Max Verstappen slaat dubbelslag in Spanje na opgave Charles Leclerc

  Max Verstappen (Red Bull) heeft de eerste plaats in het WK Formule 1 opgeëist. De wereldkampioen lachte in zijn vuistje toen de Ferrari van Charles Leclerc dienst weigerde in Barcelona. Op het podium werd hij geflankeerd door zijn ploegmaat Pérez en Mercedes-rijder Russell. Hamilton finishte na een pechdag nog als 5e.

  Eerst uit de bocht ...

  Spektakel liet niet lang op zich wachten in de Grote Prijs van Spanje. In de eerste bocht kwam Lewis Hamilton met Kevin Magnussen in aanraking. Het onfortuinlijke duo werd meteen naar de achterhoede verwezen. 

   

  Hamilton baalde als een stekker en was klaar om de strijdbijl meteen te begraven. "We zouden deze motor beter sparen", vertelde hij aan zijn team.


  Een begin van een geanimeerde race in Barcelona. Want niet veel later vlogen ook thuisrijder Carlos Sainz en Max Verstappen de grindbak in. In dezelfde bocht verloren beide rijders de controle over hun stuur.

  ... dan DRS-problemen ...

  Als een briesende stier was Verstappen gebrand om zijn foutje recht te zetten, maar problemen met zijn DRS-systeem én een goed verdedigende George Russell zorgden ervoor dat de Nederlander op de derde plaats bleef bengelen. De teamradio moest het ontgelden.

   

  Het leek niet de dag te worden van Verstappen. Ondertussen reed Charles Leclerc - zijn rechtstreekse concurrent in de WK stand - eenzaam voorin. 

   

  Tot Leclerc opeens stapvoets over het parcours sputterde: vermogenverlies. De Monegask was genoodzaakt om zijn  Ferrari in de garage te parkeren.

  ... maar toch gewoon winnen

  Opeens streden Verstappen, Russell en Perez voor de overwinning in Catalonië. Een oneerlijke strijd voor de Mercedes, die gesandwicht werd door de Red Bulls.

   

  Een betere bandenstrategie en modelploegmaat Perez - die zijn koppositie afstond aan zijn "kopman" - zorgden er in het slot toch voor  dat Verstappen vandaag de dubbelslag sloeg: de overwinning in Spanje en de eerste plaats in de WK-stand.

   

  Ook Mercedes mocht vandaag nog eens glimlachen. George Russell reed naar de derde plek na een van de beste races van zijn carrière, Lewis Hamilton - die er in het begin bijna de brui aan gaf - werd nog knap 5e na een impressionante inhaalrace. Is de revival van Mercedes ingezet?

  uitslag GP van Spanje
  1. Max Verstappen (Ned-Red Bull) 1u37'20"
  2. Sergio Pérez (Mex-Red Bull) +13"
  3. George Russell (GBr-Mercedes) +32"
  4. Carlos Sainz jr. (Spa-Ferrari) +45"
  5. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) +54"
  6. Valtteri Bottas (Fin-Alfa Romeo) +59"
  7. Esteban Ocon (Fra-Alpine) +1'15"
  8. Lando Norris (GBr-McLaren) +1'18"
  9. Fernando Alonso (Spa-Alpine) +1 lap
  10. Yuki Tsunoda (Jap-AlphaTauri) "
  11.  Sebastian Vettel (Dui-Aston Martin) "
  12. Daniel Ricciardo (Aus-McLaren) "
  13. Pierre Gasly (Fra-AlphaTauri) "
  14. Mick Schumacher (Dui-Haas) "
  15. Lance Stroll (Can-Aston Martin) "
  16. Nicolas Latiffi (Can-Williams) "
  17. Kevin Magnussen (Den-Haas) +2 laps
  18. Alexander Albon (Tha-Williams) "
  OUT Guanyu Zhou (Chi/Alfa Romeo) /
  OUT Charles Leclerc (Mon-Ferrari) /

  Verstappen: "Ik moet Perez bedanken"

  Slecht begonnen, toch gewonnen. Zo vloog Verstappen in het begin van de race plots uit de bocht. "Er was enorm veel rugwind in die sector. Daarom verloor ik opeens de controle over mijn wagen. Daarna werkte mijn DRS ook niet. Wat het enorm moeilijk maakte om in te halen. Dat wekte wel wat frustraties op bij mij." 

   

  "Toch beleven we in onze strategie geloven. Kortom, het was een moeilijk begin, maar een prachtig einde. Ik wil ook mijn ploegmaat Sergio Perez nog bedanken. Het is een heel mooi resultaat voor ons team."

   

  Ondanks wat frustraties tijdens de race, bleef ook Sergio Perez voor de microfoon herhalen dat het "een mooi resultaat is voor het team". 

  Grote Prijs van Spanje

  1. 16 uur 41. EINDE! De oranje-tribune mag opnieuw zegevieren in Barcelona. Max Verstappen kende een moeilijk begin van de race, maar mocht toch juichen op het einde van de rit. Twee maal zelfs, Verstappen komt aan de leiding in de WK-stand. Hij moet daar ook vooral zijn modelploegmaat Sergio Perez opnieuw voor bedanken.  .
  2. 16 uur 38. Mercedes heeft gegokt en (ietwat) verloren. Door de omstandigheden van de races hebben zowel Russell als Hamilton geen tijd gehad om hun voet van het gaspedaal te houden. Nu kampen ze met een acuut verlies van brandstof. Kunnen ze de race nog uitrijden zonder al te veel plekken te verliezen? Hamilton moet Sainz al meteen voor laten gaan. .
  3. 16 uur 35. Verstappen WK-leider? De strijd lijkt gestreden. Max Verstappen is op weg naar een dubbelslag: de overwinning van de Spaanse GP en de koppositie in het WK-klassement. Daar zal de Nederlander heel bij mee zijn, al was de manier waarop niet zoals hij die gewild zal hebben. .
  4. 16 uur 35.
  5. 16 uur 31. Mercedes leeft opnieuw! Daar is de klasse van Lewis Hamilton. De Brit vliegt voorbij Carlos Sainz naar de vierde plek, net achter zijn ploegmakker George Russell. Wie had dat gedacht na het dramatische racebegin van de Brit. .
  6. 16 uur 27. Nog 10 rondjes. 1) Verstappen 2) Perez 3) Russell 4) Bottas 5) Sainz 6) Hamilton 7) Ocon 8) Norris 9) Alonso 10) Tsunoda ... .
  7. 16 uur 18. Snelste ronde: Lewis Hamilton. Hallo Hamilton, de Brit liet in het begin van de race zijn hoofd nog hangen na een botsing in bocht 1. Toch lijkt hij opnieuw motivatie gevonden te hebben op het Spaanse parcours. In zijn Mercedes schrijft hij de snelste ronde op zijn naam. Zo zet hij Verstappen toch een hakje. .
  8. 16 uur 17.
  9. 16 uur 15. Modelploegmaat Perez laat Verstappen Passren. "Checo is a legend", kan weer vanonder het stof gehaald worden door ploegmakker Max Verstappen. De Mexicaan staat vrijwillig zijn plaats af aan de Nederlander. .
  10. 16 uur 09. Verstappen moet zijn ploegmakker Perez voor zich dulden, maar blijft wel nipt voor Russell na zijn pitstop. Een kleine triomf voor de Nederlander. .
  11. 16 uur 07. Max Verstappen: box box. De slijtageslag eist zijn tol op de banden van Max Verstappen. De Nederlander duikt de pits in. Op welke positie komt hij opnieuw het circuit op? .
  12. 16 uur 04.
  13. 16 uur 04. 43/66. 1) Verstappen 2) Perez 3) Russell 4) Bottas  5) Sainz 6) Hamilton 7) Ocon 8) Norris 9) Vettel 10) Alonso ... OUT: Leclerc en Zhou Guanyou .
  14. 15 uur 58. Het bandenmanagement speelt een cruciale rol in deze GP. Perez en Russell gaan nu beiden de pits in. Opeens is Max Verstappen de nieuwe leider. Al zal de Nederlander deze race ook nog eens een bezoekje moeten brengen aan de pitlane.  .
  15. 15 uur 52. Perez is de nieuwe leider. Verstappen gaat mediums ophalen in de pits, maar Red Bull kan steeds rekenen op pitbull Sergio Perez. De Mexicaan slaagt er meteen in om George Russell voorbij te knallen. De Mercedes wordt momenteel gesandwicht door de Red Bulls. .
  16. 15 uur 48. Alonso animeert de Spaanse tribunes. In de achterhoede charmeert Fernando Alonso de thuisfans. In zijn Alpine eet hij zijn tegenstanders een voor een op. De Spanjaard vertrok achteraan de startgrid, maar rijdt nu rond op de 11e plek. .
  17. 15 uur 45.
  18. 15 uur 42. Einde verhaal voor Leclerc! En opeens rijden Russell en Verstappen voor de overwinning in de GP van Spanje. Charles Leclerc rijdt opeens stapvoets over het parcours. De Monegask moet zijn Ferrari in de garage parkeren. Einde race. .