Van der Poel juicht ook in Mol ondanks valpartij in voorlaatste ronde

  Losse crosseneinde
  Mol
  9/9
  00u 55m
  0123456789

   Ook de Zilvermeercross in Mol is ten prooi gevallen aan Mathieu van der Poel. In een minder sterk bezet deelnemersveld kwam leider Van der Poel in de voorlaatste ronde nog ten val. Maar dat hield de wereldkampioen niet van 9 op 9. Tom Meeusen haalde zijn eerste podiumplek van het seizoen, met David van der Poel stonden er 3 Corendon-renners op het schavot.

   Ruim verslag van de Zilvermeercross bij de mannen

   Mathieu van der Poel wacht lang om het verschil te maken

   Heel wat toppers - onder meer Iserbyt, Toon Aerts, Merlier, Van Kessel, Michael Vanthourenhout, Sweeck en Van der Haar - ontbraken, omdat ze na Kortrijk gisteren voor een stage kiezen in deze fase van het seizoen. Daarom zette iedereen zijn geld in op Mathieu van der Poel.

    

   Ondanks de mindere tegenstand bleef de koers toch tot de laatste ronde spannend. En dat was omdat Mathieu graag zijn broer David aan een podium wilde helpen. De 2 broers reden al in de eerste ronde door het zand langs het water naar de kop. Thijs Aerts, Tom Meeusen, Wietse Bosmans en Jim Aernouts bleven in de buurt.

    

   Even leek Mathieu gevlogen, maar dat was het plan niet. Dat bleek iets na halfweg, toen David en Mathieu met zijn tweeën voorop kwamen. De achtervolgers volgden op een 15-tal seconden, dus konden de broers er geen zegetocht van maken. 

    

   In het zand of bergop leek David van der Poel herhaaldelijk te kraken, maar op het vlakke kwam hij telkens weer aansluiten. Mathieu keek constant in de achteruitkijkspiegel. Toen Thijs Aerts bij de achtervolgers de turbo opzette, werd de kloof plots wel heel klein. Mathieu had het begrepen en trok door in het zand, David zag Aerts en Meeusen voorbijsnellen.

    

   Die twee kwamen plots tot in het spoor van Van der Poel terecht, die bij een zeldzaam foutje over de kop ging in het zand in de voorlaatste ronde. Met z'n drieën gingen ze de slotronde in. Langs het water - samen met de zandduinen zijn favoriete plaats - zette Van der Poel junior de concurrenten onder druk en maakte zo finaal het verschil. Thijs Aerts blies zijn benen op, zodat hij Meeusen en Van der Poel senior nog over zich zag gaan.

   Van der Poel: "Was graag met David naar de streep gereden"

   Mathieu van der Poel blijft ongeslagen in het veld dit seizoen. "Ik heb me geamuseerd", vertelde de wereldkampioen op Play Sports. "Dit is een supermooie cross. Ik doe heel graag zand. Ook in de wedstrijd is dat genieten."

    

   De Nederlander gaf toe dat hij vaak omkeek en niet voluit doorreed: "Ik focuste me op de zandstroken en probeerde ook David zo lang mogelijk mee te nemen. Met z'n tweeën naar de streep rijden zou heel leuk geweest zijn. Maar de achtervolgende groep was vrij sterk, dus dat plannetje ging niet door. Ik had hem wel willen laten winnen, maar dat hij niet toegestaan. Wellicht hadden we er gewoon voor gesprint."

    

   "Ik had wel niet verwacht dat ik zou vallen. Ik moest even uit het spoor en plots ging ik over de kop. Met z'n drieën van de ploeg op het podium eindigen is heel leuk."

    

   Tom Meeusen was maar wat blij met zijn eerste podiumplek: "Dat is een opluchting en was echt nog eens nodig. Bij kansen zoals vandaag moet ik dat gewoon afmaken. Ik ben blij dat ik samen met de broers Van der Poel op het podium mag staan. Ik probeerde het even alleen, maar dat was niet zo makkelijk. Ik wist dat ik in die laatste zandstrook voor de streep iets kon, dus dat was genoeg."

   David van der Poel verrast: "Ik was niet goed"

   David van der Poel kreeg als 3e het laatste woord. En hij verraste na zijn ogenschijnlijk goeie  race: "Ik was niet goed en heb afgezien. Ik demarreerde op 4 ronden van het einde - iets te vroeg - maar ik was met die grote groep bang dat ik achterop zou raken. Ik dacht wat voorsprong te nemen."

    

   "Ik reed niet goed door het zand, wat ik normaal goed kan. Ik voelde dat ik niet hersteld was van gisteren. In de laatste 4 ronden moest ik ook altijd over mijn toeren gaan om Mathieu te volgen. Dan ben je iets te kapot voor die zandstroken en begin je daarin fouten te maken. Maar dan kom je daar weer kapotter uit, dus dat is eigenlijk een vicieuze cirkel. Maar een podiumplaats is nooit verkeerd."
    

   Reacties na de Zilvermeercoss in Mol: "David zou niet willen dat ik hem laat winnen"

   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel (Ned)  
   2. Tom Meeusen   
   3. David van der Poel (Ned)  
   4. Thijs Aerts  
   5. Wietse Bosmans  
   6. Jim Aernouts  
   7. Yannick Peeters  
   8. Nicolas Cleppe  
   9. Felipe Orts (Spa)  
   10. Dieter Vanthourenhout  

   Fase per fase

   1. 15 uur 57. Wietse Bosmans finisht als 5e, Jim Aernouts is 6e, Yannick Peeters 7e, Nicolas Cleppe 8e.
   2. 15 uur 56. Van der Poel wint: 9 op 9. Tom Meeusen pakt zijn 1e podiumplaats van het seizoen. De derde plaats is voor broer David van der Poel. Thijs Aerts is 4e. We hebben dus 3 Corendon-renners op het podium.
   3. 15 uur 55. Van der Poel blijft nu recht in zand. Waar hij in de vorige ronde nog viel, gaat het nu weer vlot voor Mathieu van der Poel. Van der Poel op 1, Meeusen op 2. Dat lijkt zeker te zijn.
   4. 15 uur 54. MVDP is weg. De vogel is gevlogen. Zonder ongelukken wint Mathieu van der Poel zijn 9e cross op een rij. Meeusen volgt op een handvol seconden. David van der Poel duelleert met Thijs Aerts voor de 3e podiumtrede. Krijgen we 2 Van der Poels op het podium? Dat was wellicht de bedoeling van Mathieu.
   5. 15 uur 54. Thijs Aerts verbrandt zich hier helemaal. Cocommentator Paul Herygers op Telenet.
   6. 15 uur 52. Van der Poel versnelt. De wereldkampioen laat Aerts en Meeusen ter plekke langs het water. Al doet de jongere broer van Toon goed zijn best.
   7. 15 uur 51. 3 koplopers. Mathieu Van der Poel, Thijs Aerts, Tom Meeusen en David van der Poel - in die volgorde - rijden ze rond in het begin van de laatste ronde. Krijgen we nog een verrassing? Of toch 9 op 9 voor de wereldkampioen?
   8. 15 uur 50. Van der Poel valt. In het zand bergop zien we plots Van der Poel in het zand liggen. Hij kan niet rijden, Aerts en Meeusen dichten de kloof.
   9. 15 uur 49. Mathieu heeft boodschap begrepen. En laat zijn broer ter plaatse. Nu definitief? Mathieu trekt door. In de zandstrook gaan Aerts en Meeusen David Van der Poel voorbij.
   10. 15 uur 48. Thijs Aerts ment achtervolging. En plots is de kloof met David van der Poel nog maar enkele seconden. Meeusen, Bosmans en Aernouts klampen aan.
   11. 15 uur 46. Passage langs water. De 2 broers kijken om: waar blijven Bosmans en co? Die komen alvast niet in (het tv-)beeld. Mathieu lijkt zijn broer aan een podiumplaats te willen helpen. En voorlopig lijkt dat te lukken.
   12. 15 uur 45. Of niet. David zit weer in het spoor van Mathieu, die met een pak overschot rondrijdt. Welk spel speelt de wereldkampioen?
   13. 15 uur 44. David kraakt. Mathieu gaat de voorlaatste ronde in met een 10-tal seconden voorsprong op David, die de laatste hectometers meer en meer foutjes begint te maken. Hij lijkt het hoofd te buigen en zal alles nog uit de kast moeten halen om de achtervolgers af te houden.
   14. 15 uur 43. Bosmans strijdt voor 3. Wietse Bosmans, die vooral met crossen in Oost-Europa UCI-punten sprokkelt, doet het goed op de 3e plaats. Meeusen, Aernouts en Thijs Aerts komen ook nog in aanmerking voor de laatste podiumtree.
   15. 15 uur 42. Van der Poels kleuren de koers. Was het de bedoeling van Mathieu? Wellicht wel: hij blijft in de buurt van zijn broer David. Met zijn tweeën (al is er 10-tal meter tussen) blijven ze een viertal achter zich houden. Mathieu leidt wel voor David.
   16. 15 uur 41. Mathieu kijkt in de achteruitkijkspiegel. Het is nog niet aan de orde om nu al weg te rijden. Cocommentator Paul Herygers op Telenet.
   17. 15 uur 36. Mathieu en David voorop. De 2 broers rijden voorop. Ligt er iets moois in het verschiet? Maar de bobijn van de oudste is toch bijna af. Op 3 ronden van het einde telt de jongste 5 seconden voorsprong. Bosmans, Meeusen en Aernouts volgen op 15 seconden.
   18. 15 uur 32. David versnelt langs water. Deze ronde ziet David van der Poel zijn kans schoon om door het zand langs het water te klieven.
   19. 15 uur 31. 9 ronden. Na 4 van de 5 ronden blijft Mathieu van der Poel de topfavoriet. Maar de Nederlander heeft nog 7 mannen rondom zich in de kop van de koers.
   20. 15 uur 30. Iedereen begint nu te geloven in een mooie ereplaats. Cocommentator Paul Herygers op Telenet.