zo gaat het spreekwoord. Misschien is dat de reden? Vercauteren is ook altijd iemand geweest die niet stond te springen om tweede viool te spelen. Ik ken ze allebei een beetje qua karakter." 

   

  In 2003, in de aanloop naar het EK van 2004, haalde Anthuenis enkele jonge talenten binnen bij het Belgisch voetbalelftal. Onder wie ook Kompany.

   

  "Ik heb altijd enorm veel respect gehad voor hem. De enorme druk waaronder hij stond, hij ging dat niet ontlopen. Meer zelfs: hij zocht het vaak ook zelf op, maar Kompany is altijd sterk in zijn schoenen blijven staan en is op het hoogste schavot gebleven."

  Kompany's eigen kijk op de zaken zal met ouder worden niet veranderd zijn, integendeel.

  Aimé Anthuenis

  "Van zodra Kompany speler was, wist je meteen wat je aan hem had. Hij had zeker ook zijn eigen ideeën en stond open om daarover te praten, open voor advies. Zijn eigen kijk op de zaken zal met ouder worden niet veranderd zijn, integendeel."


  "Of ik in 2003 al een coach in hem zag? Neen, daar was hij nog te jong voor. Het is niet omdat je ploegmaten snel kan leiden op het veld dat er meteen een coach in je zit. Hij stond wel op een centrale positie achteraan die er achteraf wel makkelijker toe leent om voor een functie als coach te gaan."


  "Hij heeft ook altijd een voorkeur gehad om jonge spelers kansen te geven, dus die politiek zal hij waarschijnlijk voortzetten."

  "De dubbelrol speler-coach was te veel van het goede"

  "De dubbelrol van speler-coach bij Anderlecht vond ik te veel. Alles proberen onder controle houden was onmogelijk en dat is achteraf ook gebleken. Nu hij enkel coach wordt, kan hij zich daaraan aanpassen, hij kan er aan wennen. Dat zie ik hem wel doen."

   

  "Hij zal wel altijd afhankelijk zijn van de spelers. Hij moet opletten dat hij niet te veel richtlijnen meegeeft. Op het veld van Anderlecht lopen geen Kompany's rond."

   

  "Kompany kan veel aan, kijk naar zijn carrière als speler. Dan moet je wel sterk in je schoenen staan. Maar elke topspeler heeft wel eens een periode waarin het moeilijker gaat."


  "Eens je in de vuurlinie staat als coach, kan je niet ontsnappen aan wat Thorup bij AA Gent nu overkomt. Je mag zijn wie je bent, ook Kompany zal daar niet aan kunnen ontsnappen."

  "Een Kompany in vorm zal gemist worden op het EK"

  "Dat Kompany niet meegaat naar het EK, ja dat is een verlies voor de Rode Duivels. Als je mij vandaag zegt dat Kompany in vorm is en niet geblesseerd ten tijde van het toernooi, dan missen de Belgen een steun in de verdediging. Hij kan zoiets leiden en zelfs op zijn leeftijd vind ik Kompany nog steeds zeer weerbaar en snel."


  "Waarom hij zo veel met blessureleed te maken kreeg, dat weet ik niet. Ik ben geen dokter. Toch heb ik vroeger spelers gekend die vaak geblesseerd waren omdat ze te veel trainden. Kompany was ook dikwijls geblesseerd op plaatsen in de lies of in de kuit. Iedere voetballer weet dat dat vaak moeilijk te genezen blessures zijn."