Neuville wordt 2e in Wales, winnaar Tänak kan wereldtitel ruiken

  Het WK rally nadert zijn ontknoping. De Est Tänak ligt in poleposition voor de wereldtitel, maar Thierry Neuville heeft de strijd nog niet opgegeven. Kan hij op de Welshe wegen naderen op Tänak en Ogier?

  Eindstand:

  1. Ott Tänak (Est) 3u00'58"0
  2. Thierry Neuville op 10"9
  3. Sébastien Ogier (Fra) 23"8
  4. Kris Meeke (GBr) 35"6
  5. Elfyn Evans (GBr) 48"6

  Fase per fase

  1. 14 uur 43. Tänak blijft Neuville voor en kan deze maand WK winnen. Op de slotdag in Wales veranderde er bovenaan de stand niets meer. De Est Ott Tänak won er voor de eerste keer. Neuville deed wat hij kon, maar kon maar 0,1 seconde goedmaken en moest vrede nemen met plaats 2. Ogier mocht als derde mee op het podium. In de WK-tussenstand verstevigt Tänak zijn leidersplaats. Als hij in de rally van Catalonië achtervolgers Neuville en Ogier voorblijft, is de wereldtitel binnen.
  2. 06-10-2019.
  3. 20 uur 59. Neuville springt naar tweede plek. In Wales, de op twee na laatste rally van het WRC-kampioenschap, maken nog drie rijders kans op de titel: Ott Tänak, Thierry Neuville en Sébastien Ogier. Alle drie reden ze op de tweede dag bijzonder hard en schuwden ze geen risico's. Geen technische problemen, geen lekke band, geen slipper, gewoon racen. Leider Tänak was met vier tweede plekken bijzonder regelmatig en zette in een korte superspecial de kers op de taart. . In de stand loopt hij al 11 seconden uit op Neuville. Ogier, die de voorbije zes jaar vijf keer de Rally van Wales won, moet vrede nemen met de derde plek.
  4. 05-10-2019.
  5. 21 uur 12. Neuville moet achtervolgen. Terwijl WK-leider Tänak op kruissnelheid is gekomen, moet Thierry Neuville wat terrein goedmaken in het weekend. Neuville moet zijn 2 WK-concurrenten - want ook Ogier staat er goed voor - voor zich dulden en dat zal niet het plan geweest zijn. De Hyundai-rijder kan zich wel optrekken aan het feit dat de verschillen tussen de top 4 nog uiterst klein zijn en er nog 12 van de 22 ritten op het programma staan.
  6. 21 uur 11. Ik rijd goed, maar we moeten wel bekijken waarom ik niet de verwachte snelheden haal. Maar we moeten het beste maken van de situatie. Thierry Neuville.
  7. Thierry Neuville scheurt door de Welshe regen. 20 uur .
  8. 13 uur 28. Neuville houdt Meeke in het vizier. Halfweg de tweede dag in de Rally van Wales staat Kris Meeke nog steeds aan de leiding. De Brit heeft in zijn Toyota een voorsprong van 6 seconden op Thierry Neuville. Latvala en WK-leider Tänak volgen op minder dan een seconde van onze landgenoot. Vrijdagnamiddag wordt dezelfde lus van vier klassementsritten aangevuld met nog een extra rit van net geen 4 kilometer.
  9. 04-10-2019.
  10. 22 uur 36. Kris Meeke (Toyota) leidt na de uitgeregende openingsrit in de Rally van Wales. De Brit heeft 2,1 seconden voorsprong op Thierry Neuville en 3,3 seconden op de Noor Petter Solberg. WK-leider Ott Tänak moest al 8,8 seconden prijsgeven.
  11. 22 uur 34. Het was een goede rit. Zachtere banden waren beter geweest op dit parcours, maar we hebben een compromis gevonden. Dit is een prachtige plek en het was leuk zoveel volk naast het parcours te zien. Thierry Neuville.
  12. 14 uur 53. Kris Meeke (Toyota) heeft de shakedown in Wales gewonnen. Meeke was een zuchtje sneller dan Esapekka Lappi, Elfyn Evans en Sébastien Ogier. Thierry Neuville reed de 6e tijd op 1"4. WK-leider Ott Tänak werd 8e op 2"3 van zijn teamgenoot Meeke. Vanavond staat er nog een rit op het programma.
  13. 03-10-2019.