Van Aert sprint naar nieuwe zege na zinderende titanenstrijd met Van der Poel en Pidcock in Loenhout

Exact Cross
veldrijden Veldrijden
location Loenhout
trophy Wout van Aert
einde
startfinish
012345678

Een nieuwe titanenstrijd tussen de "Grote Drie" kende dezelfde winnaar. Wout van Aert triomfeerde in Loenhout na een zinderend duel met Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. In de slotronde leek Van der Poel het laken naar zich toe te trekken, maar een foutje bracht de concurrentie terug. In een koninklijke sprint triomfeerde de Belgische kampioen.

Kanonstart Van der Poel

In de Azencross in Loenhout diende zich een vijfde duel op een rij aan tussen de Grote Drie. Met zijn zege woensdag in Diegem had Wout van Aert opnieuw een tikje uitgedeeld aan Mathieu van der Poel, de Nederlander hoopte in de laatste cross van 2022 op een revanche.

 

In Diegem was Van der Poel als een fusee gestart, maar die inspanningen braken hem woensdag uiteindelijk wel zuur op in de finale. Toch koos Van der Poel in Loenhout opnieuw voor die tactiek.

 

Zijn razend snelle openingsronde richtte een ravage aan. Slechts twee mannen - u weet wel wie - waren bij machte om Van der Poel bij te houden. Van Aert, Pidcock en Van der Poel zouden er opnieuw een adembenemende driestrijd van gaan maken.

Van der Poel ging in de openingsronde weer als een bezetene tekeer.

Duur foutje voor Van der Poel, Van Aert wint sprint

Van der Poel nam onderweg het meeste initiatief en probeerde een handvol keren het verschil te maken in de bochtenzone, maar een onvermurwbare Van Aert kon telkens aanhaken. Ook Pidcock toonde weerbaarheid en kon keer op keer een achterstand goed maken.


In de slotronde leek Van der Poel met opnieuw een uitstekende technische passage dan toch het beslissende kloofje te slaan, maar bij de laatste passage in de lange rechte modderstrook verloor hij even de balans. Van Aert en Pidcock sloten opnieuw aan, we kregen een koninklijke sprint.


In die sprint vertrok Van Aert vanuit derde positie, maar de Belgische kampioen had nog het meeste buskruit in de benen. Van der Poel werd tweede op zo'n twee fietslengten, Pidcock is een knappe derde na opnieuw een heerlijk kijkstuk.

Uitslag Exact Cross Loenhout
naamploegresultaat
1Wout van Aertin 59'40
2Mathieu van der Poelop 1"
3Thomas Pidcock1"
4Cameron Mason1'04"
5Gerben Kuypers1'30"
6Thomas Mein1'42"
7Witse Meeussen1'52"
8Thijs Aerts1'53"
9Timo Kielich2'08"
10Niels Vandeputte2'11"

De reactie van de drie tenoren:

Fase per fase

 1. 16 uur 04. Van Aert heerst na adembenemend spektakelstuk! Van Aert heeft nog het meest buskruit in de benen en zet de koninklijke sprint naar zijn hand. Van der Poel is tweede op een fietslengte of twee, Pidcock is een knappe derde. .
 2. 16 uur 03. Nog 150 meter, wie heeft de snelste benen? .
 3. 16 uur 01. We gaan sprinten met drie, want ook Pidcock lijkt voor de duizendste keer terug te komen. Wat een finale! .
 4. 16 uur 01. Van der Poel komt ei zo na ten val in de modder, Van Aert kan zo het gat dichten! Gaan we dan toch sprinten? Pidcock is eraf. .
 5. 16 uur . Van der Poel heeft een mooi gat. Een, twee, drie seconden ... Krijgt Van Aert, met Pidcock in het wiel, dit nog dicht? .
 6. 15 uur 59. Van Aert maakt een foutje en ziet Van der Poel zo vijf meter nemen. De Nederlander heeft het in de mot en zet druk. .
 7. 15 uur 58. Het is nu hard tegen hard! Van Aert probeert langs Van der Poel te glijden in een bocht en gaat schouder tegen schouder, gelukkig blijft iedereen overeind. .
 8. 15 uur 57. Van Aert versnelt van achter de rug van zijn concurrenten. Wat doet Van der Poel? .
 9. 15 uur 56. De bel luidt. Daar is Pidcock weer. Hij sluit terug aan bij de twee leiders en neemt niet veel later zelf resoluut de kop. Ondertussen luidt de bel. Gaan we straks naar een koninklijke sprint, of raakt er nog iemand weg? .
 10. 15 uur 52. Voorlopig houden Van Aert en Van der Poel een wapenstilstand in de op een na laatste ronde. Omdat het tempo vooraan stokt, kan die onvermoeibare Pidcock opnieuw dichter sluipen. .
 11. 15 uur 49. Nog twee ronden. Bij het opdraaien van de aankomstlijn kijkt Van der Poel achterom, maar daar gaapt hij in moddergezicht van Van Aert. Pidcock moet ondertussen al bijna tien seconden goedmaken. .
 12. 15 uur 45. Van Aert moet opnieuw tien meter dichtrijden op Van der Poel, maar op de lange modderstrook heeft de Belg zich voorlopig wel steeds de betere getoond. Ook Pidcock moet weer een gat dichtrijden, maar wie durft de Brit nu nog af te schrijven? .
 13. 15 uur 42. Je kan er gif op innemen dat Van der Poel een bommetje dropt in de bochtenzone. Van Aert en Pidcock moeten opnieuw alle zeilen bijzetten. .
 14. 15 uur 40. Taaie Pidcock. Op de lange modderstrook moet Pidcock even van de fiets. De Brit moet zo alweer in het verweer, maar zet de scheve situatie nog maar eens recht. .
 15. 15 uur 40.
 16. 15 uur 37. De wereldkampioen toont weerbaarheid en komt voor de zoveelste keer aansluiten. Ondertussen trekt Van der Poel vooraan weer door. Wat een race! .
 17. 15 uur 34. Het dipje van Van Aert was maar schijn, want de Belgische kampioen trekt nu zelf snoeihard aan de kop. Pidcock bekoopt zijn inspanning van daarnet en moet eraf. Definitief? .
 18. 15 uur 34. Een ijzersterke Pidcock rijdt het gat toe op Van der Poel en neemt daarbij Van Aert mee in zijn zog. Na vier ronden hebben zijn de Grote Drie zo nog steeds samen. .
 19. 15 uur 32. Van der Poel legt er een zoveelste "couche" op. Van Aert moet even temporiseren en laat het achtervolgingswerk nu aan Pidcock. Is dit een sleutelmoment? .
 20. 15 uur 27. Van Aert en Van der Poel blijven haasje-over spelen. Nu is het opnieuw de Belg die het tempo aanvoert. Ook Pidcock is teruggekeerd. De drie heren serveren opnieuw een heerlijk spektakel. .