Wout van Aert speelt ook de cross in Essen met gemak naar binnen

  Ethias Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Essen
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  01234567

   2 op 2: Wout van Aert heeft ook in Essen geen kruimels laten liggen. De Belgische kampioen was heer en meester in de manche van de Ethias Cross, waar het deelnemersveld door het uitje naar Italië van morgen niet veel soeps was. Thijs Aerts reed naar de tweede plaats, Pim Ronhaar mocht als derde mee op het podium.

    Net als bij de vrouwen - al was het bij Wout van Aert nog veel meer verwacht dan bij Zoe Bäckstedt - maakte de topfavoriet er een onemanshow van.

   Van Aert dook als tweede het veld en schouderde als eerste zijn fiets om te beginnen lopen. En er moest heel wat gelopen worden in de modder. Dat was een kolfje naar de hand van machtsmens Van Aert.

   Pim Ronhaar beende Van Aert bij, maar de Belg zette de Nederlander meteen onder druk. Het verschil aan de 1e finishpassage was 1 seconde, na een zeldzame hapering bij Van Aert kreeg Ronhaar even de kop in de schoot geworpen.

   Maar die was Ronhaar snel weer kwijt: Van Aert liep weg van de beloftewereldkampioen. Ronhaar viel terug in een groepje met Thijs Aerts, Belmans, Loockx en Vermeersch.

   De wederoptredende Vermeersch gaf er na net geen 5 ronden de brui aan, hij had bij de opwarming zijn enkel omgeslagen en het vele lopen deed hem geen deugd.

   Thijs Aerts zag zijn kans schoon. Gebeten om weer bij de wereldbekerselectie te zitten ging de broer van Toon op zoek naar Van Aert. Al was dat vergeefs, want die vogel was al ver gevlogen.

   Van Aert groette in de laatste ronde zijn fans en won met 1'47" voorsprong op Aerts, die blij het publiek opjutte. De strijd om plaatsen 3 en 4 was spannender: Ronhaar pakte de laatste podiumstek, Loockx vloerde Belmans.

   Van het podium was het voor Van Aert snel richting Italië. Hij is de enige topper die dubbelt dit weekend: morgen rijdt hij de wereldbeker in Val di Sole.

   Van Aert: "Morgen voor het eerst sinds jeugd op sneeuw"

   Het was toch geen "walk in the park" gaf Van Aert na de cross mee: "Het was een zware wedstrijd in een baggerweide."

   "Ik ben natuurlijk heel tevreden met de 2 op 2. Ik was uiteraard de grote favoriet, het is een uitdaging om dat waar te maken."

    

   Hij is de enige die na vandaag ook morgen in Val di Sole rijdt: "We zullen zien wat dat wordt, maar ik denk dat die vele loopstroken toch in de kleren kruipen, dus ik zal morgen zeker niet in het voordeel zijn."

    

   Morgen is er geen modder, maar sneeuw en ijs."Het is al van bij de jeugd geleden dat ik nog eens echt op sneeuw heb gereden. Dat was toen zeker niet mijn ding. Maar wie weet is dat ondertussen veranderd."

   Thijs Aerts: "Naast Van Aert op podium, ik kan me niets mooiers wensen"

   Thijs Aerts was dolblij met zijn tweede plaats, dat toonde hij ook bij de finish met een handgebaar: "Naast Van Aert - een van de beste renners ter wereld -  op het podium te staan: ik kan me niets mooiers wensen."

   "Essen is een cross die ik graag doe. Ik was goed mee bij de start en koos ervoor om te lopen, omdat rijden in tegenstelling tot bij verkenning niet meer kon. Tussen de loopstroken reed ik een hoog tempo om het verschil te maken."

   "Het is plezant om eens op het podium te staan. Die kansen zijn zeldzaam en dan moeten we die grijpen."

   Rituitslag Ethias Cross Essen (mannen)Rituitslag Ethias Cross Essen (mannen)

     naamresultaat
   1Wout van Aertin 57'21"
   2Thijs Aertsop 1'47"
   3Pim Ronhaar2'07"
   4Lander Loockx2'19"
   5Lennert Belmans2'35"
   6Thomas Verheyen3'52"
   7Thomas Mein4'07"
   8Seppe Rombouts4'13"
   9Toby Barnes (GBr)4'25"
   10Jens Gys4'36"

   Fase per fase

   1. 16 uur 01. Thijs Aerts jut publiek op als tweede. Op bijna 2 minuten is Thijs Aerts heel blij met zijn tweede plaats. Met een handgebaar zweept hij de toeschouwers op om hem toe te juichen. Pim Ronhaar eindigt derde. Lander Loockx haalde het uiteindelijk nog van Lennert Belmans in de strijd om plek 4. .
   2. 15 uur 58. Van Aert met vuist en glimlach. Voor de 2e keer in een week heeft Wout van Aert met een straffe solo uitgepakt. Na vorige week in Boom vond de Belgische kampioen ook vandaag in Essen een zwaar parcours op zijn maat. In de 2e ronde liet hij de rest al ter plekke. .
   3. 15 uur 57. Van Aert wuift al in zandbak. De kampioen groet zijn fans/supporters. Van Aert heeft inderdaad ook voor extra publiek gezorgd hier in de kempen. .
   4. 15 uur 55. Propere fiets. Wout van Aert krijgt nog een laatste keer een mooi gewassen ros, waarmee hij straks op de finishfoto zal kunnen staan. .
   5. 15 uur 53. Duel om plaats 4. Belmans en Loockx hebben nog energie over om te bikkelen voor de 4e plaats. Zij aan zij draaien ze in een modderbocht. .
   6. 15 uur 50. Van Aert voorlaatste keer aan finish. Met anderhalve minuut voorsprong op Thijs Aerts en 1'53" op Pim Ronhaar weet Van Aert al een hele tijd dat de buit binnen is. Hij zit wellicht al met zijn gedachten wat nog volgt dit weekend: straks naar Charleroi om naar Italië te vliegen voor de wereldbekercross van morgen in Val di Sole. En daarna gaat het van Italië naar de ploegstage in Girona in Spanje. .
   7. 15 uur 47. Plaats 3 lijkt voor Ronhaar, Belmans en Loockx achterop. Het podium lijkt op 1,5 ronde van het einde vast te liggen. 1. Van Aert, 2. Thijs Aerts, 3. Ronhaar. .
   8. 15 uur 45. Thijs Aerts op plaats 2. Zonder ongelukken of inzinking is de tweede plaats voor Thijs Aerts, die graag weer deel wil uitmaken van de wereldbekerploeg. Ronhaar, Belmans en Loockx - in die volgorde - vechten voor de derde podiumstek.  .
   9. 15 uur 44. Ik heb mijn voet omgeslagen tijdens de opwarming. Het is hier meer een loopcross dan een veldrit, ik heb te veel last. Het heeft ook geen zin om aan te modderen. Gianni Vermeersch.
   10. 15 uur 43. Vermeersch geeft op. Zoek niet meer naar Gianni Vermeersch. De rentreeman stapt af in de wisselzone op het eind van de 5e ronde. Deze zware cross was geen cadeau om terug te keren, hij schudde al een paar keer met het hoofd. .
   11. 15 uur 42. Nog 2 ronden voor Van Aert. Van Aert lost de gaspedaal niet. Na 40 minuten moet hij nog 2 keer 8 minuten rondbollen en dan kan hij de warme douche in. .
   12. 15 uur 39. Gedubbelden moeten plaats maken. Van Aert pakt nog eens een nieuwe fiets in de wisselzone. Hij rijdt enkele gedubbelde renners voorbij. Die moet even opzij om de Belgische raket te laten passeren. .
   13. 15 uur 32. Nog 3 ronden. Van Aert rijdt egale rondjes van iets meer dan 8 minuten. Een plas meer of minder deert hem niet. Stoom aflaten doet hij niet, hij is een man met een missie. Overal waar hij aan de start komt, geeft hij het beste van zichzelf. Van half werk houdt Van Aert niet. Thijs Aerts zien we een pak lussen achter de koploper op de tweede plaats rondlopen. 100 meter verderop lopen Belmans, Loockx en Ronhaar. .
   14. 15 uur 30. Half koers. Net als vorige week in Boom maakt Wout van Aert er een solo van. Met een stevig tempo klieft de Belgische kampioen door de modder. De achtervolgers hoeft hij niet meer te vrezen. .
   15. 15 uur 26. Van Aert zegezeker. Na 3 ronden is de voorsprong van Van Aert al uitgelopen tot 40 seconden op Thijs Aerts. De jongere broer van Toon heeft zijn medevluchters een eindje losgereden. Vermeersch zijn we kwijt, Belmans, Loockx en Ronhaar houden het samen nog vol. .
   16. 15 uur 24. Vermeersch schudt het hoofd. Gianni Vermeersch had zich zijn rentree wellicht anders voorgesteld. De man van Alpecin-Fenix krijgt te maken met heel wat lopen en schudt het hoofd bij een fietswissel. Hij verliest de aansluiting met de achtervolgers. .
   17. 15 uur 18. 7 ronden. De organisatie beslist om 7 ronden te rijden. Van Aert deed 16 minuten en 21 seconden over 2 stuks. Op een 20-tal seconden zien we een achtervolgend groepje met Belmans, Ronhaar, Thijs Aerts, Loockx en Vermeersch. .
   18. 15 uur 11. Van Aert loopt weg. Van Aert laat er geen gras over groeien en zet Ronhaar bij een lange loopstrook op 50 meter. Lennert Belmans heeft Ronhaar ondertussen te pakken. Met Thijs Aerts als 4e op enkele meters. De wederoptredende Vermeersch is de volgende in het rijtje. .
   19. 15 uur 10. Van Aert hapert. De renners zoeken de kantjes op om de brij middenin te vermijden. Van Aert rijdt een beetje te dicht tegen het spandoek en blijft haperen. Ronhaar gaat er gezwind voorbij, maar Van Aert haalt hem snel weer bij. .