Red Lions breken pas na de rust door de Spaanse muur en halen halve finale

  De Belgische hockeymannen hebben de halve finales bereikt in Tokio, al liep het niet van een leien dakje tegen Spanje. De Spanjaarden kwamen op voorsprong na een owngoal. Pas na de rust gingen de Red  Lions er alsnog op en over.

  Bekijk de doelpunten uit België - Spanje

  De Red Lions hebben de Spaanse armada tot zinken gebracht, maar aan de rust zag het er even naar uit dat de Spanjaarden onze rode vloot zouden enteren. Ondanks enorm Belgisch veldoverwicht, doken de Iberiërs de pauze in met een 0-1 voorsprong.

   

  Op het eerste gezicht leek de owngoal erg controversieel. De Sloover devieerde een inzet van Alegre in eigen doel, maar het schot van de Spanjaard leek van buiten de halve cirkel te vertrekken. Na een dubbelcheck van de Nederlandse videoref, telde het doelpunt toch. Achtervolgen dus aan de rust!

   

  In de tweede helft rekende bondscoach McLeod op een sprankeltje magie om de match te doen kantelen. Voor hocuspocus ben je bij Alexander Hendrickx, die in de laatste groepsmatch een Harry Potter-litteken aan zijn voorhoofd opliep, aan het juiste adres. Hij poeierde de vijfde Belgische strafcorner centraal voorbij de Spaanse goalie. 

   

  Erop en erover was het niet meteen, want amper enkele seconden na de gelijkmaker puften de Lions van opluchting toen een Spaanse strafcorner op de paal uiteenspatte. Aan de overzijde was het twee minuten later wel raak: de Spaanse doelman gooide nog lijf en leden in de strijd om Hendrickx en Dockier het scoren te beletten, maar Tom Boon had geen genade: 2-1 voor de Lions.

   

  Eindelijk kat in het bakkie, zou je dan denken, maar niets was minder waar. Met tien man (na een gele kaart voor Kina) moest Vanasch nog twee keer broodnodig tussenbeide komen. Drie minuten voor tijd zorgde Hendrickx - wie anders - alsnog voor het orgelpunt met zijn elfde doelpunt van deze Spelen.

  Komende dinsdag nemen de Red Lions het om 3.30 uur 's nachts op tegen India in de halve finales.

  Bekijk het verslag in Het journaal:

  Boon: "Hebben er samen voor moeten vechten"

  Topscorer Hendrickx: "Gecontesteerd doelpunt? Videoref is enorme hulp in onze sport"

  Programma Red Lions

  finale
  donderdag 5 augustus Australië - België 1-1 (2-3 in shoot-out) verslag
  halve finales
  dinsdag 3 augustus België - India 5-2 verslag
    Australië - Duitsland 3-1 verslag
  kwartfinales
  zondag 1 augustus België - Spanje 3-1 verslag
    India - Groot-Brittannië 3-1  
    Australië - Nederland 2-2 (3-0 n.p.) verslag
    Duitsland - Argentinië 3-1 verslag
  groepsfase
  zaterdag 24 juli Nederland - België 1-3 verslag
  maandag 26 juli Duitsland - België 1-3 verslag
  dinsdag 27 juli België - Zuid-Afrika 9-4 verslag
  donderdag 29 juli België - Canada 9-1 verslag
  vrijdag 30 juli België - Groot-Brittannië 2-2 verslag
      M W G V +/- punten
  1. België 5 4 1 0 +17 13
  2. Duitsland 5 3 0 2 +9 9
  3. Groot-Brittannië 5 2 2 1 0 8
  4. Nederland 5 2 1 2 0 7
  5. Zuid-Afrika 5 1 1 3 -8 4
  6. Canada 5 0 1 4 -18 1

  België - Spanje

  1. 13 uur . Einde: sterk derde kwart helpt Lions voorbij strijdvaardige Spanjaarden. Het was spannender dan verwacht, maar de Lions staan in de halve finale. In het tweede kwart kregen ze een enorme (en onbegrijpelijke) opdoffer, maar Hendrickx en Boon draaiden de rollen om in een daverend derde kwart. De Spanjaarden bleven vechten tot de laatste snik, maar BelgIë liet zich de kaas niet meer van het brood eten.  .
  2. 12 uur 58. De Spaanse stop mislukt volledig, dus die kans gaat in rook op. Nog twee minuten op de klok. .
  3. 12 uur 57. Maakt Spanje het toch nog spannend? Met de moed der wanhoop gooit de Spaanse armada alle trossen los. Het levert hen zelfs nog een strafcorner. .
  4. 12 uur 55. Hendrickx geeft Red Lions ademruimte.

   Hendrickx geeft Red Lions ademruimte

  5. 12 uur 54. Held Hendrickx zorgt voor verlossing: 3-1. Met een snoeiharde strafcorner pegelt Hendrickx ons definitief naar de halve finales. Het is zijn elfde treffer al op deze Spelen. .
  6. 12 uur 52. Nog 5 minuten verwijderd van halve finale. De Belgen laten het balletje nu tikitakagewijs rondgaan. Via een Spaanse stick dwingt De Kerpel uiteindelijk de achtste strafcorner voor de Lions af. .
  7. 12 uur 49. Nog eens dicht bij Spaanse doelmond. Dockier wil de schaapjes volledig op het droge hockeyen, maar daar steekt Piera letterlijk een stokje voor. (Nog) geen 3-1 dus. .
  8. 12 uur 48. We zijn weer met 11! Wat een opluchting, want Kina komt het veld weer op! Kunnen de Lions het veldevenwicht herstellen? .
  9. 12 uur 46. Spanje dringt aan, Vanasch opnieuw op post.

   Spanje dringt aan, Vanasch opnieuw op post

  10. 12 uur 45. Lions verdedigen alsof hun leven ervan afhangt. Op dit eigenste moment staan Nina Derwael en co klaar op aan hun brugfinale te beginnen. Ook de Belgische hockeybrug zakt nog niet in. Vanasch haalt de angel uit een gevaarlijke voorzet. .
  11. 12 uur 44. Met een pionnetje minder worden de Lions logischerwijze in het verweer gedwongen. Na een schitterende pass van Van Aubel kunnen ze even op adem komen. .
  12. 12 uur 44. Het blijft bloedlink. Spannender dan dit is het de voorbije jaren nooit geweest tegen de Spanjaarden. Eddy Demarez.
  13. 12 uur 43. Vanasch redt! (x2).

   Vanasch redt! (x2)

  14. 12 uur 40. Lions gaan vierde kwart in met een man minder. Met een ultieme tegenaanval proberen de Spanjaarden de bordjes nog voor aanvang van het vierde kwart in evenwicht te hangen, maar Vincent "The Wall" Vanasch demonstreert nogmaals waarom hij intussen een standbeeld verdient. In het countergewoel is Kina wel tegen een gele kaart aangelopen, waardoor hij vijf minuten naar de strafbank verwezen wordt. .
  15. 12 uur 37. Spaans salvo. Kat in het bakkie is het zeker nog niet! Via de stick van Van Doren caprioleert de bal gevaarlijk door de lucht: wederom strafcorner! "Leuvenaar" Quemada ziet de gelijkmaker al voor zich, maar de Lions komen met de schrik vrij. .
  16. 12 uur 35. Drie schoten nodig, maar de bal van Boon gaat erin.

   Drie schoten nodig, maar de bal van Boon gaat erin

  17. 12 uur 35.
  18. 12 uur 34. Boon is bepalend: 2-1. In drie tijden staan we op voorsprong! Cortes gooit nog lijf en leden in de strijd om Hendrickx en Dockier het scoren te beletten, maar Tom Boon laat de Spaanse goalie geen schijn van kans met een loeier in het dak van het doel. .
  19. 12 uur 33. Slag om slinger strafcorners. De strafcorners vliegen ons nu om de oren. Na een rondedansje in de halve cirkel, krijgen de Lions loon naar werken. .
  20. 12 uur 32. Lions komen met de schrik vrij: Spanje mikt op de paal.

   Lions komen met de schrik vrij: Spanje mikt op de paal