Ga naar de inhoud
Carlos Sainz troeft ploegmaat Charles Leclerc af voor de zege in Melbourne.

Opgave voor Max Verstappen in Australië zet deur open voor knappe zege van Carlos Sainz

 zo 24 maart 2024 06:25
Grote Prijs van Australië
58 rondes
Albert Park
Carlos Sainz
einde

Carlos Sainz heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van Max Verstappen. De Spanjaard en Ferrari profiteerden in de GP van Australië in Melbourne optimaal van de vroege opgave van de Nederlander, die wel leider blijft in het WK. Charles Lecerc en Lando Norris mochten mee op het podium.

GP van Australië in een notendop

  • Sleutelmoment: De race duurt amper 4 ronden voor Max Verstappen. Door een probleem met zijn remmen moet hij snel opgeven.
  • Rijder van de race: Amper 2 weken na de spoedoperatie aan zijn blindedarm rijdt Carlos Sainz naar de zege in Australië.
  • Verliezers van de race: Red Bull grijpt voor het eerst sinds de GP van Singapore naast de zege en staat zelfs niet op het podium. Dat moet vooral Sergio Perez zich aanrekenen.
  • Statistiek: Voor het eerst sinds de openingsrace van 2022 in Bahrein slaat Ferrari een dubbelslag.

Carlos Sainz profiteert optimaal van opgave Max Verstappen

De GP van Australië had drama in het begin en drama aan het einde. Max Verstappen was verantwoordelijk voor dat eerste. De Nederlander verloor snel zijn leidersplaats aan Carlos Sainz en moest snel opgeven met een remprobleem.

 

Die rem leek zelfs te ontploffen toen hij de pits inreed en zijn Red Bull moest zelfs geblust worden. Ontgoocheld en met een krachtterm in een gesprek met een ingenieur droop de wereldkampioen af in Australië.

 

Voorin had Sainz, amper twee weken nadat hij de GP van Saudi-Arabië had gemist door een blindedarmoperatie, alles onder controle. Hij hield de kloof naar zijn ploegmaat Charles Leclerc en de McLarens makkelijk in stand.

 

Crash van George Russell veroorzaakt drama in slot

Red Bull had wellicht gerekend op Sergio Perez om op het podium te geraken, maar de Mexicaan kon eigenlijk geen vooruitgang boeken. Na een anonieme race eindigde Perez als vijfde, teleurstellend met zo'n auto.

 

En dan hadden we in de slotronde nog wat drama te goed. In de jacht op de 6e plaats van Fernando Alonso ging George Russell in de fout. De Brit verloor de controle over zijn Mercedes en ging hard van de baan.

 

Dat hield Sainz niet tegen om naar de overwinning te rijden. De Spanjaard kon genieten van zijn derde zege in de Formule 1, vorig jaar was hij ook al de enige niet Red Bull-rijder die kon winnen. In 2025 moet hij bij Ferrari plaatsruimen voor Lewis Hamilton, die in Melbourne al vroeg moest opgeven.

 

Nog te vermelden waard: Haas doet opnieuw een uitstekende zaak in de strijd tussen de kleinere teams in de Formule 1. In Saudi-Arabië pakte Nico Hülkenberg al een puntje en dankzij de late crash van Russell eindigden Hülkenberg en zijn ploegmaat Kevin Magnussen nu op 9 en 10.

GP Australië klassement

Pos.RijderConstructeurTijdPunten
1
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
1u20'26"843
25
2
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
+ 2"366
19
3
Lando Norris
McLaren
+ 5"904
15
4
Oscar Piastri
McLaren
+ 35"770
12
5
Sergio Perez
Red Bull Racing
+ 56"309
10
6
Lance Stroll
Aston Martin
+ 1'33"222
8
7
Yuki Tsunoda
RB - Honda RBPT
+ 1'35"601
6
8
Fernando Alonso
Aston Martin
+ 1'40"992
4
9
Nico Hülkenberg
Haas F1 Team
+ 1'44"553
2
10
Kevin Magnussen
Haas F1 Team
+ 1 lap(s)
1

Overzicht klassement

Pos.RijderConstructeurPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
110
2
Sergio Perez
Red Bull Racing
85
3
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
76
4
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
69
5
Lando Norris
McLaren
58
6
Oscar Piastri
McLaren
38
7
George Russell
Mercedes
33
8
Fernando Alonso
Aston Martin
31
9
Lewis Hamilton
Mercedes
19
10
Lance Stroll
Aston Martin
9
Pos.ConstructeurPunten
1
Red Bull Racing
195
2
Scuderia Ferrari
151
3
McLaren
96
4
Mercedes
52
5
Aston Martin
40
6
RB - Honda RBPT
7
7
Haas F1 Team
5
8
Williams Racing
0
9
Alpine
0
10
Kick Sauber - Ferrari
0
Gerelateerd:

Fase per fase

59

Iedereen is afgevlagd

58

Carlos Sainz wint!

Carlos Sainz kan cruisen naar de overwinning. Samen met Charles Leclerc maakt hij er een dubbelslag van voor Ferrari. Lando Norris mag als derde op het podium.

58

De auto van Russell ligt op zijn kop op de baan. Meteen het sein voor de wedstrijdleiding om een virtuele safety car te laten uitrukken.

58

Crash George Russel

George Russell zal geen punten pakken in Melbourne. De Brit is er in een poging om Fernando Alonso nog voorbij te steken hard afgegaan.

57

Terwijl Carlos Sainz onbedreigd op de zege afstevent, zet George Russell Fernando Alonso onder druk. De ervaren Spanjaard wil van geen wijken weten.

56

Opgave

Opgave van George Russell. Hij kan niet voort door een spin.
56

Een spin van George Russell.

Een spin van George Russell.
56

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Charles Leclerc met 1'19"813.
55

George Russell is genaderd tot onder de achtervleugel van Fernando Alonso. Kan hij dankzij de DRS de vijfde plaats nog afsnoepen van Alonso?

53

Opvallend: zelfs na zijn opgave zal Max Verstappen leider blijven in het WK. Zijn ploegmaat Sergio Perez pakt niet genoeg punten om hem voorbij te gaan en Carlos Sainz miste de vorige GP door zijn operatie.

50

Charles Leclerc houdt voorlopig zijn bonus op Lando Norris in stand, George Russell jaagt op de 6e plaats van Fernando Alonso.

49

Tijdstraf

Pierre Gasly krijgt een tijdstraf.
46

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Lando Norris met 1'19"971.
45

De wedstrijd lijkt in een definitieve plooi te liggen, zowel voor de zege als voor de posities. Afwachten of de McLaren-rijders nog sneller kunnen én of Sergio Perez nog voorbij George Russell kan voor plaats 5.

44

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Oscar Piastri met 1'20"395.
43

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Lando Norris met 1'20"652.
42

Pitstop Norris

Lando Norris heeft zijn laatste pitstop afgewerkt en komt bijna 4 seconden achter Charles Leclerc de baan weer op. Kan de Brit nog iets doen aan de 1-2 van Ferrari?

41

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Charles Leclerc met 1'20"675.