• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions pakken slechts punt tegen India en stevenen af op 2e plek

  groepsfase WK hockey

  einde
  22

  De Belgische hockeymannen zijn in hun 2e groepsmatch op het WK niet verder geraakt dan een 2-2 tegen gastland India. De Red Lions domineerden de 1e helft en scoorden langs Hendrickx, maar werden weggedrukt na de rust. Dankzij Gougnard konden de Belgen toch nog een punt rapen. De groepswinst lijkt nu wel voor het gastland te zijn.

  Ruim verslag van België-India op het WK hockey

  De inzet tussen de 2 beste teams uit poule C was vooraf duidelijk: de winnaar van vandaag had bijna zo goed als zeker het rechtstreekse ticket voor de kwartfinales beet. De andere moet langs de 1/8e finales.

   

  België staat hoger op de ranking (5e tegenover 3e), maar in Bhubaneswar konden ze in 2 eerdere duels India ook niet kloppen. Daar zitten de 17.000 hockeygekke supporters voor iets tussen. Die zagen voor de rust evenwel hun helden maar bleek acteren.

   

  Niet de Indiërs, maar de Belgen grepen de tegenstander bij de keel. De Lions hadden tot 62 procent balbezit en trokken resoluut naar voren. Twee snelle penaltycorners langs Luypaert leverden niks op. Een derde zette Hendrickx handig om. Het was de 1e geslaagde strafcorner op 10 op dit WK voor de Belgen.

   

  Op het einde van het eerste kwart stak India zijn neus aan het venster, maar Mandeep miste alleen voor Vanasch. In het 2e kwart kwam India al wat meer opzetten, al bleef het balbezit voor de Belgen. Na een geweldige pass van Wegnez zag Boon zijn deviatie op de paal belanden. Zo gingen de Belgen niet met een dubbele voorsprong de rust in.

  Hendrickx maakt de 0-1 voor de Belgen uit strafcorner.

  Gougnard redt nog punt voor overspoelde Belgen

  De Belgen leken de zaakjes onder controle te hebben, maar de thuisploeg - naar voren gestuwd door het thuispubliek - toonde een totaal ander gelaat na de rust. De Belgen kwamen er niet meer aan te pas en werden overspoeld door de snelle aanvallen. Vanasch bracht fraai redding op een penaltycorner.

   

  Na een zeldzame counter van de Lions - eigenlijk de enige in het 3e kwart - kwam Charlier in schietpositie, maar de Indiase doelman redde.

   

  Geen 0-2, maar wel 1-1. Na weer 2 penaltycorners kreeg India een strafbal, feilloos omgezet door Harmanpreet. De Lions kwamen er niet meer uit en begin 4e kwart maakte Simranjeet er simpel 2-1 van.

   

  Belgisch bondscoach McLeod moest wat doen en pas toen hij 5 minuten voor het einde doelman Vanasch verving door vliegende keeper Luypaert kwamen de Belgen weer opzetten. Dat resulteerde in de 2-2 van Gougnard na geharrewar in de thuisdefensie. De Belgen zetten alles op alles om te winnen - en zo groepsleider te worden, maar er kwamen geen kansen meer.

  De 2-2 van Gougnard:

  McLeod: "We hebben karakter getoond op het eind"

  Gougnard: "Ben niet blij met de prestatie van de ploeg"

  Fase per fase

  1. 16 uur 01. Einde: 2-2. India en België spelen gelijk in een match met 2 gezichten. Voor de rust was België baas, maar dat resulteerde maar in 1e goaltje. Na de rust overspoelde India onze landgenoten met snel en snedig hockey. De Belgen kwamen er niet meer aan te pas: India ging erop en erover. In de slotminuten speelde België met een vliegende keeper, wat nog de 2-2 van Gougnard opleverde. Door het gelijkspel blijft India groepsleider.
  2. 15 uur 59. India komt niet meer in de buurt van het Belgische doel.
  3. 15 uur 57. Nog 1 minuut. Hebben de Belgen om te scoren en groepsleider te worden. Die mag meteen naar de kwartfinales. De 2e en 3e wacht 1/8e finales.
  4. 15 uur 57. Videoref geeft Belgen geen gelijk. De Belgen spelen met een man meer - Luypaert als vliegend ekeeper - en dat zie. Ze komen opzetten. Denayer probeert een strafcorner te verdienen via de videoref. Maar vergeefs. België verliest zijn referral.
  5. 15 uur 55. Gougnard maakt gelijk. Met nog 4 minuten op de klok staan de bordjes weer gelijk. India verdedigt niet goed uit en Gougnard profiteert. Het is eigenlijk nog maar de 1e echte knal tussen de palen in het 4e kwart van de Belgen.
  6. 15 uur 54. Doelman Vanasch gaat eraf. Luypaert wordt de vliegende keeper. McLeod zet in de laatste 5 minuten alles op alles.
  7. 15 uur 50. India zakt wat terug. Er zijn nog 6 minuten te spelen. De energie bij de aanvallende Indiërs lijkt een beetje op. De Belgen komen zo eindelijk nog eens opzetten. Boon komt in de buurt van het doel, maar kan niet gevaarlijk zijn.
  8. 15 uur 49. "De Belgen hebben het moeilijk.". Radiocommentator Dirk Gerlo.