Als 6 Belgen vechten om een been, loopt Van der Haar ermee heen

  EK veldrijdeneinde
  VAM-Berg
  10/10
  01u 00m
  012345678910

   Lars van der Haar heeft alle Belgen op hun plaats gezet op de VAM-berg. De Nederlander kaapte de Europese titel weg voor de neus van Quinten Hermans. Het is 6 jaar geleden dat Van der Haar zijn vorige sterrentrui pakte. Uittredend kampioen Eli Iserbyt kwam niet in het stuk voor.

   Lars van der Haar verrast de Belgen en verovert de Europese titel

   Eli Iserbyt moet droom al snel opbergen

   4 op 6. Nederland kan met straffe cijfers op het rapport terugkijken op een weekendje EK veldrijden op en rond de VAM-berg. De Belgen namen nochtans de wedstrijd bij de elite meteen in handen. Waar je vooraan in de koers ook keek, overal was die lichtblauwe trui te bespeuren.

   Ook Eli Iserbyt haakte zijn wagonnetje aan, maar het werd al snel duidelijk dat het niet zijn dag zou worden. Ongeveer halfweg koers moest de uittredende Europese kampioen Lars van der Haar laten gaan. Die ging op zoek naar de kop van de koers. Iserbyt zag een nieuwe Europese titel in rook opgaan. Hij zou uiteindelijk 12e worden op 3'36" van de winnaar. 

   Iserbyt moet achtervolgen na mindere modderpassage

   Man-tegen-mangevecht tussen Van der Haar en Hermans

   Weer over naar Van der Haar dan. Die was namelijk bezig aan een straffe remonte. Ondertussen reden Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en Quinten Hermans vooraan. Die laatste voelde de benen jeuken. Op de VAM-berg, op een strook van 15%, schudde Hermans een demarrage uit zijn kuiten. Hij sprokkelde een voorsprong van 14 seconden bij elkaar.

   Plots viel Toon Aerts vooraan weg en delfde ook Vanthourenhout het onderspit ten opzichte van Van der Haar. De Nederlander kreeg plots vleugels en beende Hermans bij. Met een indrukwekkende versnelling nam hij zelfs afscheid van onze landgenoot. 

   Zo kregen we liefst 5 Belgen in de top 6, maar op het hoogste schavotje staat er wel een Nederlander met de naam Lars van der Haar. 

   Spannend! Van der Haar heeft Hermans te pakken in de voorlaatste ronde

   Ontketende Van der Haar laat Hermans achter op weg naar Europese titel

   Van der Haar: "Ik rij veel beter dan de afgelopen jaren"

   Hermans: "Zijn op een sterkere Lars gebotst dan we verwacht hadden"

   Nys: "Ik wist dat Lars het nog in zich had"

   Van der Haar: "Moest het slim spelen tegen de Belgen"

   Rituitslag EK veldrijdenRituitslag EK veldrijden

     naamresultaat
   1Lars van der Haar1'01'41"
   2Quinten Hermansop 25"
   3Michael Vanthourenhout54"
   4Toon Aerts1'34"
   5Laurens Sweeck1'52"
   6Jens Adams2'07"
   7Joshua Dubau (Fra)2'50"
   8Joris Nieuwenhuis2'58"
   9Jakob Dorigoni3'00"
   10Daan Soete3'05"

   Fase per fase

   1. 16 uur 04. Van der Haar houdt stand en is Europees kampioen.

    Van der Haar houdt stand en is Europees kampioen

   2. 16 uur 03. Michael Vanthourenhout bolt als 3e over de streep. Op 54 seconden van Lars van der Haar.  .
   3. 16 uur 01. Van der Haar wint! Delirium in Nederland! Lars van der Haar kaapt voor eigen volk de Europese titel weg voor de neus van de Belgen. Quinten Hermans moet tevreden zijn met de 2e plek.  .
   4. 15 uur 56. Laatste ronde. Zo duiken we de laatste ronde in. Van der Haar heeft een voorsprong van 13 seconden op Hermans. Vanthourenhout rijdt op de 3e plek rond.  .
   5. 15 uur 56. Ontketende Van der Haar laat Hermans achter op weg naar Europese titel.

    Ontketende Van der Haar laat Hermans achter op weg naar Europese titel

   6. 15 uur 52. Is het verdict gevallen? Van der Haar rijdt steeds verder en verder weg van Hermans. Het ziet ernaar uit dat de Nederlander naar de Europese titel snelt. Of kan Hermans nog iets terug doen? .
   7. 15 uur 51. Van der Haar krijgt vleugels. Erop en erover. Lars van der Haar voelt de benen jeuken en trekt nu fors door. Hermans moet alles uit de kast halen om de Nederlander bij te houden.  .
   8. 15 uur 50. Nog 2 ronden. Daar is de aansluiting! Lars van der Haar perst een straffe demarrage uit zijn kuiten en heeft het wiel van Hermans nu te pakken. Spanning alom.  .
   9. 15 uur 50. Spannend! Van der Haar heeft Hermans te pakken in de voorlaatste ronde.

    Spannend! Van der Haar heeft Hermans te pakken in de voorlaatste ronde

   10. 15 uur 47. Ondertussen is het beginnen regenen op en rond de VAM-berg. Geeft dat de finale nog een extra cachet?  .
   11. 15 uur 45. Van der Haar krijgt Hermans in het vizier in de 7e ronde.

    Van der Haar krijgt Hermans in het vizier in de 7e ronde

   12. 15 uur 44. Slechts 5 seconden. Lars van der Haar kruipt dichter en dichterbij. Hermans voelt de hete adem van de Nederlander haast in zijn nek. Kan hij zijn voorsprong behouden in deze finale?  .
   13. 15 uur 41. Lars van der Haar wordt door de Nederlandse supporters naar voren geschreeuwd. Hij knabbelt ook wat aan de voorsprong van Hermans die nu opgejaagd wild is.  .
   14. 15 uur 37. Uitstekende Van der Haar . Ook Van der Haar heeft een goede dag. Hij laat Vanthourenhout ter plekke op het einde van de 6e ronde. Het wordt een gevecht man tegen man.  .
   15. 15 uur 36. Aerts heeft pech en moet rol lossen in de achtervolging.

    Aerts heeft pech en moet rol lossen in de achtervolging

   16. 15 uur 34. Er is plots geen spoor meer van Toon Aerts te bespeuren in de achtervolgende groep. Van der Haar en Vanthourenhout gaan met 2 op zoek naar Quinten Hermans.  .
   17. 15 uur 34. Sterke Hermans maakt grote kloof bergop in de 5e ronde.

    Sterke Hermans maakt grote kloof bergop in de 5e ronde

   18. 15 uur 30. Hermans gaat er vandoor . Op de beklimming, met een strook tot 15%, kiest Quinten Hermans het hazenpad. Aerts en Vanthourenhout moeten de rol lossen. Hermans gaat dus solo. .
   19. 15 uur 29. Goede Hermans. Quinten Hermans beschikt blijkbaar over een goed stel benen. Hij zorgt voor een hoog tempo in de kop van de koers. Aerts en Vanthourenhout moeten diep in het krachtenarsenaal tasten.  .
   20. 15 uur 27. Iserbyt moet ook Van der Haar laten rijden.

    Iserbyt moet ook Van der Haar laten rijden