• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Githa Michiels wint brons op EK mountainbiken

  Githa Michiels heeft zich in de prijzen gereden op de Europese Kampioenschappen. In Glasgow eindigde onze landgenote 3e in het mountainbiken. Het goud was een prooi voor de Zwitserse favoriete Jolanda Neff. "Als je iets wil, kan je mooie dingen", zei Michiels na afloop.

  Inhaalrace Michiels, Neff is outstanding

  Githa Michiels telt al 8 Belgische titels in het mountainbiken, maar op het Europese toneel scoorde ze nog nooit. Vorig jaar eindigde Michiels 11e op het EK, in Glasgow koesterde ze grotere ambities.

   

  Onze landgenote ging niet voortvarend van start. Na de 1e van 5 rondes kwam

  Michiels als 9e door, daarna peuzelde ze concurrente na concurrente op.

   

  Bondscoach Filip Meirhaeghe zag hoe Michiels als 3e over de eindstreep kwam. Een explosie van vreugde volgde. "Ik heb nog nooit zo'n sterk seizoen gereden. Ik ben heel tevreden en hoop dat ik veel meisjes heb geïnspireerd om eens te kiezen voor de mountainbike", aldus bronzen Githa Michiels.

   

  Op het podium kreeg de Belgische het gezelschap van Pauline Ferrand Prévot (2e) en de ongenaakbare Jolanda Neff (1e). De Zwitserse topfavoriete blies iedereen weg.

  Bekijk de finish van Githa Michiels

  "Hoe ouder, hoe beter"

  "Ik had geen superdag, maar heb alles gegeven wat ik had. Ik was ook serieus tegen mijn limiet aan het rijden. Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik hier brons haal. We offeren er veel voor op, dan is het natuurlijk leuk dat het beloond wordt."

   

  "Als je iets wil, kan je mooie dingen. Ik zie alles stap per stap. Ik groei elk jaar nog en ben tevreden. Het lijkt wel hoe ouder hoe beter. Alle wedstrijden maken mij completer."

  Michiels: "Ik moest van in het begin jagen"

  Michiels straalt tijdens de podiumceremonie

  Uitslag EK mountainbiken
  1. Jolanda Neff (Zwi) 28 km in 1u31'29"
  2. Pauline Ferrand Prévot (Fra) op 2'04"
  3. Githa Michiels 3'27"
  4. Maja Wloszczowska (Pol) 3'35"
  5. Elisabeth Brandau (Dui) 4'08"
  6. Anne Tauber (Ned) 4'17"
  7. Kathrin Stirnemann (Zwi) 5'22"
  8. Eva Lechner (Ita) 6'08"
  9. Ramona Forchini (Zwi) 6'18"
  10. Lina Indergand (Zwi) 6'42"

  Fase per fase

  1. 13 uur 17.

  2. 12 uur 17. De bronzen finish van Githa Michiels.

   De bronzen finish van Githa Michiels

  3. 12 uur 08. Michiels is 3e!! Githa Michiels wordt 3e op het EK mountainbike en wint zo de 3e bronzen medaille voor ons land en de 7e in totaal. Er was even verwarring aan de streep, want een Portugese die waarschijnlijk gedubbeld werd, werd als 3e aangeduid. Michiels is wel degelijk 3e, Filip Meirhaeghe stond te juichen aan de streep.
  4. 12 uur 03. Neff wint. De Zwitserse wereldkampioene Jolanda Neff heeft het EK mountainbike in Glasgow gewonnen. Ze reed vanaf de start weg en zag nooit een renster voor zich uit rijden. Ze heeft bijna anderhalve voorsprong op de 2e, Pauline Ferrand-Prévot.
  5. 11 uur 59. Ai ai ai. Githa Michiels lijkt wat stil te vallen, maar het beeld bedriegt want het parcours ging omhoog.
  6. 11 uur 48. Brons voor Michiels? Michiels rijdt op een 3e plaats en we gaan de laatste ronde in. Ze heeft 17 seconden voorsprong op haar eerste achtervolgster, de Poolse Wloszczowska.
  7. 11 uur 43. Laatste ronde!
  8. 11 uur 39. Michiels kan de bronzen medaille ruiken, ze volgt op 13 seconden van de 3e plaats. Kan ze Indergand nog inhalen?
  9. 11 uur 33. Titel zo goed als binnen voor Neff. Achter Neff volgt de grote leegte. Ferrand-Prévot volgt op een minuut. Het ziet er naar uit dat de Zwitserse - zonder ongelukken - de Europese trui naast haar wereldkampioenentrui in haar kast kan hangen.
  10. 11 uur 29. Michiels op 4. De Zwitserse Indergand rijdt op plaats 3. Dahle Flesjaa is teruggezakt naar plaats 17 wegens een kettingbreuk. Ondertussen is Michiels opgeschoven naar plaats 4.
  11. 11 uur 26. Nog 2 rondes te gaan. Michiels is ondertussen opgeschoven naar plaats 6. Sommige plaatsen op het parcours liggen er erg glad bij, gelukkig zagen we nog geen valpartijen.
  12. 11 uur 20. Geen Anne Terpstra. De Nederlandse Anne Terpstra is deze ochtend niet van start gegaan. Eerder dit jaar werd ze nog Nederlands kampioene in het mountainbike. Waarom ze niet van start ging, is niet duidelijk.
  13. 11 uur 13. Na 2 rondes is de situatie ongewijzigd. Neff op kop, gevolgd door Dahle Flesjaa. Zij ging daarjuist over Ferrand-Prévot. Michiels op een 9e plaats. Er staan de rensters nog 3 rondes te wachten.
  14. 11 uur 10. Michiels volgt op 1'39" van - nog steeds - Neff. Dahle Flesjaa is over Ferrand-Prévot naar de 2e plaats gesprongen.