• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Toon Aerts schenkt zichzelf mooi verjaardagscadeau met zege in Boom

  Superprestigeeinde
  Boom
  8/8
  01u 10m
  012345678

   Toon Aerts (Telenet-Baloise) heeft zichzelf getrakteerd op een eerste seizoenszege voor zijn 26ste verjaardag. De Belgische kampioen wist ploegmaat Quinten Hermans ruim op tijd af te schudden. Hermans neemt wel de leiderstrui over van de afwezige Eli Iserbyt.

   Zonder man in vorm Eli Iserbyt, die de Wereldbekerwedstrijd in Bern voorrang gaf, en de zieke Michael Vanthourenhout, lagen er heel wat kansen voor de veldrijders die aasden op een (eerste) overwinning.

    

   Op het glibberige parcours stoof Quinten Hermans als een bezetene weg, met ploegmaat Corné van Kessel in zijn wiel. De renners van Telenet-Baloise schreven dit seizoen te vaak mee aan een net-niet-verhaal en zouden de overwinning nu niet laten glippen.

    

   Ploegleider Kris Wouters moest Hermans na drie rondes zelfs aanmanen tot kalmte, maar de koploper hield pas in toen enkel Laurens Sweeck en Toon Aerts nog konden volgen. 

    

   Na een kort intermezzo van Sweeck nam Aerts de regie van de wedstrijd in handen. De Belgische kampioen schudde zijn laatste achtervolgers af en stoomde door naar een mooi verjaardagsfeest. In de achterhoede werd het nog spannend in de strijd om de tweede plaats,  maar Hermans kon Tom Pidcock nipt afhouden. Hermans is ook de nieuwe leider.

   Aerts: "Eindelijk heb ik mijn overwinning beet"

   Toon Aerts was zichtbaar tevreden dat hij eindelijk weer op het hoogste schavotje stond. "Ik heb dit seizoen al veel meegedaan voor het podium. Ook vorig week (in Gieten, red) kon ik meedoen in de finale, maar lukte het niet. Dan moet je een hele week gefrustreerd wachten op een nieuwe kans."

    

   "Vandaag heb ik eindelijk een overwinning beet. Ik ben nu weer gemotiveerd om elke Superprestige-cross aan te vallen. Ik verwacht morgen in Bern ook een zware cross, maar niet heel explosief. Het is dus niet meteen een nadeel dat ik vandaag nog in Boom in actie ben gekomen."

   Uitslag  
   1. Toon Aerts in 1u01'54"  
   2. Quinten  Hermans op 5"  
   3. Tom Pidcock (GBr) 14"  
   4. Corne van Kessel (Ned) 46"  
   5. Lars van der Haar (Ned) 48"  
   6. Laurens Sweeck 1'23"  
   7. Tim Merlier 1'35"  
   8. Gianni Vermeersch 2'06"  
   9. Jens Adams 2'19"  
   10. Tom Meeusen 2'31"  

   Hermans (2e): "Leuk om de leiderstrui over te nemen"

   Pidcock (3e): "Heel tevreden met tweede podiumplaats van de week"

   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   Middelkerke - Middelkerke7 rondesLaurens Sweeck
   RadomirGieten - Gieten9 rondesToon Aerts
   Heusden-Zolder - Heusden-Zolder9 rondesMathieu van der Poel
   BoomBoom - Boom9 rondesEli Iserbyt
   NielNiel - Niel9 rondesLaurens Sweeck
   RuddervoordeRuddervoorde - Ruddervoorde9 rondesEli Iserbyt
   MerksplasMerksplas - Merksplas9 rondesMichael Vanthourenhout
   GavereGavere - Gavere8 rondesThomas Pidcock

   Fase per fase

   1. 16 uur 01. Pidcock heeft Hermans beet, maar knalt net op dat moment tegen een paaltje. Het is nagelbijten voor de tweede plek.
   2. 15 uur 59. Pidcock heeft een stevig eindschot nodig om Hermans nog van de tweede plek te stoten.
   3. 15 uur 57. Hermans is met een tweede plek wel zeker van de leiderstrui in de Superprestige. Hij neemt over van Eli Iserbyt, die alles op de Wereldbeker zet.
   4. 15 uur 54. Slotronde. Toon Aerts begint - zonder pech - aan een overwinningsronde. Quinten Hermans volgt al op 19 seconden van de Belgische kampioen.
   5. 15 uur 51. Quinten Hermans volgt op ruime afstand van Aerts op de tweede plek. Door pech van Sweeck stuift Pidcock door naar de derde plek.
   6. 15 uur 50. Sweeck en Hermans haken af. Belgisch kampioen Toon Aerts lijkt gewonnen spel te hebben. Al moet hij wel nog anderhalve ronde afwerken.
   7. 15 uur 43. In een spekgladde afdaling hanteert Toon Aerts een unieke techniek. Hij eindigt uiteindelijk met een knieval, maar de voorsprong is geruststellend genoeg.
   8. 15 uur 40. Aerts voelt dat hij wat meer afstand neemt van Sweeck en Hermans en jaagt het tempo nog wat meer de hoogte in. De Belgische kampioen ziet een kans op een eerste overwinning.
   9. 15 uur 36. Toon Aerts sliert naar beneden, maar springt net op tijd van zijn fiets om een valpartij te vermijden. Zo behoudt hij zijn kleine voorsprong op Sweeck en Hermans.
   10. 15 uur 30. Corné van Kessel probeert het trio op kop bij het nekvel te grijpen. Sweeck, Aerts en Hermans laten zich voorlopig niet pakken.
   11. 15 uur 27. Sweeck heeft de scepter overgenomen van Hermans en bepaalt het tempo. Aerts en Hermans plooien zich dubbel om te volgen.
   12. 15 uur 24. Wat doet Sweeck? Laurens Sweeck jaagt vanaf de tweede plek op Hermans. Heeft hij een herhaling van het scenario in Pelt in gedachten? Toen reed Hermans bijna de volledige wedstrijd op kop, maar ging Sweeck met de bloemen aan de haal.
   13. 15 uur 21. Hermans geeft er opnieuw een ruk aan en stuift eenzaam door de materiaalzone. Ploegleider Kris Wouters maant hem aan tot kalmte, maar de leider weet van geen ophouden.
   14. 15 uur 18. Toon Aerts sluit aan. Quinten Hermans is zijn kleine voorsprong kwijt. Toon Aerts nestelt zich in het wiel van de leider. Merlier, Sweeck en Van Kessel maken de kopgroep compleet.
   15. 15 uur 16. Er lijkt geen houden aan Quinten Hermans. Hij lijkt vastberaden om Telenet-Baloise nog een overwinning te bezorgen. Op 1 januari verhuist hij naar het nieuwe veldritteam van Wanty-Gobert.
   16. 15 uur 13. Quinten Hermans en Corné van Kessel versagen niet. Toon Aerts blijft aan de rekker hangen van het Telenet-duo. Merlier, Belgisch kampioen op de weg, kruipt in het wiel van de Belgische kampioen in het veld.
   17. 15 uur 08. Ronde 1. Hermans, Van Kessel, Merlier en Aerts komen samen over de streep na een snelle eerste ronde. Tom Pidcock heeft het kwartet in het vizier.
   18. 15 uur 05. Tim Merlier en Toon Aerts glibberen in het spoor van het duo van Telenet-Baloise. Laurens Sweeck heeft nog wat meer werk om aan te sluiten.
   19. 15 uur 03. Quinten Hermans heeft vleugels gekregen met zijn gezwinde start. Hij slaat meteen een kloofje met Corné van Kessel.