Lars Foster stapt als winnaar over de finish.

Forster wint EK mountainbike, Belgen 13 en 19, Van der Poel geeft op

di 7 augustus 2018 20:14

De Belgische mannen hebben geen potten kunnen breken in de Europese MTB-race. Kevin Panhuyzen en Jens Schuermans eindigden 19e en 13e. Het goud was voor Zwitserland: Lars Forster reed van het begin tot het einde op kop van de wedstrijd. Mathieu van der Poel gaf halfweg koers op.

Ruim verslag van de mountainbikerace bij de mannen

Belgen in de anonimiteit

Zwitserland heeft het EK mountainbike vandaag dus gedomineerd. Eerder vandaag won Jolanda Neff het EK bij de vrouwen, bij de mannen lagen de Zwitsers van het begin  tot het einde van de wedstrijd op kop. In het eerste deel van de wedstrijd bestond een kopgroep van 6 zelfs uit 5 Zwitsers. Uiteindelijk was Lars Forster heer en meester.

Beste Belg was Jens Schuermans, hij schoof gedurende de wedstrijd telkens een plaatsje op. Hij eindigde 13e op 1'50" van de winnaar. "Ik ben tevreden over mijn wedstrijd, maar ik denk dat ik beter kan. Ik heb het in mij om nog te groeien. Mijn ambitie is een top 8 en in de toekomst kan dat er wel inzitten."

Kevin Panhuyzen reed een anonieme wedstrijd. Hij verbleef voortdurend in de achterste gelederen van de wedstrijd en eindigde als 19e op 3'08" van Forster. Bij Panhuyzen liep het al mis bij de start. "Door een foutje van een renner voor mij verloor ik al direct 10 plaatsen. Het WK wordt nu mijn volgende grote doel."

Meirhaeghe is een tevreden man vandaag

Bondscoach Filip Meirhaeghe beleefde een goede dag op het EK mountainbike. Michiels won brons bij de vrouwen en Schuermans en Panhuyzen werden 13e en 19e bij de mannen.  "Ik ben zeer tevreden met de 13e en 19e plaats. Ik had gehoopt op een top 20."

"We willen graag met 2 renners naar de Spelen gaan, maar het zal zeer moeilijk worden." België moet in de top 7 staan om met 2 renners naar Tokio te mogen, vroeger was dat top 10. "Top 10 zou lukken, maar nu wordt top 7 heel moeilijk."

Van der Poel: "Ik ben ook maar een mens"

Nederland - en andere fans - hadden op voorhand veel verwacht van Mathieu van der Poel. Hij werd enkele weken geleden nog Nederlands kampioen mountainbike.  De Nederlander zou wel eens kunnen verrassen met een Europese titel erbij.  Maar hij werd halverwege de wedstrijd niet meer gezien aan kop van de koers en moest opgeven.

"Ik had een heel slechte dag. Het is een teleurstelling en het had niet veel nut om nog verder te rijden. Na een tijdje kreeg ik krampen en wist ik al dat het niet voor mij zou zijn. Ik ben ook maar een mens. Zondag (het EK wielrennen op de weg) krijg ik een nieuwe kans, want slechter kan al niet", aldus een teleurgestelde Van der Poel aan de NOS.

Schuermans: "Heb een goeie wedstrijd gereden maar kon dichter eindigen"

Panhuyzen: "Verloor direct 10 plaatsen bij de start"

Meirhaeghe: "Was moeilijk voor Schuermans en Panhuyzen om terug te komen na de start"

17:30
17:15
17:09

Lars Forster doet een 'Herygerske' en stapt van zijn fiets als hij over de meet komt.

17:06
Jens Schuermans is 13e op 1'49". 2e Belg Kevin Panhuyzen eindigt als 19e op 3'08" van Forster.
17:04

Forster op 1, Braidot 2e en Valero op 3

Forster heeft het voorbeeld van zijn landgenote gevolgd. Hij wint het EK mountainbike voor de Italiaan Braidot van wie hij in de laatste meters wegreed. Het is wachten op de Belgen.
17:02

Forster op weg naar goud?

Lars Forster lijkt goed op weg om de gouden medaille in de wacht te slepen. Hij jumpt over de heuveltjes. Braidot is niet meer te zien.
16:57
16:57
In 2010 won Forster het EK mountainbike bij de junioren. In 2016 werd hij 31e op het EK bij de elite. Braidot werd op de Spelen in Rio 7e in het mountainbike.
16:52

Wie pakt goud en wie pakt zilver?

Het lijkt al lang duidelijk wie er gaat strijden om goud en zilver. Het is enkel de vraag wie wàt gaat winnen: Lars Forster of Luca Braidot?
16:42
16:37

Opgave Van der Poel

16:34

Stand van zaken na 4 rondes

Forster en Braidot op kop. Zij worden gevolgd door de Fransman Tempier op 10 seconden. Daarna volgen Indergand, Fontana, Rohrbach op 12 seconden. Titelverdediger Vogel volgt als 7e op zo'n 20 seconden. Schuermans op plaats 19.
16:30
16:29
Mathieu van der Poel is niet meer verschenen aan de 3e doorkomst. Heeft de Nederlandse kampioen opgegeven?
16:25
De kopgroep van 6 is geslonken tot 2. Lars Forster en Luca Braidot rijden op kop. Schuermans blijft momenteel hangen op een 20e plaats, op 1'16" van Forster.
16:19

Van der Poel valt terug

Mathieu van der Poel is verdwenen in de voorste gelederen van de wedstrijd. Hij zit niet bij de eerste 30. Had hij mechanische pech of gewoon geen goede dag?
16:18

Wissel van de wacht

De Italiaan Braidot heeft Forster afgelost aan de kop van de wedstrijd. Titelverdediger Vogel rijdt rond op plaats 6. Schuermans is weer wat opgeschoven en fietst op plaats 20.
16:15
Schuermans schuift op naar plaats 21 op 52 seconden van Forster. De 25-jarige Belg werd 18e op de Spelen in Rio.