Ga naar de inhoud
Mina Libeer en Jorre Verstraeten
Dag 1 levert medailles op voor Mina Libeer en Jorre Verstraeten.
Mina Libeer
Mina Libeer (in het wit) rekent af met Pauline Starke in de kamp om brons.
Jorre Verstraeten
Jorre Verstraeten steekt zijn duim op na zijn laatste kamp.
Belgen op het EK judo 2022
mannen
-60 kg Jorre Verstraeten brons
-81 kg Matthias Casse zilver
  Sami Chouchi brons
+100 kg Yves Ndao out in R2
vrouwen
-48 kg Ellen Salens out in R2
-57 kg Mina Libeer brons
-70 kg Gabriella Willems out in R2

EK judo: Mina Libeer en Jorre Verstraeten veroveren allebei brons

 vr 29 april 2022 17:22

Het Europees kampioenschap is prima begonnen voor de Belgische ploeg. Zowel Mina Libeer als Jorre Verstraeten eindigden op het podium. Morgen is het aan Matthias Casse in Sofia.

EK judo - dag 1
18:00

Voor de Belgen is dag 1 van het EK judo afgelopen. Morgen komen Gabriella Willems, Sam Chouchi en wereldkampioen Matthias Casse in actie.

17:35
Het was een pittige kamp, maar die hebben we goed afgewerkt. Ik ben zeer tevreden dat ik die stap hogerop zet.
Mina Libeer
17:28
Libeer: "Zeer tevreden dat ik die stap hoger heb kunnen maken"
17:27
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:22
Mina Libeer (wit) in duel met Pauline Starke.
17:22
Ook brons voor Mina Libeer!

Daar is medaille nummer 2 voor de Belgen. Ook Mina Libeer (24) wint haar kamp om brons. Ze vloert de Duitse judoka Pauline Starke, die in de 2e ronde titelverdedigster Telma Monteiro uitschakelde. 


Libeer opende sterk met een een beenworp (een o soto gari), goed voor een waza-ari. Die score verdubbelde ze op 16 seconden van het einde met nog een waza-ari, deze keer na een maki komi.


Voor Libeer is het haar allereerste medaille op een groot kampioenschap.

17:01
Verstraeten: "Brons voelt toch een beetje als troostprijs
17:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:57
Verstraeten: "Die halve finale steekt nog"

Jorre Verstraeten heeft een abonnement op bronzen medailles. Al voor de 3e keer beëindigt hij het EK met die kleur. Goud of zilver heeft hij niet kunnen veroveren.


"Of ik tevreden ben? Ja en neen", reageert Verstraeten. "Brons voelt aan als een troostprijs. Ik had liever een andere kleur gehad."


"Natuurlijk ben ik tevreden, maar die halve finale steekt nog. Naar mijn gevoel klopten die bestraffingen niet."


De kamp om brons verliep gesloten. "Het was zoeken en geduldig blijven", vertelt Verstraeten. "In de extra tijd heb ik op gevoel gescoord."

16:55
Of ik tevreden ben? Ja en neen. Dit voelt toch aan als een troostprijs.
Jorre Verstraeten
15:50
Jorre Verstraeten weet dat de medaille binnen is en steekt zijn duim op.
15:47
Brons voor Jorre Verstraeten!

Jorre Verstraeten sluit zijn Europees kampioenschap af met een bronzen medaille, na winst in de extra tijd tegen de Azeri Balabaj Agajev.


Agajev maakte het Verstraeten flink lastig. Na anderhalve minuut probeerde hij te scoren met een houdgreep, maar onze landgenoot wist zich uit de netelige situatie te wringen.


Voor de 4e kamp op een rij moest Verstraeten de beslissing afdwingen met een golden score. Dat lukte ook.


Met een mooie worp, goed voor waza-ari, veroverde hij brons. Niet voor het eerst. Op de EK's van 2019 en 2020 stond Verstraeten ook al te blinken met brons.

15:45
Jorre Verstraeten in actie.
15:41
Jorre Verstraeten (in het blauw) begint aan zijn kamp om het brons.
13:17
Ook Libeer mag om brons vechten

Mina Libeer mag straks om het brons kampen. In de 1e ronde van de herkansingen kreeg Libeer met Priscilla Gneto een lastige tegenstandster tegenover zich. De 30-jarige Française was op de Spelen van Londen goed voor brons in de klasse tot 52 kilogram.

Gneto won de vorige 2 ontmoetingen met Libeer en scoorde na 2 minuten een waza-ari. Pas vlak voor het einde kon Libeer met een waza-ari toch nog een Golden Score afdwingen.

Daarin moest Gneto wel komen, want de Française had al 2 bestraffingen achter haar naam. Libeer had de regie in handen en werd daarvoor beloond toen een vermoeide Gneto tegen haar 3e bestraffing aanliep. Onze landgenote mag straks kampen om brons.

12:14
Verstraeten verliest slijtageslag in halve finales

Jorre Verstraeten heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale in de categorie tot 60 kilogram. De Bulgaar Yanislav Gerchev had voor eigen volk in Sofia de hele zaal op zijn hand en mocht juichen na een zenuwslopende Golden Score.

Het initiatief kwam aanvankelijk van Verstraeten, die zijn laatste vier gevechten tegen Gerchev gewonnen had. Onze landgenoot zocht, maar vond geen openingen en werd tot groot jolijt van het thuispubliek bestraft voor passief vechten na 2 minuten.

In de Golden Score kreeg Verstraeten vreemd genoeg opnieuw een bestraffing en zo moest de Belg wel komen. In een slijtageslag werd ook Gerchev nog 2x bestraft voor zijn passiviteit, na ruim 9 minuten zaten beide judoka's duidelijk op hun tandvlees. Het was uiteindelijk de Bulgaar die aan het langste eind trok, na een nieuwe bestraffing voor Verstraeten.

Geen goud of zilver dus voor Verstraeten, die straks wel nog mag kampen om het brons.

12:09
Verstraeten staat in de halve finales

Jorre Verstraeten heeft in zijn kwartfinale afgerekend met de Fransman Cédrid Revol. In een gesloten kamp probeerde Verstraeten een paar keer het verschil te maken op de grond, maar hij moest ook alert zijn bij een poging tot beenveeg van Revol.

Op 55" dacht Verstraeten een waza-ari te scoren, de VAR stak daar een stokje voor. In de Golden Score sloeg de Belg opnieuw toe, dit keer bleef de waza-ari staan.

In de halve finales treft Verstraeten de 32-jarige Bulgaar Yanislav Gerchev, die twee zilveren EK-medailles op zijn palmares heeft. Verstraeten pakte in het verleden al 2x brons op het Europees Kampioenschap.

12:05
Libeer naar herkansingen

Mina Libeer was in haar kwartfinale niet opgewassen tegen Sarah Leonie Cysique, de zilveren medaille van Tokio. De Française counterde goed na zo'n 40 seconden, wat haar een waza-ari opleverde.

Libeer, die wat last leek te hebben van haar linkerenkel, probeerde verschillende keren te reageren, maar Cysique was beresterk en maakte de tijd op de grond vol. Ook op het vorige EK verloor Libeer van de Française, toen in de kamp om het brons. Onze landgenote mag wel nog naar de herkansingen.

10:56
Libeer volgt voorbeeld van Verstraeten

Ook Mina Libeer heeft zich geplaatst voor de kwartfinales. Net als Verstraeten kwam ze pas in actie in de 2e ronde, waarin ze het moest opnemen tegen de ervaren Bulgaarse Ivelina Illieva.

In een gelijk opgaande kamp had Libeer zeker in de 2e wedstrijdhelft het overwicht, maar de 24-jarige Belgische kon geen score afdwingen. Dat lukte eindelijk wel in de Golden Score. Libeer smeerde haar opponente een waza-ari aan na 25 seconden en daarmee was de kous af.

Libeer staat zo in de kwartfinales. Daarin komt ze Sarah Leonie Cysique tegen. De Française pakte vorige zomer nog zilver op de Olympische Spelen in Tokio.

10:52
Verstraeten heeft zijn handen vol in eerste kamp

Jorre Verstraeten heeft zich niet zonder moeite geplaatst voor de kwartfinales. Onze landgenoot was vrij in de 1e ronde en moest het in zijn eerste kamp opnemen tegen Ahma Yusifov uit Azerbeidzjan.

Yusifov liep al vroeg in de wedstrijd tegen een bestraffing aan, maar slaagde er na een minuut wel bijna in om Verstraeten te werpen. De Belg kon nog net op zijn buik draaien en kreeg daarna zelf 2 bestraffingen tegen een agressieve Yusifov.

Op de grond sleepte Verstraeten een golden score uit het vuur en daarin trok hij he laken naar zich toe met ippon. In de kwartfinales treft Verstraeten nu de Fransman Cédric Revol.

10:49
Salens vecht tegen de tranen: "Dit pikt"
10:45
Dit is niet per se een tegenslag. Voor mij is dit een leerproces. Ik weet waaraan ik moet werken tegen de toppers.
Ellen Salens
09:45
Saelens bijt haar tanden stuk op Boukli

Ellen Salens heeft niet voor een stunt kunnen zorgen in de 2e ronde. De Belgische moest haar meerdere erkennen in de Française Shirine Boukli, de Europese kampioene van 2020.

Boukli scoorde al vroeg in de wedstrijd een waza-ari en deed even later de boeken toe met een ippon. Exit Salens dus, die ontgoocheld moest afdruipen.

Bij de vorige twee EK's had onze landgenote de 1e ronde telkens niet overleefd, nu eindigt haar avontuur in de 2e ronde.

08:45
Salens wint haar eerste kamp

In de categorie tot 48 kilogram heeft Ellen Salens haar eerste kamp vlot gewonnen. De 25-jarige Belgische domineerde haar kamp tegen Aleksa Georgieva uit Bulgarije.

Salens pakte halfweg het gevecht ui met een beenveeg die geen score opleverde. Maar de VAR nam de beelden nog eens onder de loep en kende Salens toch een waza-ari toe. Onze landgenote hield vervolgens de controle en telde Georgieva in het slot uit met een armklem.

In de 2e ronde wacht Salens wel een aartsmoeilijke opdracht. Dan neem ze het op tegen gewezen Europees kampioenen Shirine Boukli. Salens kon de Française nog nooit verslaan.

26/04/22