Tennissers vechten tegen de hitte: "Als ik sterf, wie is er dan verantwoordelijk?"

  Olympische Spelen

  Fabio Fognini (62, crown15)
  Daniil Medvedev (12, crown2)
  2
  1
  6
  6
  2
  3
  2
  3
  6

  Het is snikheet in Tokio en dat speelt onder meer de tennissers flink parten. Vooral Daniil Medvedev klaagt over de loden hitte. "Ik viel bijna neer op de court", vertelde de Rus. De Spaanse Paula Badosa verliet de baan zelfs in een rolstoel.

  Daniil Medvedev heeft zich na een zege tegen de Italiaan Fabio Fognini geplaatst voor de kwartfinales op de Olympische Spelen, maar dat verliep niet zonder een druppel zweet. 

   

  De Rus had het knap lastig met de hitte waarop de umpire vroeg hoe het met hem ging. "Ik kan de wedstrijd uitspelen, maar ik kan wel sterven. Als ik sterf, zal de ITF (de Internationale Tennisfederatie) dan hun verantwoordelijkheid nemen?", vroeg Medvedev zich af.

  Ik kan de wedstrijd uitspelen, maar ik kan wel sterven.

  Daniil Medvedev

  Ademhaling niet onder controle

  De ITF duidde er ook op dat spelers bij extreme hitte een pauze van 10 minuten kunnen nemen tussen de 2e en de 3e set. Medvedev maakte daar dankbaar gebruik van en nam een koude douche.

   

  "Vanaf de 1e set kon ik mijn ademhaling moeilijk onder controle houden", vertelde Medvedev achteraf. "Daarom riep ik de fysio ook bij mij."

   

  "In de 2e set zag ik zwarte vlekken, tussen de punten door. Ik wist niet wat ik moest doen om me beter te voelen. Ik boog voorover en kon niet op adem komen. Ik viel bijna neer op de court."

   

  Medvedev neemt het in de kwartfinale op tegen de Spanjaard Pablo Carreno Busta. 

   

  (Lees hieronder verder)

  Afgevoerd in rolstoel

  Niet alleen Medvedev had last met de hitte. De Spaanse Paula Badosa moest in haar kwartfinale - pal op de middag geprogrammeerd - tegen Marketa Vondrousova de strijd staken. Ze werd zelfs met een rolstoel weggebracht van het veld. Na 39 minuten en 6-3 in de eerste set voor Vondrousova kon Badosa niet meer verder. 

  Badosa werd afgevoerd in een rolstoel.

  Wedstrijden worden later afgewerkt

  De boodschap was aangekomen bij de ITF. Tenniswedstrijden zullen vanaf morgen niet om 11u lokale tijd van start gaan, maar wel om 15u. Zo kan de warmste periode van de dag in Tokio vermeden worden. 

   

  "In het belang van de gezondheid en het welzijn van de spelers en na uitgebreid overleg, heeft de ITF een wijziging van het schema aangekondigd. Dat vanwege de toenemende hitte en luchtvochtigheid die momenteel wordt ervaren in Tokio", klinkt het in een statement.

  Lees ook: