Ga naar de inhoud
De Belgian Cats
De Belgian Cats overtroefden Israël op alle vlakken.
Belgian Cats op EK basketbal
finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.

IJzersterke Belgian Cats vliegen er meteen in op het EK basketbal met monsterscore tegen Israël

 do 15 juni 2023 18:57
EK basketbal: groepsfase
België
Israël
einde
28
q1
18
33
q2
16
24
q3
9
23
q4
16
108
score
59

De Belgische basketbalvrouwen zijn erg sterk begonnen aan hun jacht op nieuw eremetaal op het EK basketbal. Gastland Israël was duidelijk geen partij voor de Cats, die bij momenten basketbal om duimen en vingers bij af te likken lieten zien.

Demonstratie én EK-record van Belgian Cats

Israël kon in Tel Aviv rekenen op de steun van het thuispubliek, maar de Belgian Cats waren allerminst onder de indruk van het gejoel uit de tribunes. De Belgen grepen het gastland meteen naar de keel met knap en vinnig basketbal, de fluitconcerten bij Belgisch balbezit werden zo snel in de kiem gesmoord.

 

Want België was oppermachtig en maakte er een ware demonstratie van. Met Allemand als onnavolgbare dirigent en aanvankelijk vooral Meesseman (inside) en Vanloo (5 driepunters) als afwerkers stoomden de Cats al vroeg naar een ruime voorsprong.

 

Israël zocht (en vond) zijn heil in driepunters, maar een collectief indrukwekkend België overtroefde zijn tegenstander op alle vlakken.

 

Bovendien kregen de Cats met de bijzonder sterk ingevallen Résimont er nog

een extra troef bij in aanval. De speelster van Kangoeroes imponeerde door complexloos 6 van haar 7 driepunters binnen te knallen en was met 22 punten de vicetopscorer van de wedstrijd.

 

In het 3e quarter duwden de Belgen nog even flink door, om vervolgens hun voet van het gaspedaal te halen, met in het achterhoofd de match van morgen tegen Tsjechië (11.15 uur).

 

En zelfs in spaarmodus waren de Cats nog goed voor een EK-record. De Belgische vrouwen sloten de match af met 37 assists, waarmee ze 2 stuks beter deden dan hun eigen record uit 2021.

 

De overwinning was uiteindelijk riant: 108-59. En ook al was deze match tegen een pover Israël geen echte graadmeter, het is alvast een flinke boost voor het vertrouwen. De Belgian Cats hebben de toon gezet, ook hun uitdagers zijn bij dezen verwittigd.

België: Meesseman 23, Résimont 22, Vanloo 16, Allemand 14, Linskens 12, Becky Massey 7, Delaere 5, Lisowa Mbaka 5, Geldof 4. Billie Massey, Mununga en Ramette scoorden niet.

"Tegen Tsjechië wordt het een heel andere match"
 • Bondscoach Rachid Méziane: "Ik ben tevreden omdat we deze match zo serieus genomen hebben. Israël was een beetje een onbekende tegenstander, maar wij hebben een perfecte match gespeeld en dat is goed voor het vertrouwen."

  "Tegen Tsjechië wordt het een heel andere wedstrijd, dat weten we nu al. We spelen morgenvoormiddag al opnieuw, dus het is positief dat we vandaag de luxe hadden om de minuten te verdelen en sommige speelsters extra rust te gunnen, zodat we morgen weer fris zijn."

  "Tsjechië heeft meer ervaring dan Israël op dit niveau, ook al is het ook een team in opbouw, met meer jongeren. Ze spelen met veel energie, typisch voor een team uit die regio. Inside zijn ze misschien wat kwetsbaar, daar moeten we hen pijn kunnen doen. Als we spelen zoals vandaag moeten we hen in de problemen kunnen brengen."

 • Emma Meesseman: "Het is ideaal om zo aan het EK te beginnen. Het gevaar is om er nu vanuit te gaan dat elke match zo zal zijn. Ik hoop dat we ons fysiek en mentaal blijven voorbereiden zoals we dat voor deze match gedaan hebben."

  "Morgen wordt het een ander match. Tsjechië is veel fysieker. Daar moeten we klaar voor zijn. We moeten deze wedstrijd vergeten, maar wel het goeie gevoel meenemen en ook het vertrouwen dat sommige speelsters opgedaan hebben."

 • Laure Résimont: "Ik denk dat we getoond hebben dat we klaar zijn voor dit toernooi door zo sterk te beginnen. Wij zijn een team dat graag de bal deelt en we zien elkaar graag schitteren. Dat hebben we getoond met al die assists."

  "Mijn eigen prestatie? Daar ben ik uiteraard heel tevreden over. Ik voel me op mijn best sinds lang in dit team. Op het veld probeer ik het beste van mezelf te geven en dat is vandaag heel goed naar boven gekomen."

  "Vrijdag spelen we al snel opnieuw. We moeten nu rusten en zorgen dat we klaar zijn, want dat zal een gevecht worden. We blijven knokken om 1e te worden in onze poule."
Gerelateerd:
België - Israël
18:57
Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Israël
18:55
Statement

Het zit erop! De Belgian Cats beginnen met een stevig statement aan dit EK, met een stevige overwinning tegen een - dat moet gezegd - pover Israël.

Het wordt nu zaak voor de Belgische vrouwen om zo snel mogelijk te recupereren, want morgen om 11.15 uur moeten ze al opnieuw aan de bak. Dan is Tsjechië de tegenstander.

18:51
EK-record voor België

Elise Ramette deelt de 36e Belgische assist uit en dat is een EK-record. Met 36 beslissende passes verbeteren de Belgian Cats hun eigen record dat ze op het vorige EK vestigden tegen Slovenië.

18:50

De wedstrijd kabbelt zo stilaan naar z'n einde toe. De Belgian Cats hebben hun voet wat van het gaspedaal genomen, het zijn voornamelijk de invallers die de match nu mogen volmaken.

18:47
Linskens mag trakteren vanavond na het scoren van het 100e punt
18:45
Linskens mag trakteren vanavond. Dat is de ongeschreven regel voor wie het 100e punt maakt.
Kris Meertens
18:45
De century staat op het bord

Met nog 5 minuten te spelen duwt Linskens in de aanvallende rebound het 100e punt van de Belgen binnen.

18:43

Op de fastbreak wordt Julie Allemand omver gebeukt door Zipel, die niet de minste intentie heeft om de bal te spelen. Toch hebben de scheidsrechters na het bekijken van de beelden nog behoorlijk lang nodig om tot de conclusie te komen dat dit een onsportieve fout was.

18:40
Deze Laure Résimont kan een belangrijke joker worden voor België.
Sofie Hendrickx
18:39

Laure Résimont laat zien dat ze meer kan dan alleen maar driepunters gooien. Na een sterke drive en een stevig contact onder de ring scoort ze nu met een lay-up.

18:36

Ook Geldof zet zichzelf op het scorebord met 2 rake vrijworpen. We naderen stilaan de kaap van de 100 punten: 90-45.

18:36
Nummer 6 voor Résimont
18:35
Résimont duwt door

Wat een avondje voor Laure Résimont, die van geen ophouden weet. Ze opent het 4e quarter met haar 6e driepunter.

18:34
Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Israël
18:33
Résimont blijft maar bommen gooien
18:31
5 op 6 voor Résimont

Résimont barst echt van het vertrouwen en de Israëliërs lijken nog altijd niet in de gaten te hebben dat de forward van Kangoeroes met scherp staat te gooien. Met haar 5e driepunter van de match gaat het naar 85-43, tot groot jolijt van de Belgische bank.

18:30

Bij 82-41 hebben de Belgian Cats precies dubbel zoveel punten gemaakt als Israël en we zitten nog niet aan het einde van het 3e quarter.

18:28

Niet dat het belangrijk is, maar we tellen voorlopig 4 Cats die nog niet konden scoren: Geldof, Billie Massey, Mununga en Ramette. Ze hebben nog ruim 11 minuten om daar iets aan te veranderen.