Beresterke Belgian Lions laten Tsjechië sterretjes zien in EK-voorronde

  EK-voorronde basketbal

  Tsjechië 
  België 
  einde
  62
  90

  De Belgian Lions hebben na een collectieve topprestatie ook hun 3e duel in de EK-voorronde gewonnen. De Belgische basketbalmannen veegden de vloer aan met Tsjechië (62-90) en blijven ongeslagen aan de leiding. Zondag volgt een belangrijk duel tegen gastland Litouwen. Als Denemarken 2 keer verliest, is België sowieso zeker van het EK.

  Bondscoach Gjergja had af te rekenen met heel wat afwezigen, maar daar was in het duel tegen de Tsjechen nauwelijks wat van te merken. De aanwezige Lions toonden zich allemaal (ook letterlijk) en vooral offensief liep het bij de Belgen als een trein.

   

  De driepunters vlogen vlot binnen en bij de rust hadden de Belgian Lions al een bonus van 11 punten in handen. Dat werden er in het derde kwart 20 en net voor het einde waren het er zelfs even 30. De Tsjechen prikten nog een keer tegen en zo werd het 62-90.

   

  Retin Obasohan was de topschutter bij België met 18 punten. Gillet had ook een groot aandeel in de zege met 13 punten en Hans Vanwijn tekende voor 12 punten.

   

  België is leider met drie zeges uit evenveel wedstrijden. Zondag spelen de Lions een belangrijk duel tegen thuisland Litouwen. 

  "We zijn met de juiste ingesteldheid aan de match begonnen"

  • Dario Gjergja: "Onze samenhang was vandaag de sleutel. De spelers zijn met de juiste ingesteldheid aan de match begonnen. Ik ben trots op deze groep. Onze defensie was solide en daardoor konden we ook aanvallend zo uitblinken. Er zijn altijd nog dingen om aan te werken. In de verdediging moeten we ons topniveau 40 minuten kunnen vasthouden. Aanvallend is het al moeilijker om kritiek te geven want we maken 90 punten."
  • Retin Obasohan: "Ik ben trots op de ploeg. We hebben op het terrein alles gegeven voor ons land. Het was een collectieve prestatie. Ook de jonge spelers hebben zich getoond en dat maakt ons sterker."

  Fase per fase

  1. 17 uur 14. 62-90. Wat een prestatie van de Belgian Lions. Ze overklassen de Tsjechen en sluiten de match af met een bonus van 28 punten. Alle Lions waren op de afspraak. Ze hebben nu 3 op 3 in de EK-kwalificaties en zijn stevig leider in hun groep. Zondag volgt nog een belangrijk duel tegen Litouwen. .
  2. 17 uur 13. 30 punten. Wat een voorsprong net voor het einde van de partij. Een collectieve topprestatie. .
  3. 17 uur 06. De Lions zullen dit zeker niet meer uit handen geven. Het wordt een derde zege op een rij voor de Belgen in deze EK-kwalificatie. .
  4. 16 uur 53. Er lukt niets meer bij de Tsjechen. Rik Samaey.
  5. 16 uur 46. 51-70. De Lions hebben Tsjechië in hun greep. Ze hebben een riante voorsprong om aan het vierde kwart te beginnen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de thuisploeg hier nog 20 punten zal kunnen goedmaken. .
  6. 16 uur 44. Ik denk dat Tsjechië knock-out is. Rik Samaey.
  7. 16 uur 40. 18 punten. Dat is de grote voorsprong van de Belgen op dit moment. .
  8. 16 uur 40. Geweldige fastbreak van de Lions!

   Geweldige fastbreak van de Lions!

  9. 16 uur 38. Het percentage van de Lions op driepunters blijft fantastisch. Kris Meertens.
  10. 16 uur 38. Prachtig punt van Retin Obasohan!

   Prachtig punt van Retin Obasohan!

  11. 16 uur 33. "Lecomte aan het toveren onder de korf!".

   "Lecomte aan het toveren onder de korf!"

  12. 16 uur 27. Op de buzzer!

   Op de buzzer!

  13. 16 uur 25. We zijn weg voor de tweede helft. Houden de Lions hun ruime bonus in handen? .
  14. 16 uur 10. 36-47. Na een uitstekende eerste helft hebben de Lions een knappe voorsprong in handen. Het waren er 8 na het eerste quarter en ze gaan rusten met een bonus van 11 punten. Vooral aanvallend draait het goed bij de Belgen, maar defensief worden er hier en daar nog fouten gemaakt. .
  15. 16 uur 01. Geweldige steal en doorzetting van Akyazili!

   Geweldige steal en doorzetting van Akyazili!

  16. 15 uur 58. Onze commentatoren zijn onder de indruk van het punt van Alexandre Libert.

   Onze commentatoren zijn onder de indruk van het punt van Alexandre Libert

  17. 15 uur 55. Hans Vanwijn verdedigt goed.

   Hans Vanwijn verdedigt goed