Ga naar de inhoud
EK veldrijden 2021
zaterdag 6 november vrouwen junioren Zoë Backstedt (GBr)
  mannen beloften Ryan Kamp (Ned)
  vrouwen elite Lucinda Brand (Ned)
zondag 7 november mannen junioren Aaron Dockx
  vrouwen beloften Shirin van Anrooij (Ned)
  mannen elite Lars van der Haar (Ned)

Van der Haar: "Moest Belgen laten koersen", Hermans: "Iedereen op zijn plaats"

 zo 7 november 2021 16:18

Na een ouderwetse België-Nederland heeft Lars van der Haar het EK veldrijden verrassend naar zijn hand gezet. De 30-jarige Nederlander was voor eigen volk op de VAM-berg helemaal ontketend. "Ik moest het slim spelen", analyseerde hij. De zilveren Quinten Hermans legde zich neer bij de nederlaag.

Het Belgische legioen leek met solist Quinten Hermans halfweg het EK de koers in een beslissende plooi gelegd te hebben, maar karakterkop Lars van der Haar weigerde te breken en bracht zijn inhaalrace overtuigend tot een goed einde na een zeer egale cross.

 

"Ik voelde me goed, maar de Belgen keken al snel naar me", reageerde Van der Haar, poulain van Sven Nys bij Baloise Trek Lions.

 

"Ik moest een plan maken. Na een fietswissel verloor ik wat te veel plaatsen en moest ik blijven jagen. Het werd een harde cross en dat was in mijn voordeel."

 

Was het dan een plan om de Belgen uit hun tent te lokken? "Een beetje, maar ik wilde na die wissel wel dichter vooraan zitten. Ik moest iets proberen om hen te laten koersen dat is gelukkig gelukt."

 

"Ik moest het slim spelen. Ik wist niet of ik Quinten nog zou kunnen bijbenen, maar ik moest het blijven proberen. Het was een mooie en heel zware wedstrijd."

"Ik moest het plezier terugvinden en dit is een gezellige ploeg"

Na het podium verscheen Van der Haar nog voor de microfoon van onze reporter. "Het gaat goed en daar pluk ik nu de vruchten van, zo lang het duurt", gniffelde de Europese kampioen.

 

Na enkele magere jaren lijkt hij terug van weggeweest. "Ik rijd veel beter en dat maakt het plezieriger."

 

"Ik ben enkele jaren geleden overgestapt (van Giant-Alpecin, nu DSM) naar de ploeg van Sven (Nys). Ik had wat mentale problemen en moest het plezier terugvinden en dat is gelukt."

 

"Dit is een leuke en gezellige ploeg. Iedereen heeft inspraak en kan mee beslissen. Of dit dan de relance van mijn carrière is? Dat is misschien een beetje te kort door de bocht, maar ik begrijp wel dat de buitenwereld het zo ziet. Ik ben geen veelwinnaar, maar je hoeft niet te veel te winnen voor deze trui."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hermans: "Ik was niet sterk genoeg om Lars te volgen"

Na een handvol ronden leek Quinten Hermans het EK in een wurggreep te houden, maar de Belgische aas werd nog ingerekend.

 

"Iedereen is een beetje op zijn plaats beland", was zijn nuchtere analyse. "Misschien hadden we vooraf niet zo'n sterke Lars van der Haar verwacht, maar ik heb mijn best gedaan. Ik was niet sterk genoeg om hem te volgen."

 

"Het was een heel lastig parcours", vulde de bronzen Michael Vanthourenhout aan. "Ik moest even passen toen Quinten ging. Ik heb het geprobeerd en was voor meer naar hier gekomen, maar dit was het hoogst haalbare."

 

"Vooral bergop voelde ik me iets minder dan de rest en dat speelde me parten op deze omloop. Met brons kan ik leven."

 

Over winnaar Lars van der Haar: "Hij is al een tijdje in vorm. Op een parcours zoals dit kan hij boven zichzelf uitstijgen. Hij was heel sterk vandaag."

Nys: "Ik wist dat Lars het nog in zich had"

Lees ook: