Zizou Bergs (ATP-528) stunt bijna weer, dwingt ATP-17 tot 3 felbevochten sets

  European Open

  Zizou Bergs (135, Wild card)
  Karen Khachanov (16, crown3)
  7
  1
  5
  4
  2
  6
  4
  3
  6

  Zizou Bergs heeft opnieuw een geweldige match gespeeld, maar de 2e ronde in ATP-Antwerpen is toch het eindpunt van de jonge Belg. De nummer 528 weerde zich als een duivel in een wijwatervat tegen derde reekshoofd Karen Chatsjanov (ATP-17), won set 1, maakte wondermooie punten en had 2,5 uur lang kans op de zege: 5-7, 6-4, 6-4.

  Zo groot het verschil op de wereldranking, zo klein het verschil op het veld. Bergs tenniste voort met het niveau waarmee hij in de 1e ronde de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas (ATP-45) had weggezet met 2 keer 7-5.

   

  Bergs speelde onbevangen, dwong als eerste een breakpunt af, werkte er zelf 2 weg en vond dan zijn beste opslagen. Op het eind van de 1e set beloonde hij zichzelf met de 1e break.

   

  In de 2e set kwam Bergs in het 4e spelletje 0-40 achter, maar de 21-jarige knaap gaf niet af. Met lef werkte hij 4 breakballen weg en won nog het spelletje. Chatsjanov raakte danig gefrustreerd.

   

  Bergs maakte vaak de juiste keuzes en ook qua statistieken leek hij de man van de 2e set, maar in de laatste 2 spelletjes won de Rus plots uit het niets 8 punten op een rij. De setbordjes stonden weer gelijk.

   

  Wie dacht dat de veer zou breken bij Bergs, kwam bedrogen uit. Hij dwong opnieuw als eerste een breakpunt af, vergeefs. Chatsjanov begreep niet dat Bergs zo goed bleef spelen, maar gaf naar het einde toe een solide indruk.

   

  In het 8e spelletje kwam de jonge Belg opnieuw 0-40 achter, maar andermaal - en met de steun van het publiek - bleef hij in de match. Hij zette de 24-jarige Rus ook nog onder druk op diens opslag, maar naar analogie met set 2 gaf hij dan op zijn eigen opslag met een break de set en de match uit handen.

   

  Bergs kwam pas na de positieve coronatest en het daaropvolgende forfait van Ruben Bemelmans (ATP 221) op de hoofdtabel te staan. Hij kreeg een wildcard en bedankte volop voor het vertrouwen. Chatsjanov neemt het in de kwartfinales op tegen Daniel Evans (ATP 35). De 30-jarige Brit klopte in de tweede ronde de Amerikaan Frances Tiafoe (ATP 63) met 7-6 (7/3) en 6-2.

  Bergs: "Vaak kippenvel in de match"

  Chatsjanov: "Dit was mijn 1e match hier, Bergs is toe aan zijn 2e match hier en zit duidelijk in een opgaande flow. Hij speelde goed tennis en had de steun van het thuispubliek. HIj kan een goeie speler worden. Voor mij was het een lastige match. Het leek soms niet dat ik goed bezig was, omdat hij ook zo veel winners sloeg. Ik ben blij dat ik het overleefde, maar ik zal klaar zijn voor morgen."

   

  Bergs: "Als elke speler die ontzettend graag wil winnen, is dit echt hard balen. Dit is een unieke kans, waarvoor ik de organisatie wil bedanken. Uiteindelijk is dit net als mijn eerste ronde een onwaarschijnlijke match geweest. Ik was er opnieuw dichtbij. Het zijn heel leuke vibes. Ik denk dat iedereen ook ziet dat ik ontzettend geniet op het terrein, voor mijn vrienden, familie, de supporters. Daar leef ik simpelweg voor. Ik ben iemand die daar hard op kickt. Dat is vaak kippenvel hebben in de match.

  "Mijn ambities voor 2021? Dit ga ik nu even laten bezinken. Ik sta nu 520, de eerste stap zal toch die ranking omhooghalen zijn. Ik denk dat ik ontzettend goed bezig ben om elke dag mijn niveau te verbeteren. Ik denk dat ik dit niveau kan brengen. "

   

  "Ik heb deze week voor mezelf getoond dat ik op ATP-niveau mijn mannetje kan staan. Dat geeft me een enorme boost. Ik moet deze ervaring ook meenemen naar de kleinere toernooien, want voor mij wordt het nu een belangrijk mentaal werkpunt om ook daar op deze manier te tennissen. Ook in Futures-toernooien tegen pakweg de nummer 800 van de wereld moet ik dit spel kunnen ontwikkelen."

   

  "Het zat inderdaad soms in de details. Ballen die voor mij net buiten, maar bij hem juist binnen vlogen. Op cruciale momenten toonde hij dat hij ook meer ervaring heeft."

   

  Bergs genoot van de steun van het publiek. "Ik vond het geweldig om dit toernooi in eigen land te spelen. Ik ben blij dat ik België, en ook een beetje de rest van de wereld, heb laten zien wat ik in mijn mars heb."

  Fase per fase

  1. 21 uur 05. Zizou Bergs moet het hoofd buigen in de derde set: 6-4.

   Zizou Bergs moet het hoofd buigen in de derde set: 6-4

  2. 20 uur 20. Bergs verliest de tweede set met 6-4.

   Bergs verliest de tweede set met 6-4

  3. 19 uur 30. Zizou Bergs houdt het hoofd koel in het slot van de eerste set tegen Chatsjanov: 7-5.

   Zizou Bergs houdt het hoofd koel in het slot van de eerste set tegen Chatsjanov: 7-5

  4. 14 uur 26.