• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sluipschutter Iserbyt triomfeert in Boom, van Aert grijpt naast podium

  Superprestigeeinde
  Boom
  9/9
  01u 00m
  0123456789

   Eli Iserbyt heeft flink wat vertrouwen getankt in de Superprestigecross in Boom. In een erg boeiende finale koos de Europese kampioen als beste zijn moment en rekende in stijl af met zijn drie concurrenten. Michael Vanthourenhout en Toon Aerts mochten mee op het podium, Wout van Aert moest vrede nemen met de 4e stek.

   Bekijk hier het verslag:

   De start verliep slecht voor Van Aert, die in de eerste twee rondes meteen een renner of 20 moest passeren om vooraan te geraken. Van Aert had het geluk dat er vooraan wel nog gedoseerd werd, want het parcours maakte van de cross in Boom een bijzonder zware opgave.

    

   De wedstrijd viel in ronde drie in een definitieve plooi. Vijf renners staken boven de rest uit en zorgden voor een bijzonder spannende cross: Iserbyt, Vanthourenhout, Aerts, Van Aert en Van Kessel. Die laatste moest als eerste afhaken, de anderen namen om de beurt het initiatief.

    

   In de vierde ronde haalde Van Aert zijn zweep boven en deed iedereen pijn door lang aan de kop te sleuren. Vooral in de heuvelzone leek de rest even te zullen passen, maar die inspanning kon Van Aert niet volhouden. 

    

   Aerts was de volgende die het probeerde. Hij sloeg een kleine kloof, maar niet voor het eerst dit seizoen was hij net niet sterk genoeg om die vast te houden. Eerst Iserbyt en dan Van Aert en Vanthourenhout kwamen terug.

    

   Toen Aerts op de zwaarste helling van het parcours een klein foutje maakte, profiteerde Iserbyt. Als een scherpschutter had hij de hele wedstrijd controle gehouden, maar dan sloeg hij toe. Hij reed op iets meer dan twee rondes voor het einde weg en bleef foutloos. Slippertjes van Aerts en Van Aert zorgden ervoor dat Vanthourenhout tweede werd. 

   Iserbyt klimt het sterkst en laat de rest achter in de 7e ronde

   Van Aert moet ook Vanthourenhout laten rijden na een slipper

   Van Aert: "Geen goed gevoel"

   • Wout van Aert: "Vierde was de plaats waar ik vandaag thuishoorde. Ik had geen goed gevoel. Spijtig. Dat ik een goed gevoel gaf op die klimmetjes? Dat was dan toch maar een indruk. Ik miste mijn start en toen ik vooraan kwam was het proberen om te proberen. In de finale had ik zeker niets over. Ik zat bij de start niet goed in mijn pedaal. Die gemiste start had zeker niets te maken met mijn startpositie. Het mocht gewoon niet zijn."
   • Eli Iserbyt: "Het was een gevaarlijk parcours en elke ronde werd het moeilijker. Dat zag je ook aan de wedstrijd. Ik ben wel blij dat ik op dit mooie parcours kon winnen. Iedereen reed ongeveer even snel. Het was moeilijk om een verschil te maken, maar op het einde was het de strijd van de stervende zwanen. Ik wachtte dat ene moment af omdat ik wist dat het een lange en harde wedstrijd ging zijn en technisch moest opletten."
   • Toon Aerts: "Misschien hebben mijn aanvallen mij wel zuur opgebroken op het einde, want ik zat door mijn beste krachten heen. Vooral op de meer explosieve stukken. Het is hier vaak vanuit stilstand een aantal seconden vol doortrekken en ik moet het misschien net iets meer hebben van zware lopende stukken waarbij je een minuut moet doortrekken. Ik ben wel blij dat ik nog dicht bij de nummer 1 en 2 eindigde."
   • Michael Vanthourenhout: "Ik had niet hetzelfde goede gevoel van de afgelopen weken. Door de slippertjes van Van Aert en Aerts kon ik toch nog naar de tweede plaats rijden. Het was een uur in het rood, ik had geen twee seconden het gevoel dat ik tot rust kon komen. Het was heel zwaar en ik denk dat je zou schrikken hoeveel hoogtemeters je hebt na een uur.

   Iserbyt: "Ik denk dat ik dit vorig jaar nog niet kon"

   Vanthourenhout: "Had niet het gevoel van de voorbije 2 weken"

   Van Aert: "Ik had geen goed gevoel vandaag"

   Aerts: "Heb misschien vooral mezelf uitgeput"

   Rituitslag Cyclocross BoomRituitslag Cyclocross Boom

     naamresultaat
   1Eli Iserbyt1u02'05"
   2Michael Vanthourenhout15"
   3Toon Aerts21"
   4Wout van Aert32"
   5Corné van Kessel1'11"
   6Ryan Kamp1'18"
   7Laurens Sweeck1'33"
   8Lars van der Haar1'46"
   9Thomas Pidcock2'00"
   10Quinten Hermans2'06"

   Fase per fase

   1. 16 uur 05. Iserbyt komt niet meer in de problemen in het slot en wint in Boom.

    Iserbyt komt niet meer in de problemen in het slot en wint in Boom

   2. 16 uur 03. Plaats vier voor van Aert. Wout van Aert komt als vierde binnen op 32 seconden van de winnaar. Corne Van Kessel en Ryan Kamp zijn vijf en zes. Dit parcours was niet helemaal spek naar de bek van Sweeck. .
   3. 16 uur 02. Iserbyt wint. Na Ruddervoorde wint Iserbyt ook de Superprestige in Boom na een heel sterke prestatie. Vanthourenhout is tweede, Aerts derde. .
   4. 16 uur . Ook op de balken en in het zand maakt Iserbyt geen fouten. Het lijkt helemaal binnen voor Iserbyt. Zijn voorsprong is meer dan geruststellend en alle grote hindernissen zijn genomen. Heel sterk wat hij liet zien vandaag. .
   5. 15 uur 59. Achter de rug van Iserbyt slaagt Aerts er niet echt in om dichter te komen bij Vanthourenhout. Vooral voor de stand in de Superprestige kan dat belangrijk zijn. .
   6. 15 uur 57. Er zit geen spat verval op bij Iserbyt. En andermaal verstandig aangepakt. Michel Wuyts op Play Sports.
   7. 15 uur 56. De voorsprong van Iserbyt op Vanthourenhout is 13 seconden bij het ingaan van de laatste ronde. Aerts volgt op 20 seconden en Van Aert op 25 seconden. .
   8. 15 uur 53. Bij Van Aert is het hoge ritme wat weg. Michel Wuyts op Play Sports.
   9. 15 uur 51. Het is nu iedereen op zijn eiland. Iserbyt, Vanthourenhout, Aerts en Van Aert in die volgorde rijden ze elk apart rond. Het is dus echt ieder voor zich. Aerts doet alles om Vanthourenhout bij te benen. .
   10. 15 uur 50. Ook Van Aert ligt tegen de grond. In de achtervolging op Iserbyt schuift ook Van Aert weg in een bocht. Hij is wel snel weer weg, maar Vanthourenhout is nu de eenzame achtervolger op ploegmaat Iserbyt. .
   11. 15 uur 50. Van Aert moet ook Vanthourenhout laten rijden na een slipper.

    Van Aert moet ook Vanthourenhout laten rijden na een slipper

   12. 15 uur 48. Nog twee rondes en het ziet er opeens goed uit voor Iserbyt. De kloof met Vanthourenhout en Van Aert is 8 seconden ongeveer. Aerts volgt nog iets verder. .
   13. 15 uur 47. Val van Aerts. Nog meer pech voor Aerts. In een bocht is hij even onoplettend en ligt hij tegen de grond. Hij kan snel terug op de fiets, maar dit breekt het ritme. .
   14. 15 uur 46. Iserbyt slaat een kloof. Op de lastigste helling van het parcours schuift het achterwiel van Aerts weg, daardoor moet hij lang lopen en ook Van Aert krijgt het moeilijk. Iserbyt profiteert. .
   15. 15 uur 46. Iserbyt klimt het sterkst en laat de rest achter in de 7e ronde.

    Iserbyt klimt het sterkst en laat de rest achter in de 7e ronde

   16. 15 uur 43. Op dit moment is er geen sprake van een demarrage. Het tempo is te hoog. Paul Herygers op Play Sports.
   17. 15 uur 43. Het is een prachtig spektakel dat de vier vooraan opvoeren. Niemand denk ook maar een seconde aan een rustpauze inlassen. Iedereen lijkt nog te kunnen winnen. .
   18. 15 uur 41. Aerts probeerde het solo. Aerts rijdt even weg, maar wordt opnieuw tot de orde geroepen door Iserbyt. De kloof met Van Aert en Vanthourenhout is slechts 1 seconde. Van Kessel moet definitief afhaken. .
   19. 15 uur 40. Aerts probeert opnieuw weg te rijden in de 6e ronde.

    Aerts probeert opnieuw weg te rijden in de 6e ronde

   20. 15 uur 38. Van Aert moet even passen. De renners zijn opnieuw boven in de heuvelzone en deze keer is het Van Aert die even moet lopen, terwijl Iserbyt en Aerts blijven fietsen. Zo rijden die twee laatste een beetje weg. De kloof is 5 seconden. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   Middelkerke - Middelkerke7 rondesLaurens Sweeck
   RadomirGieten - Gieten9 rondesToon Aerts
   Heusden-Zolder - Heusden-Zolder9 rondesMathieu van der Poel
   BoomBoom - Boom9 rondesEli Iserbyt
   NielNiel - Niel9 rondesLaurens Sweeck
   RuddervoordeRuddervoorde - Ruddervoorde9 rondesEli Iserbyt
   MerksplasMerksplas - Merksplas9 rondesMichael Vanthourenhout
   GavereGavere - Gavere8 rondesThomas Pidcock