Ga naar de inhoud

Tranen bij bronzen Fem van Empel: "Hoeveel pech kan je hebben?"

 zo 30 januari 2022 21:29

Het was geen verrassing dat Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij de medailles onder elkaar zouden verdelen, maar na een turbulente slotronde stonden de zilveren en bronzen medaille met tranen in de perstent.

Fem van Empel kon speculeren op haar sprint, maar die kon ze niet uitspelen. Ze werd meermaals genekt door pech.

 

"Hoeveel pech je kan hebben? Veel, denk ik", reageerde ze, vechtend tegen de tranen. 

 

"Mijn versnellingsapparaat ging in crashmodus. Ik dook de materiaalpost in en dat kostte krachten. Ik kwam wel terug, maar het is enorm balen."

 

In de slotronde leek ze in een zetel te zitten, tot ze haperde op een venijnig knikje. "Ik deed alles goed. Ik kon ook vrij gemakkelijk volgen op de klim. Het werd plan A: alles op de sprint."

 

"Maar toen viel mijn ketting af. De tranen schieten in mijn ogen", zei een geëmotioneerde Van Empel. 

 

"Of ik het Puck (Pieterse) gun? Ja, inderdaad, maar ik heb misschien wel de titel verloren", zei de titelverdedigster.

Van Anrooij: "Ik twijfelde een fractie van een seconde"

"Ik heb zelf een fout gemaakt", vertelde Shirin van Anrooij toen haar tranen opgedroogd waren. "Fem maakte een foutje, waardoor ik ook moest achtervolgen."

 

Van Anrooij keerde echter terug en mocht sprinten tegen Puck Pieterse. "In de sprint blokkeerde ik. Ik wist precies wat ik moest doen en ik had het besproken met Sven (Nys) en co, maar ik ging net te laat aan en kwam slechts een wiel tekort."

 

"Dat is nu heel zuur. Ik twijfelde een fractie van een seconde en toen was het te laat. De streep was er net iets te snel. Ik kan de sprint zo vaak opnieuw doen in mijn hoofd, maar het is net niet."

Pieterse: "Een beloning voor mijn seizoen"

Puck Pieterse wachtte tot Fayetteville om haar eerste zege van het seizoen te boeken. "Ja, maar het is meteen de belangrijkste wedstrijd", glunderde ze.

 

"Mijn plan was om het niet tot een sprint te laten komen. Ik probeerde het keer op keer op de klim, maar het was een jojobeweging."

 

Met Shirin van Anrooij ging ze de sprint aan. "Ik dacht terug aan Flamanville, waar ik verloor. Ik wilde vanuit het wiel sprinten, maar ik kon niet wachten en zo Fem (van Empel) laten terugkeren."

 

"Het was vanop de kop spannend, maar gelukkig kwam ik als eerste over de finish. Het is een beloning voor mijn seizoen."

 

"De tranen bij Fem? Het is nooit fijn om je kampioenschap op zo'n manier te moeten eindigen. Zo wil je je kansen niet verliezen."

Lees ook: