• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ogier redt zijn vel in Monte Carlo, Neuville komt 2 seconden tekort

  Thierry Neuville heeft niet voor de eerste keer de Rally van Monte Carlo kunnen winnen. De Belg van Hyundai reed een spannende inhaalrace en naderde in het slot even tot op 4 tiende seconde. Maar de laatste kloof kreeg hij niet dicht. Wereldkampioen Sébastien Ogier wint zo voor de zesde keer op een rij de eerste rally van het jaar.

  Fase per fase

  1. 13 uur 44. Neuville: "Episch gevecht". Thierry Neuville zat met gemengde gevoelens, nadat zijn inhaalrace op 2 seconden gestrand was: "Ik ben tegelijk blij en ontgoocheld. Het was een episch gevecht: eerlijk en mooi. Ik wil Seb en Julien feliciteren. Het wordt weer een opwindend seizoen. Het was nipt, maar we maakten vrijdag een fout en daar verloren we de rally. Toch was het een goed weekend en zullen we in Zweden de baan niet moeten openen.".
  2. 13 uur 32. Neuville strandt op 2"2, Ogier wint. Het is Thierry Neuville niet gelukt: met dik 4 seconden achterstand op wereldkampioen Sébastien Ogier begon de Belg van Hyundai aan de slotdag. Na winst in de voorlaatste rit had Neuville die tot 4 tienden teruggebracht. De spannende laatste rit (en powerstage) moest beslissen: daarin won Kris Meeke, voor Ogier en Neuville. Het eindverdict: Ogier wint een 6e keer in Monte Carlo, Neuville wordt op 2"2 tweede. Nooit begon hij beter in de eerste rally van het seizoen. De Est Ott Tänak eindigde 3e op 2'15".
  3. 13 uur 31. Dit is de rally die ik het liefst wil winnen in een seizoen. Ik ben dan ook erg gelukkig. Ik houd van deze rally. 6 keer naeen winnen met 3 verschillende auto's. Dat is niet slecht!". Winnaar Sébastien Ogier, die met zijn zege uit 2009 erbij nu 7 keer won. Dat is een evenaring van het record van Sébastien Loeb.
  4. 12 uur 01. Thriller in slotrit: Neuville volgt op 4 tienden van Ogier. Na 290,21 km is het verschil tussen leider Ogier en achtervolger Neuville 4 tienden. De Belg won de voorlaatste rit voor de Fransman en snoepte 2,8 seconde af van zijn achterstand. In de powerstage van 13,58 km valt de beslissing kort na de middag. .
  5. 11 uur . Neuville nadert op leider Ogier halfweg slotdag. Na 2 van de 4 ritten op de laatste dag heeft nummer 2 Thierry Neuville (Hyundai) zijn achterstand op leider Sébastien Ogier (Citroën) tot 3,2 seconden verkleind. De klassementsritten liggen er droog bij en alle rijders rijden met dezelfde banden rond. De Est Ott Tänak won de 2 ritten en schoof met zijn Toyota op naar de 3e stek. Neuville was 2 keer 2e en sneller dan Ogier, maar pakte amper 1,3 seconde terug op Ogier op 31,33 km. Dezelfde lus moet nog een keer afgewerkt worden.
  6. 27-01-2019.
  7. 17 uur 16. Neuville: "Proberen te winnen, maar moeten ook slim zijn". Er zijn nog 4 ritten op de slotdag in Monte Carlo. 4"3 is dan niet veel. Neuville hinkt op 2 gedachten: "Al bij al was het een goeie dag voor ons. We doen nog volop mee voor de overwinning. We verloren op 4 ritten 2"3 seconden op Ogier, wat op zich niet slecht is. Deze ochtend had ik op enkele plaatsen sneller kunnen zijn, maar als je té fel pusht, riskeer je sneller in de fout te gaan. Dat wou ik absoluut vermijden. Toch wou ik ook de druk op Ogier houden. Dit is zijn thuiswedstrijd, hij kent het hier als zijn broekzak. Morgen proberen we de race te winnen, maar we moeten ook slim zijn en aan het groter geheel denken.".