Ga naar de inhoud

Bocciaspeler Rombouts wint overtuigend laatste partij maar is uitgeschakeld

Francis Rombouts heeft zich in het boccia, een soort petanque voor mensen met een zware motorische beperking, niet kunnen plaatsen voor de volgende ronde. Na twee nederlagen in de eerste twee groepswedstrijden, won Rombouts toch nog zijn laatste partij en sluit hij zijn Spelen zo in schoonheid af.

Na een afwezigheid van tien jaar maakte bocciaspeler Francis Rombouts twee jaar geleden zijn comeback. Het doel: zich plaatsen voor de Paralympische Spelen in Tokio. Daar slaagde Rombouts ook in.

 

Rombouts begon zijn toernooi vol goede moed, maar moest meteen in de eerste wedstrijd zijn meerdere erkennen in de sterke Slovaak Mezik.

 

Onze landgenoot was gebrand op eerherstel en toonde in zijn tweede wedstrijd tegen het nummer 1 van de wereld Saengampa dat hij zijn plaats heeft op de Spelen. Rombouts dwong de Thai tot het uiterste, maar moest na een tiebreak toch genoegen nemen met een tweede nederlaag.

 

Een plek in de volgende ronde zat er zo niet meer in, maar Rombouts wou zich in zijn laatste groepswedstrijd tegen de Brit Hipwell toch nog eens tonen. Onze landgenoot vond zijn beste spel terug en won overtuigend: 8-1. Rombouts eindigt zo als derde in zijn groep, maar mag toch tevreden terugkijken op zijn paralympisch avontuur. 

Rombouts: "Blij dat ik die laatste groepswedstrijd heb kunnen winnen"

"Het was een heel mooi avontuur hier in Tokio", blikte Rombouts nog eens terug op zijn Spelen. "Ik ben heel blij dat ik deze laatste poulewedstrijd heb kunnen winnen. Dat maakt me trots. Zo kan ik Japan op een mooie manier verlaten. Dit is een perfecte afsluiter. Ik heb hier een heel mooie tijd gehad." 

 

"De poule overleven op deze Spelen was sowieso moeilijk. Dat wist ik vooraf. Het was voor mij al een droom om deel te nemen aan de Paralympische Spelen. Ik wil de Belgische paralympische beweging nog bedanken voor de ondersteuning hier in Tokio. Die was heel goed."   

 

Het is nog maar de vraag of we Rombouts ook op de Paralympische Spelen in Parijs in 2024 gaan zien. "Ik weet het nog niet", wist Rombouts daarover te zeggen. "Ik ga in België beslissen of ik nog doorga tot Parijs. Dat ga ik samen met mijn coach bekijken. We zullen zien."

Francis Rombouts op de Paralympische Spelen

 1. 06 uur 58. Knappe overwinning van Rombouts. Francis Rombouts heeft in zijn laatste groepswedstrijd een vervolg gebreid aan zijn sterke partij gisteren. Rombouts won overtuigend tegen de Brit Will Hipwell: 8-1. Rombouts is wel uitgeschakeld. Rombouts was na de twee nederlagen op zoek naar eerherstel in zijn laatste groepswedstrijd. Daarvoor moest wel eerst de Brit Hipwell opzij gezet worden. Hipwell begon goed en kwam in het eerste end ook op voorsprong. Daarna kantelde de wedstrijd helemaal. Rombouts liet zien dat hij thuishoort op de Spelen en ging erop en erover. Eindstand: 8-1. Rombouts eindigt zijn Spelen zo dus in schoonheid. Onze landgenoot is ondanks de overwinning uitgeschakeld. Enkel de groepswinnaars en de beste twee nummers twee mogen naar de volgende ronde. .
 2. 30-08-2021.
 3. 16 uur 20. Van Dycke: "Francis mag heel fier zijn op deze wedstrijd".

  Van Dycke: "Francis mag heel fier zijn op deze wedstrijd"

 4. 16 uur 17. Rombouts: "Eén van mijn mooiste wedstrijden".

  Rombouts: "Eén van mijn mooiste wedstrijden"

 5. 14 uur 18. Francis Rombouts maakt geen kans meer na 2e nederlaag. Bocciaspeler Francis Rombouts (BC2-klasse) is uitgeschakeld. Rombouts, die geboren werd met een hersenverlamming, verloor na zijn eerste ook zijn tweede groepswedstrijd tegen Worawut Saengampa uit Thailand na een tiebreak. Na vier ends gaf het scorebord 2-2 aan, Saengampa haalde het met 1-0 in de tiebreak. Gisteren verloor onze landgenoot met 10-1 van de Slovaak Robert Mezik, morgen volgt nog een duel met de Brit Will Hipwell. Maar dat kan geen soelaas meer brengen. De eerste van elke poule en de beste twee nummers twee stoten door naar de kwartfinales. De 37-jarige Rombouts pakte zilver op het EK 2005. Na een pauze van een 10-tal jaar maakte hij 2 jaar geleden zijn comeback in de competitie. .
 6. 29-08-2021.
 7. 10 uur 45. Rombouts: "Veel stress in het begin, daardoor ging het minder goed".

  Rombouts: "Veel stress in het begin, daardoor ging het minder goed"

 8. 07 uur 36. We gaan het zien morgen. Ik ga alles geven. Francis Rombouts.
 9. 07 uur 32. Ik had heel veel last van de stress in het begin. Daardoor was mijn spel minder goed. Nadien was het iets beter. Francis Rombouts.
 10. 07 uur 13. Rombouts verliest kansloos eerste duel. Francis Rombouts is met een valse noot aan zijn Paralympische Spelen begonnen. De 37-jarige Kempenaar verloor van de Slovaak Mezik met duidelijke cijfers: 1-10. De Slovaak begon verschroeiend aan de wedstrijd en na 'end' 1 stond onze landgenoot al 6 punten in het krijt. Daarna herstelde Rombouts het evenwicht wel maar scoren bleek moeilijk.  Morgen staat het tweede groepsduel op het programma van Rombouts. Daarin neemt hij het op tegen de Thai Worawut Saengampa, het nummer 1 van de wereld. .
 11. 28-08-2021.
 12. 14 uur 46.