Drama in China: Red Panthers geven Spelen weg na slechte match en shoot-outs: "Desillusie"

  Olympische kwalificaties hockey

  einde
  20

  De Belgische hockeyvrouwen hebben hun olympisch ticket uit handen gegeven. Na de 0-2-zege gisteren tegen China stonden de bange Belgen tot op 5 minuten van het einde (0-0) in Tokio 2020. Maar een strafbal en een owngoal zorgden nog voor shoot-outs. Daarin waren de Belgen ondermaats. Net als 4 jaar geleden laten de Red Panthers op de valreep de Spelen liggen.

  Ondermaatse Panthers geven olympisch ticket uit handen

  Het was D-Day voor de Red Panthers in Guangzhou. Na de 2-0-zege in de eerste match gisteren hadden ze een gunstige uitgangspositie bemachtigd tegen het op papier haalbare China. De deur naar Tokio leek wagenwijd open te staan. “We hebben vertrouwen en willen ook vandaag winnen”, klonk het voor aanvang van de terugwedstrijd bij bondscoach Niels Thijssen. Maar van die offensieve intenties was op het veld al snel niet veel te merken.

  De Panthers begonnen erg afwachtend en lieten de bal aan China. Peng zorgde in het openingskwart voor de eerste dreiging met een bal op de lat: een eerste waarschuwing voor de Belgen. Gaandeweg herstelden de Belgen het evenwicht, maar het wedstrijdbeeld bleef slordig. Ondanks 2 gemiste strafcorners leek alles nog onder controle voor de Panthers.

   

  Na de rust gebeurde wat niet mocht gebeuren. De organisatie van de Belgen zakte in elkaar. China, dat zijn doelman voor een veldspeelster inruilde, miste maar liefst 4 strafcorners op enkele minuten tijd, België spartelde. De Panthers bleven ver onder hun niveau en acteerden nerveus.

   

  Vijf minuten voor tijd werden de angstige Belgen dan toch afgestraft. Met een strafbal wisten de Chinezen de 0 uit en amper een halve minuut later werd de Belgische achterstand verdubbeld na een owngoal van de onfortuinlijke Alix Gerniers, die een Chinese bal in doel devieerde. De bordjes virtueel terug in evenwicht en China ging weer naar een keeper.

   

  Shoot-outs moesten dus beslissen over het olympische ticket. Maar liefst 9 van hun 10 eerdere shoot-outs verloren de Belgen en ook nu deden de Red Panthers hun bedenkelijke reputatie alle eer aan. Na een dramatische reeks lag de druk op Gerniers om de Belgen in de olympische race te houden, maar de sterkhoudster werkte de bal in het zijnet. Enkel Ballenghien kon 1 van de 6 shoot-outs omzetten. Over en out voor de Red Panthers.

  Rio 2016 revisited

  Ondanks de gunstige loting - waarin ze met China sterkere landen als Spanje en Ierland ontliepen - en ondanks de goede uitgangspositie verspelen de Red Panthers alsnog hun olympisch ticket. Net als 4 jaar geleden, toen tegen Zuid-Korea, doen shoot-outs de Panthers de das om. Ook toen gaven ze in de slotminuut nog een voorsprong weg.

   

  Zo blijven de Panthers in hetzelfde bedje ziek. Deelname aan Londen 2012 was een toevalstreffer, maar het missen van 2 Spelen op een rij komt keihard aan voor het ambitieuze project.

  Een huilende Gerniers kan het niet geloven. De Panthers missen na Rio 2016 opnieuw de Olympische Spelen.

  Bondscoach: "Zagen ploeg die we wilden zien, desillusie is enorm"

  Niels Thijssen vond het lastig om meteen na de wedstrijd te duiden wat er misliep: "Ik denk dat China ons na het eerste kwart enorm onder druk zette, maar dat we tegelijkertijd enorm goed verdedigden en maar 1 kans weggaven."

   

  "Ik denk dat we gedurende de wedstrijd beter en beter gingen spelen en onze eigen kansen gingen creëren, dat we gingen spelen zoals we graag wilden spelen."

   

  "Ik denk dat onze match wel minder sterk was dan de eerste wedstrijd, maar zeker niet slecht. Ik vond ons controleren en op onze eigen helft goed verdedigen. Ook toen China in het vierde kwart zijn keeper eraf haalde, was die controle er nog steeds. Tot die discutabele strafbal. Een paar minuten later maken we ook een verkeerde keuze aan de buitenkant, waardoor er een speelster van China wat makkelijk door kan lopen, een bal voor de goal gooit en je een ongelukkige owngoal slikt."

  We hadden nochtans alle mogelijkheden om het niet op shoot-outs aan te laten komen. Over de 2 matchen gezien hadden we moeten winnen. Ons spel had voldoende kunnen zijn. Het is des te pijnlijker dat het dan toch shoot-outs worden, die je verliest.

  "In de shoot-outs zagen we een fantastische Aisling D'Hooghe, die ons in de reeks houdt. Met de vorm van Aisling was het genoeg geweest om 2 of 3 keer te scoren, maar daar ontbrak het ons aan iets om dat te doen."


  De ontgoocheling zit diep: "Dat het niet gelukt is om Tokio te halen, is ongelooflijk pijnlijk. Als we met de staf over de 2 wedstrijden hier kijken, hebben we de ploeg gezien die we wilden zien. Ze toonden dat ze qua uitstraling en mentaliteit klaar waren om er te staan. Dit was niet te vergelijken met Spanje op het EK. Dus dit is een enorme desillusie."


  Begonnen de Belgen met de bedoeling om de 2-0 te verdedigen eerder dan een goaltje te maken? "Zo was het spelbeeld in het eerste kwart, maar dat was zeker niet de intentie. Dat was om met dezelfde frisheid als gisteren het veld op te gaan. Het enige plan was: spelen zoals de dag voordien. Maar China begon wel ongelooflijk sterk en zette ons onder druk. We verdedigden goed, maar waren niet bij machte om nog naar voren te hockeyen."


  "Dat ging op het einde van het tweede kwart en in de tweede helft beter. We hebben ook onze kansen en corners gehad. Dus nogmaals: qua balbezit was het niet zo goed als gisteren maar wel goed genoeg om in de match te blijven. Ik denk niet dat het daaraan lag."


  "Onze shoot-outs stonden qua uitvoering niet op punt, er stond ook een goede Chinese keepster. En dan moeten je eigen shoot-outs goed zijn."


  "We hadden nochtans alle mogelijkheden om het niet op shoot-outs aan te laten komen. Over de 2 matchen gezien hadden we moeten winnen. Ons spel had voldoende kunnen zijn. Het is des te pijnlijker dat het dan toch shoot-outs worden, die je verliest."

  Fase per fase

  1. 11 uur 52. Na Rio 2016 grijpen de Red Panthers opnieuw naast een ticket voor de Olympische Spelen. De Panthers zitten verslagen en in tranen op de grond. De Belgen zijn brutaal afgestraft voor hun zwakke wedstrijd.
  2. 11 uur 48. Over en uit voor de Belgen! Gerniers mist opnieuw haar shoot-out en zo komt er een einde aan de Olympische droom van de Belgen. Wat een teleurstelling. De Belgen hebben het vandaag volledig uit handen gegeven.
  3. 11 uur 48. Li scoort de eerste bal in de sudden death ronde. Gerniers moet nu scoren om België erin te houden.
  4. 11 uur 47. D'Hooghe stopt ook de vijfde bal van de Chinezen! We gaan naar sudden death. Wat een spanning!
  5. 11 uur 46. Ballenghien houdt de Panthers in de match! De 18-jarige is de eerste Panther die kan scoren. Oef!
  6. 11 uur 46. D'Hooghe stopt de vierde bal van China.
  7. 11 uur 45. Versavel kan ook niet scoren. Het blijft 1-0 voor China.
  8. 11 uur 45. Wang breekt de ban. Ze verschalkt D'Hooghe en zet China op 1-0.
  9. 11 uur 45. Ook Gerniers kan niet scoren voor de Belgen. Wie gaat als eerste scoren in deze shoot-outs?
  10. 11 uur 44. D'Hooghe houdt de kansen van de Belgen gaaf. Zij komt goed tussen op de bal van Zhang.
  11. 11 uur 43. Puvrez is de volgende Panther die aan de beurt is, maar ook zij heeft geen goede beweging in huis. Het blijft 0-0.
  12. 11 uur 42. D'Hooghe komt goed tussen bij de eerste strafbal van China. 0-0 na de eerste twee shoot-outs.
  13. 11 uur 41. Leclee aarzelt veel te lang bij haar shootout. Na veel getreuzel kan ze alsnog op doel schieten maar de bal gaat naast.
  14. 11 uur 40. Leclee mag al eerste achter de bal gaan staan.
  15. 11 uur 37. Shoot-outs moeten beslissen over Olympische kwalificatie. De voorzichtige houding van de Belgen heeft de Panthers dan toch nog de das omgedaan. Op amper 1 minuut tijd scoorde China tweemaal, waardoor de Belgen hun ticket voor Tokio nu via shoot-outs moeten proberen afdwingen.
  16. 11 uur 33. Het is pompen of verzuipen voor de Belgen. De Panthers zullen tevreden mogen zijn als ze nog shootouts kunnen afdwingen, want overtuigend was de prestatie van de Belgen allesbehalve.
  17. 11 uur 31. Daar is de 2-0! Ongeloofelijk maar waar. Amper een halve minuut na de 1-0 valt de 2-0. Na een warrige fase lijkt Gerniers de bal in eigen doel te werken. Alles te herdoen voor de Belgen. Dit is toch een zware klap voor de Red Panthers.
  18. 11 uur 30. 1-0 voor China! Het worden nog razendspannende 5 minuten. Peng ramt de bal voorbij D'Hooghe en geeft de Chinezen terug hoop. Geven de Panthers het nog uit handen?