Red Panthers kunnen ook niet tegen Ierland winnen op EK hockey

  EK hockey

  einde
  12

  De Red Panthers hebben hun eerste wedstrijd in de degradatiepoule op het EK verloren. Door deze nederlaag is de 5e plaats gaan vliegen en moet België in de slotmatch nog knokken om de degradatie naar de B-groep te vermijden.

  De nederlaag tegen Spanje, die de Panthers de halve finales kostte, was duidelijk nog in de benen en de hoofden van de speelsters blijven hangen. België leek tegen vicewereldkampioen Ierland overtuiging en beleving te missen om over het dode punt heen te geraken.

   

  We kregen nochtans een evenwichtige eerste helft, waarin Ierland kon teren op een sterke doelvrouw en aan de overkant zelf kon scoren dankzij een variant met een strafcorner.

   

  In de 2e helft hield D'Hooghe België een paar keer recht. Toen de Panthers op hun beurt zelf konden scoren - een binnentikkertje van Ballenghien - leek de match te kantelen.

   

  België probeerde nog voor de zege te gaan, om zo een hand uit te steken naar de 5e plaats; Het kreeg evenwel het deksel op de neus. Er werd niet scherp genoeg gereageerd in de cirkel, waardoor O'Flanagan kort voor tijd de zege toch groen kon kleuren.

  Ierland komt op voorsprong met strafschopvariant

  De gelijkmaker van België

  Ierland velt hard verdict in slotfase

  "We moeten mentaal harder worden"

  • Aisling D'Hooghe: "2-3 zwakke momenten hebben ons de das omgedaan. We missen gewoon wat geluk, want aan de bal doen we wel goeie dingen. Maar het kwam gewoon niet. Op het einde waren we misschien mentaal ook wat minder."

   

  • Barbara Nelen: "Ik denk nu al na over wat we moeten doen om het de volgende keer beter te kunnen. We moeten mentaal harder zijn, meer vechten als ploeg. Dan komen we er wel."

   

  • Niels Thijssen (bondscoach): "We hebben hard ons best moeten doen om weer energie te vinden na de klap tegen Spanje. In de eerste helft was die er wel, denk ik. Maar we spelen nu wel in de degradatiepoule en daar is strijd voor nodig. Dat hebben we op het einde nagelaten."

  Nelen: "We moeten mentaal een beetje harder zijn"

  D'Hooghe: "Zondag moeten we het gewoon doen, er is geen andere oplossing"

  Thijssen: "We kwamen niet goed uit de rust"

  Fase per fase

  1. 17 uur 10. Einde: Ierland wint! Geen eerherstel voor de Red Panthers, die ook tegen Ierland verliezen en zo de 5e plaats op dit EK kunnen vergeten. Ze moeten nu zondag zeker winnen tegen het (weliswaar zwakke) Wit-Rusland om de degradatie naar de B-groep te vermijden.
  2. 17 uur 08. Flanagan profiteert van een warrige fase: 1-2.

   Flanagan profiteert van een warrige fase: 1-2

  3. 17 uur 07. Ierland alsnog met de 1-2. Ierland lijkt toch nog met de zege te gaan lopen. O'Flanagan is het meeste bij de pinken om te profiteren van een warrige fase.
  4. 17 uur 04. Nog 4 minuten. De Belgen tonen de meeste dadendrang, maar ze hebben nog maar 4 minuten om die winnende treffer te vinden.
  5. 17 uur . Met die speelster meer zijn de Panthers baas. Eddy Demarez.
  6. 16 uur 57. Bijna Weyns. Net wanneer de Ieren een speelster met een gele kaart (5 minuten straftijd) zien verdwijnen, krijgen de Belgen een enorme kans. Het is opnieuw Gerniers die de kans inleidt met een individuele actie. Weyns kan deze keer niet profiteren aan de verste paal.
  7. 16 uur 50. Einde 3e kwart: 1-1. "We leven weer." Zo sluit Eddy Demarez het 3e kwart af. Ierland kwam dicht bij een 2e goal, maar botste enkele keren op Ainsling D'Hooghe. Aan de overkant lukte het België toch om eens te scoren, door Ballenghien.
  8. 16 uur 50. De Panthers maken op het ideale moment gelijk. Manu Leroy (cocommentator).
  9. 16 uur 49. Ballenghien brengt België op gelijke hoogte: 1-1.

   Ballenghien brengt België op gelijke hoogte: 1-1

  10. 16 uur 48. Gelijkmaker van Ballenghien: 1-1! België komt dan toch op gelijke hoogte. Een goeie actie van Gerniers op rechts, die de bal voorbrengt. Die schiet met wat hulp van Raye door tot bij Ballenghien, die niet meer kan missen.
  11. 16 uur 46. De strafcorner van Ierland levert niets op. België houdt zijn kansen zo gaaf, al moet het zijn niveau wel opkrikken.
  12. 16 uur 43. D'Hooghe paraat. Nog eens een geweldige redding van D'Hooghe, die zich in de baan van het schot kan werpen. In de uitvloeiing van die actie krijgt Ierland wel een strafcorner.
  13. 16 uur 39. Ierland flirt met een 2e goal. Gelukkig is er D'Hooghe om het gevaar af te wende. De Belgen konden na de rust de Ierse doelvrouw nog niet bedreigen.
  14. 16 uur 39. Het blijft bijzonder slordig allemaal. Eddy Demarez.
  15. 16 uur 34. 2e helft. De Belgische vrouwen hebben nog een halfuur om op en over Ierland te springen. Misschien kan de prestatie van de Lions van gisteren hen inspireren.
  16. 16 uur 23. Ierland leidt bij de rust. De Red Panthers moeten achtervolgen tegen Ierland, ondanks een vrij gelijkopgaande wedstrijd.
  17. 16 uur 23. Het is technisch zeker geen hoogstaande wedstrijd, van beide kanten niet. Manu Leroy (cocommentator).
  18. 16 uur 16. Ierse doelvrouw spelbreekster. De Red Panthers hadden het moeilijk in het eerste deel van het 2e kwart, maar nu nemen ze toch weer over. Alleen staat er tot 2 keer toe die sterke Ierse doelvrouw.
  19. 16 uur 14. Ze moeten dringend rechtstaan, de Panthers. Dit zal afzien zijn voor de bondscoach. Eddy Demarez.
  20. 16 uur 09. België ontsnapt. Vanden Borre zet haar ongelukkige EK nog eens extra in de verf met een compleet mislukte strafcorner. Ierland kan op de counter uitbreken. Picard krijgt 2 groenhemden voor haar neus, maar ze lost het goed op.