Ga naar de inhoud
Veronika Koedermetova en Elise Mertens veroveren hun 3e trofee samen.

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
10560
2
Aryna Sabalenka
7848
3
Coco Gauff
7258
4
Elena Rybakina
6293
5
Jessica Pegula
4870
6
Maria Sakkari
4195
7
Markéta Vondroušová
4090
8
Zheng Qinwen
4000
9
Ons Jabeur
3533
10
Jelena Ostapenko
3438

Mertens en Koedermetova veroveren dubbeltitel op WTA Finals na straffe comeback

 di 8 november 2022 06:05
WTA Finals
Barbora Krejcíková (27)
Katerina Siniaková
Veronika Kudermetova (19)
Elise Mertens
einde
2
set 1
6
6
set 2
4
0
set 3
1

Elise Mertens heeft revanche genomen voor de verloren dubbelfinale van vorig jaar op de prestigieuze WTA Finals. Aan de zijde van de Russin Veronika Koedermetova klopte ze de Tsjechische titelverdedigers Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova. Bij 7-2 in de supertiebreak zag het er nochtans onheilspellend uit, maar Mertens en Koedermetova draaiden het nog om met een straffe comeback.

Dat het geen eenvoudige opdracht zou worden, wist Elise Mertens nog van vorig jaar. Toen verloor ze de finale aan de zijde van Hsieh Su-Wei tegen Krejcikova en Siniakova. Het Tsjechische duo verloor dit seizoen bovendien maar 3 keer en pakte 3 grandslamtitels.

 

Mertens had dus nog een eitje te pellen met de Tsjechen en ook Koedermetova wou revanche voor de verloren halve finales op de Australian Open. Het Belgisch-Russische duo begon sterk met twee breaks en een 4-0-voorsprong, goed om de eerste set binnen te halen.

 

Ook in de 2e set kwamen Mertens en Koedermetova een break voor, maar nu vochten de Tsjechen terug. Met 3 indrukwekkende games na elkaar sleepten Krejcikova en Siniakova een supertiebreak uit de brand.

 

En daarin gingen de titelverdedigers op hun elan door: in geen tijd keken Mertens en Koedermetova tegen een 7-2-achterstand aan. Maar ze gooiden de handdoek niet. "Ik zei tegen Elise dat we erin moesten blijven geloven en positief moesten blijven", vertelde Koedermetova. En dat werkte. Ze hingen de bordjes weer in evenwicht en maakten het bij het 2e matchpunt af.

 

Voor Mertens en Koedermetova is het hun derde trofee samen. Mertens, die nu 16 dubbeltitels op haar palmares heeft staan, springt zo weer de top 5 van de WTA-dubbelranking binnen. Haar partner Koedermetova wordt zelfs de nummer 2.

Bekijk hier de hoogtepunten van de finale:

Mertens: "Een van mijn mooiste titels"

Elise Mertens glunderde na haar eerste succes op de WTA Finals. "Je voelde dat de match begon te kantelen, dus ik ben zeker trots op onze comeback in de supertiebreak", zei ze.

 

"We zijn er altijd blijven in geloven. Deze titel zit zeker in mijn top 5, naast mijn grandslamtitels. We spelen hier tegen de beste 8 van de wereld, er is niets hoger. Dit is sowieso een van mijn mooiste titels."

 

"Het klikte gewoon deze week. We hebben onze kansen gegrepen en zijn altijd positief gebleven. Kinderen kunnen hiervan leren: alles is mogelijk."

 

Toch is het nog even wachten op vakantie voor Mertens, want ze vliegt nu nog naar Glasgow voor de eindfase van de Billie Jean King Cup. "Hopelijk haal ik mijn vlucht nog. We hebben een sterk team met Ysaline, Maryna en Alison, maar misschien kan ik nog het dubbelspel spelen."

Fase per fase

18:28

Zij zijn goed op elkaar ingespeeld, ze spelen al jaren samen. Dat maakt vaak het verschil, maar niemand is onklopbaar.

Elise Mertens
18:27

Revanche voor Mertens?

Mertens staat voor de tweede opeenvolgende keer in de dubbelfinale op de WTA Finals. Vorig jaar versloegen de Tsjechen Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova Mertens en de Taiwanese Hsieh Su-Wei in de eindstrijd met 6-3 en 6-4. 


"Opnieuw de finale bereiken, is natuurlijk heel leuk", aldus het nummer negen op de WTA-dubbelranking. "Ik sta bij mijn vierde deelname aan de WTA Finals voor de tweede keer in de finale. Dat is zeker niet slecht, maar natuurlijk gaan we voor meer. Vorig jaar ging ik onderuit tegen Krejcikova en Siniakova, nu krijg ik een nieuwe kans om het tot een goed einde te brengen."


"Zij zijn goed op elkaar ingespeeld, ze spelen al jaren samen. Dat maakt vaak het verschil, maar niemand is onklopbaar. We gaan vooral naar onszelf kijken. Ze verdedigen natuurlijk hun titel. Maar wij hebben niets te verliezen en gaan voor de winst", besloot Mertens.