Ga naar de inhoud

Puck Pieterse is wereldkampioene na bloedstollend duel met landgenote Shirin van Anrooij

WK veldrijden vrouwen
20:00 Fayetteville
6 rondes
Puck Pieterse
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6

Oranje boven bij de vrouwen beloften. De Nederlandse Puck Pieterse kroonde zich tot wereldkampioene na een spannende sprint met landgenote Shirin van Anrooij, die nochtans een geweldige slotronde uit haar benen schudde.  Fem van Empel vervolledigde het Nederlandse feestje met de derde plek.

Puck Pieterse, Shirin van Anrooij en Fem van Empel. Het podium was op voorhand al bekend, enkel voor de volgorde zou er nog strijd zijn tussen de 3 Nederlandse topfavorietes.

Van Empel was op papier de snelste, Pieterse heeft de snedigste klim in haar benen.

 

Toen Van Empel een gaatje niet snel genoeg kon dichtritsen, probeerden Pieterse en Van Anrooij hun landgenote buitenspel te zetten. Maar Van Empel toonde veerkracht en kwam weer aanpikken.

 

"Van Empel was de eerste 20 minuten meer bezig met frunniken aan haar trui dan wat anders. Ze geeft de beste indruk", oordeelde Sven Nys langs het parcours.

Van Empel rijdt zich vast in slotronde

Toen ze met z'n drieën de slotronde indoken, leek het broodje gebakken voor de katterappe Van Empel.

Maar op een steile puist tikte Van Empel het achterwiel aan van Pieterse. Laatstgenoemde leek het laantje uit, maar dat was zonder Van Anrooij gerekend.

In de eindsprint ging Pieterse als eerste aan. Van Anrooij leek nog naast haar landgenote te komen, maar strandde op driekwart van een wiel. Van Empel vervolledigde het oranje podium.

Kiona Crabbé, onze enige landgenote in de race, legde beslag op de 11e plaats.

Het was zo'n vreemde race", waren de eerste woorden van winnares Puck Pieterse. "We waren met z'n drieën en wisselden elkaar voortdurend af, maar niemand geraakte weg."

"Ik had het plan om aan te zetten op de klim, maar ik kreeg de andere meisjes niet uit mijn wiel. Daarna volgde nog dat bultje en dat was tricky. Ik hoorde mijn ploeg roepen dat ik een gat had, maar Shirin (van Anrooij) kwam nog terug."

"In de sprint ben ik vol aangegaan, maar ik twijfelde of ik gewonnen had. Het was nipt."

Van Anrooij: "Ik blokkeerde in de sprint"

Fem van Empel: "Als je zo veel pech hebt, dan schieten de tranen in je ogen"

Puck Pieterse: "Eerste zege van het seizoen, en meteen de belangrijkste"

Kiona Crabbé: "De sfeer was hier echt top"

Kiona Crabbé finishte 11e na een gelijkmatige cross: “De top 10 was even in zicht. Het was plezant met deze topsfeer. Al die aanmoedigingen waren leuk."

 

"Dat Pieterse wereldkampioene is? Ik had het vooraf aangegeven. Ze verdient het na haar seizoen.”

Rituitslag vrouwen beloften
naamresultaatploeg
1
Puck Pieterse
in 46'27"
2
Shirin Van Anrooij
3
Fem van Empel (Ned)
+ 12"
4
Line Burquier (Fra)
+ 39"
5
Amandine Fouquenet
+ 1'26"
6
Marie Schreiber (Lux)
+ 1'49"
7
Kristyna Zemanova (Tsj)
+ 2'15"
8
Madigan Munro
+ 2'16"
9
Katie Clouse
+ 3'03"
10
Harriet Harnden
+ 3'34"

Fase per fase

 1. 20 uur 50.
 2. 20 uur 50. Crabbé eindigt 11e. De enige Belgische bij de vrouwen beloften valt net naast de top 10. Kiona Crabbé eindigt 11e op 3'51" van de nieuwe wereldkampioene. .
 3. 20 uur 47. Bevestiging: Pieterse wint. Met driekwart wiel voorsprong kwam Pieterse als eerste over de streep. Van Anrooij moet vrede nemen met zilver, Van Empel eindigt 3e. .
 4. 20 uur 46. Pieterse juicht. Wat een thriller! Pieterse en Van Anrooij sprinten zij-aan-zij, Pieterse juicht! Maar kwam ze ook effectief als eerste over de streep? .
 5. Pieterse gaat er vandoor na dit akkefietje. 20 uur 45.
 6. 20 uur 45. Van Anrooij is weer in de race. De spanning is terug! Van Anrooij komt aanhaken bij Pieterse. .
 7. 20 uur 44. Het is nog niet gedaan. Michel Wuyts.
 8. 20 uur 42. Pieterse is weg na aanrijding Van Empel. In een handomdraai is de wedstrijd beslist! Van Empel tikt het achterwiel van Pieterse aan en staat stil op een steile puist. Ze hindert daarmee ook Van Anrooij. Pieterse lijkt het laantje uit, ze fladdert vrolijk weg. .
 9. 20 uur 41. De 3 Nederlandse toppers staan bijna aan de grond genageld, zo traag rijden ze. Dat speelt in de kaart van achtervolger Burquier. .
 10. 20 uur 40. Er is ontploffingsgevaar voorin. Michel Wuyts.
 11. 20 uur 40. Situatie na 5 van de 6 rondes. 1. Van Anrooij (Ned) 2. Van Empel (Ned)  3. Pieterse (Ned) 4. Burquier (Fra) op 10" 5. Fouquenet (Fra) op 1'10" .
 12. 20 uur 38. Laatste ronde! Zij-aan-zij duiken Pieterse, Van Anrooij en Van Empel de slotronde in.  Welke Nederlandse staat over 7 minuten op het hoogste schavotje?  .
 13. 20 uur 37. Ik denk dat Pieterse de betere is in de wedstrijd. Druk zetten is haar enige manier om het WK naar haar hand te zetten. Christoph Roodhooft (ploegleider van Pieterse bij Alpecin-Fenix).
 14. Van Anrooij (in 3e positie) hangt aan de rekker. 20 uur 37.
 15. 20 uur 36. Accordeon klapt weer dicht. Van Anrooij komt weer aanpikken ondanks het sloopwerk van Pieterse. We stevenen af op een thriller van een finale. .
 16. 20 uur 35. Kraakt Van Anrooij? Wanneer Van Anrooij op 5 meter blijft hangen, ruikt Pieterse bloed. Met Van Empel in haar wiel probeert ze Van Anrooij uit de titelstrijd te kegelen. .
 17. 20 uur 34. "Van Empel komt echt in de koers. In de eerste 20 minuten was ze meer bezig met frunniken aan haar trui dan wat anders. Ze is de snelste en zal wereldkampioen worden", oordeelt Sven Nys langs het parcours. .
 18. 20 uur 33. Van Anrooij demarreert. Daar gaat Van Anrooij! Net voor de voet van de klim probeert ze haar Nederlandse collega's in hun hemd te zetten. Pieterse neemt gezwind over. .
 19. 20 uur 32. Ze willen alle 3 wereldkampioen worden. Michel Wuyts.
 20. 20 uur 31. Situatie na 4 van de 6 rondes. 1. Van Empel (Ned) 2. Pieterse (Ned) 3. Van Anrooij (Ned) 4. Burquier (Fra) op 14" 5. Fouquenet (Fra) op 1'01" .