Ga naar de inhoud

Van Aert is beste modderduivel in Dendermonde, Van der Poel is 2e bij comeback

Wereldbeker veldrijden
15:05 Dendermonde
8 rondes
Wout van Aert
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. 8

De eerste confrontatie tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel is uitgedraaid op een zege voor de Belgische kampioen. In Dendermonde hield Van der Poel bij zijn comeback Van Aert lang in het vizier, pas in de slotronden brak de veer. Toon Aerts mocht als 3e mee op het podium.

Bekijk de samenvatting van de cross in Dendermonde:

De grote entree van Van der Poel

Na drie wedstrijden en evenveel demonstraties ging Wout van Aert op tweede Kerstdag in Dendermonde op zoek naar een vierde zege van het seizoen. Een sinecure zou dat niet worden, want ene Mathieu van der Poel maakte zijn langverwachte entree in het veld.


Overal waar de wereldkampioen start valt er iets te beleven, dat bewees Van der Poel door meteen uit te pakken met een kanonstart. Vanaf rij 3 reed hij zich op 1, 2, 3 tussen de mensen.


Van Aert had wat langer nodig om op toerental te komen in de modder, maar toen ook hij zijn ritme vond, sloot hij al snel vooraan aan bij Van der Poel en een uitstekende Toon Aerts. Het drietal mocht onderling bikkelen om de dagzege.


Toen Aerts op een helling wegschoof, achtte Van Aert zijn moment gekomen om het commando over te nemen. De Belgische kampioen zette druk, Van der Poel boog, maar barstte nog niet. Aerts plooide zich ondertussen vierdubbel.

Van Aert, Van der Poel en Aerts kleurden de wedstrijd.

Van Aert behoudt foutloos rapport

De twee reuzen van het veld hielden nog enkele ronden een kat-en-muisspel, maar halfweg koers moest de Nederlander er toch aan geloven. Van Aert reed weg, de strijd was beslecht.


Van Aert bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit in de Dendermondse drek en had aan de meet 49 seconden voorsprong op de wereldkampioen, Aerts volgde als knappe derde op 1'18.


In de achtergrond was de schade nog groter, getuige de 9e plaats van Wereldbekerleider Eli Iserbyt op 3'13. Hij ziet Michael Vanthourenhout, vandaag 4e, wat puntjes terugnemen in het klassement, al blijft zijn voorsprong enorm.


Van Aert wint dus voor het tweede jaar op rij in Dendermonde en behoudt zijn perfecte rapport deze winter. Bovendien houdt hij samen met Van der Poel een statistiek van vorig seizoen in ere: waar de Grote Twee starten, verdelen ze onderling plekken 1 en 2.

Rituitslag Wereldbeker mannen Dendermonde
naamresultaatploeg
1
Wout van Aert
1'03"48
2
Mathieu van der Poel
op 49"
3
Toon Aerts
1'18"
4
Michael Vanthourenhout
1'52"
5
Quinten Hermans
2'09"
6
Corné van Kessel
2'41"
7
Laurens Sweeck
2'52"
8
Tom Pidcock
2'59"
9
Eli Iserbyt
3'13"
10
Lars van der Haar
3'24"

Fase per fase

 1. 16 uur 10. Van der Poel bolt binnen op 49 seconden, Aerts is een knappe derde op 1'18. Michael Vanthourenhout komt ondertussen de bocht uit op weg naar plek 4. Hermans is 5e. .
 2. 16 uur 09. Van Aert triomfeert! Voorlopig staat er geen maat op Wout van Aert deze winter. Hij wint ook in Dendermonde, de terugkerende Van der Poel kon daar niets aan veranderen.  .
 3. Van Aert liet halfweg cross Van der Poel en Aerts achter zich. 16 uur 07.
 4. 16 uur 07. Van der Poel zal ondanks de grote achterstand op Van Aert toch tevreden terugblikken op deze wedstrijd. Hij begint - met de kwaaltjes van de voorbij weken in het achterhoofd - met een knappe prestatie en dito tweede plaats aan zijn seizoen. Ook vader Adrie klonk daarstraks erg opgetogen bij onze reporter in het veld. .
 5. 16 uur 07. 4/4 voor Van Aert. Het rapport van Van Aert blijft na vandaag ook foutloos. De Belgische kampioen reed dit seizoen al drie wedstrijden en won ze allemaal. Ook vandaag gaat hij met de bloemen naar huis gaan. Cijfers waarmee je kan thuiskomen. .
 6. 16 uur 04. Mochten er 10.000 toeschouwers hebben gestaan, dan was dit voor Van Aert een tour d'honneur. Michel Wuyts.
 7. 16 uur 02. Laatste ronde. Nog een rondje en Van Aerts is thuis. Van der Poel volgt ondertussen op 41 seconden, Aerts op 57 tellen. Zo lopen de verschillen toch nog hoog op. .
 8. 15 uur 58. De schwung is er ondertussen wat uit bij Van der Poel. Niet verwonderlijk, want de vogel genaamd Van Aert is al een tijdje gaan vliegen. Als de posities behouden blijven zal alvast één statistiek van vorig seizoen verdergezet worden: als Van Aert en Van der Poel samen een cross rijden dan verdelen ze plaatsen 1 en 2 onder elkaar. .
 9. 15 uur 54. Nog twee ronden. Op het asfalt van de aankomststrook legt Van Aert zich nog eens plat. Van der Poel volgt ondertussen op 24 seconden, Aerts op 36 tellen. Van Aert is opnieuw een kabinetstukje aan het opvoeren. .
 10. 15 uur 51. Van Aert consolideert zijn voorsprong, die nog altijd een goeie 15 seconden bedraagt. Met nog een kwartier koers te gaan lijkt het podium nu al vast te liggen. .
 11. Dit trio kleurde de cross. 15 uur 48.
 12. 15 uur 48. Van Aert voelt dat hij zijn rivaal stilaan op de kniën aan het dwingen is. Met een verbeten blik duwt hij de pedalen richting de modderige bodem. Heeft Van der Poel nog een reactie in huis? .
 13. 10 seconden. Van Aert blijft gas geven en verdubbelt zijn voorsprong op Van der Poel. De klok tikt 11 tellen aan bij het ingaan van ronde 6. Aerts volgt op 19 seconden. "Is het aan het gebeuren?", vraagt Michel Wuyts zich af. . 15 uur 45.
 14. 15 uur 44. Man tegen man. Het momentum lijkt nu in handen van Van Aert, die Van der Poel op 5 seconden zet. Bij Aerts lijkt de veer stilaan gebroken, hij moet al een dikke 10 seconden prijsgeven. We gaan naar een man tegen man duel tussen Van Aert en Van der Poel. .
 15. 15 uur 43. 4 seconden achterstand, daar kan Van der Poel mee spelen. Maar hij mag het er geen 10 laten worden. Paul Herygers.
 16. 15 uur 41. Een snelle fietswissel van Van Aert levert hem opnieuw een kloof van enkele meters op. Maar zoals we vandaag al vaker zagen kan de situatie op 1, 2, 3 gekeerd zijn. .
 17. 15 uur 39. In de achtergrond zien we Tom Pidcock op een 8e plaats, op 1'15 van de leiders. De ene week is de andere niet, bewijst de Brit. .
 18. 15 uur 37. Van der Poel acht zijn moment gekomen en zet Van Aert nog eens onder druk. De Belgische kampioen maakt gebruik van de materiaalpost, waar hij niet gaat wisselen, om de rollen nog eens om te draaien. Aerts hangt opnieuw op enkele tellen. .
 19. 15 uur 34. Ook Aerts doet vandaag mee om de knikkers. Hij blijft het verschil op de twee kleppers beperkt houden.  .
 20. 15 uur 33. De demonstratie die Van Aert gaf in Boom zit er hier niet meteen aan te komen. Michel Wuyts.