Ga naar de inhoud

België sluit EK baanwielrennen af met 6 medailles, na zilver voor Kopecky/De Clercq op slotdag

 zo 14 januari 2024 17:07

Ook op de slotdag van het EK baanwielrennen heeft België nog een medaille binnengerijfd, waardoor het eindtotaal op 6 stuks komt te staan. Lotte Kopecky snuffelde op de koppelkoers even aan een 3e titel, maar samen met Katrijn De Clercq moest ze Frankrijk voorlaten in een spannend slot.

Na haar historische dubbel gisteren had Lotte Kopecky nog trek in een nagerechtje op het EK baanwielrennen.

 

In de koppelkoers vormde ze voor België een duo met Katrijn De Clercq. Een tweetal waar wel muziek in zit richting de Spelen, getuige dit Europees kampioenschap.

 

De beginfase van de koppelkoers werd wel ontsierd door 2 zware valpartijen. Onder meer de Britse wereldkampioenes moesten de koers daardoor verlaten. 

 

Ook De Clercq smakte tegen de piste, maar kon bij de herstart wel weer haar plaats innemen. En ze zou haar rol nog spelen in een interessant 2e deel van die koppelkoers. 

 

Samen met de Franse vrouwen slaagde België - dankzij enkele fenomenale tussenversnellingen van Kopecky - er als enige in om een bonusronde te pakken. 

 

Onderling bikkelden zij dus om het goud in de sprints, dat Frankrijk binnenhaalde dankzij sluw koersverstand. Geen 3e Europese titel dus voor Kopecky, maar zilver samen met De Clercq is een prima signaal richting de koppelkoers op de Spelen.

Degrendele andermaal 5e in finale keirin

De leading lady van de Belgische sprintnummers, Nicky Degrendele, kwam op deze slotdag nog in actie op haar favoriete onderdeel, de keirin. 

 

Nadat ze haar herkansing won, waar voor Julie Nicolaes het schip strandde, stootte Degrendele als sterke 2e door uit haar halve finale naar de 6 beste rensters in de finale.

 

Verder dan een 5e plaats kwam onze landgenote daar niet meer. Ze zat ingesloten bij het ingaan van de slotronde en kon haar versnelling zo te laat plaatsen. 

 

Een nieuwe stempel op haar 5-abonnement voor Degrendele op een groot kampioenschap. Ook vorig jaar was ze al 5e op het EK en het WK. 

Anonieme Ghys eindigt puntenloos in puntenkoers

Met Robbe Ghys kwam nog een 3e Belgische medaillehoop in actie, maar hij blonk uit in afwezigheid tijdens de finale van de puntenkoers.

 

Op geen enkel moment draaide de koers uit in zijn voordeel. Zelfs in de sprints kon Ghys zich geen enkele keer plaatsen voor een notering in de punten. 

 

Een anonieme 14e plaats met 0 punten achter zijn naam was het teleurstellende resultaat voor onze landgenoot.

Degrendele: "Fysiek gezien zat een medaille erin"

Nicky Degrendele moest zich op dit EK weer tevreden stellen met een 5e plaats in de keirin.

 

"Fijn is het niet. Ik had het gevoel dat er meer in zat, zeker fysiek. Maar ik heb niet kunnen duwen wanneer ik moest", gaf ze toe.

 

"Uit mijn halve finale kon ik wel vertrouwen halen. Alleen had ik in finale meer ballen moeten tonen. Of ik een medaille had kunnen pakken? Ja. Fysiek zat het erin, mentaal minder.” 

Gerelateerd:
Belgen op 14 januari 
discipline renners uitslag
keirin mannen: 1e ronde Runar De Schrijver 6e
  Tjörven Mertens 4e
keirin mannen: 1e ronde herkansing Runar De Schrijver 4e en out
  Tjörven Mertens 4e en out
keirin vrouwen: 1e ronde Nicky Degrendele 4e
  Julie Nicolaes 5e
keirin vrouwen: 1e ronde herkansing Nicky Degrendele 1e en door naar ronde 2
  Julie Nicolaes 6e en out
keirin vrouwen: 2e ronde Nicky Degrendele 2e en naar finale
keirin vrouwen: finale Nicky Degrendele 5e
puntenkoers mannen: finale Robbe Ghys 14e
ploegkoers vrouwen: finale Lotte Kopecky en Katrijn De Clercq ZILVER

EK baanwielrennen: zondag 14 januari

17:30

Kopecky en De Clercq blinken met zilver op het EK-podium

17:24

Lavreysen is de keirin-koning bij de mannen

17:18

De laatste gouden medaille van dit EK is voor sprintbom Harrie Lavreysen, die de tegenstand degradeert in de finale van de keirin. 3 keer goud voor de Oranje bonk dit EK! 

17:07

Het goud is voor de Duitse Friedrich, de topfavoriete maakt het dus waar. 

17:07

Degrendele wordt 5e in de finale van de keirin

17:06

Degrendele eindigt 5e

Het is weer plek 5 voor Nicky Degrendele, net als op het EK en WK vorig jaar. Ze raakte ingesloten bij het ingaan van de slotronde en kon daar niet meer van herstellen. Jammer! 

17:06

De gangmaker verdwijnt van de baan, nu vechten de 6 rensters het uit over 3 rondes. Degrendele gaat goed mee in de slipstream. 

17:05

Het is altijd moeilijk om vanuit die koppositie te starten.

Renaat Schotte
17:05

Het schot!

Dat betekent dat de 6 rensters aan hun 3 rondes achter de gangmaker begonnen zijn. Degrendele zit daar dus vlak in het wiel. 

17:04

Degrendele startklaar

Samen met het Franse duo Gros en Kouame, de Duitse Friedrich, de Britse Finucane en de Nederlandse Van de Wouw verschijnt onze landgenote op de baan. Degrendele zal in positie 1 aan haar finale beginnen. 

17:02

Hinze is duidelijk de sterkste in die mini-finale en pakt plek 7. Nu is het stilaan tijd voor de medaillestrijd in de top 6 van de keirin.

17:00

De spanning stijgt bij Nicky Degrendele, maar eerst is het aan de 6 vrouwen die het onderling uitvechten voor plaatsen 7 tot 12 in de keirin. Die plaatsen zijn onder andere belangrijk voor de olympische ranking. 

16:55

De plichtplegingen wenken weer in Apeldoorn, met wat medailles die uitgedeeld worden voor we aan de laatste 2 finales beginnen van dit EK. Eerst komen de vrouwen, met Nicky Degrendele, in actie op de keirin. Daarna is het nog aan de mannen op datzelfde onderdeel. 

16:51

Eindstand ploegkoers

1. Frankrijk - 50 punten

2. België - 41 punten

3. Italië - 28 punten

4. Polen - 24 punten

5. Nederland - 18 punten

16:51

Bij momenten was de samenwerking nog niet helemaal optimaal, getuige die laatste wissel die wat stroef verliep. Logisch natuurlijk bij een nieuw duo, maar er zit zeker muziek in Kopecky-De Clercq richting de ploegkoers op de Spelen. 

16:51

ZILVER! Kopecky en De Clercq pakken medaille op de ploegkoers

16:49

Zilver voor België!

Het mocht niet meer zijn in de slotsprint, die werd gewonnen door Italië. Goud is zo voor Frankrijk, maar België heeft wel zilver! Samen met Katrijn De Clercq pakt Lotte Kopecky dus in de vorm van een nieuw duo weer eremetaal: knap! 

16:48

De Clercq mist de wissel in het slot, maar bij de 2e keer lukt het wel. Kopecky moet het doen! 

16:47

De bonusronde is intussen wel een feit, waardoor het minstens zilver is voor België! Goud is nog mogelijk, maar dan moeten Kopecky en De Clercq wel de eindsprint winnen. Nog 5 rondes te gaan. 

16:47

Belgen zijn zeker van medaille na winstronde, maar moeten nog voorbij Frankrijk

16:46

Nog 1 sprint te gaan

Frankrijk wint de voorlaatste sprint waardoor België op 5 punten volgt met nog enkel de eindsprint te gaan. 

16:46

De Fransen spelen het link en een beetje smerig zelfs.

Renaat Schotte
16:45

Een fenomenale versnelling van Kopecky brengt het leidersduo tot op de staart van het peloton. Maar de Franse weigert het laatste gaatje te dichten. Een belabberde tactiek, zo lijkt het. Daarmee konden ze zich verzekeren van een medaille. 

16:43

Kopecky wint de sprint

Dit kunnen wel eens heel belangrijke punten zijn, Kopecky vloert de Française en daardoor stijgt België naar een gedeelde 2e plaats met 18 punten. Frankrijk heeft er 21 als leider. 

16:42

Het kleine peloton verdappert nu toch weer een beetje en maakt het België en Frankrijk wat moeilijker. 

16:42

Nieuwe driepunter van De Clercq

16:42

Je moet het maar doen, rondgaan met 9 ploegen in koers!

Renaat Schotte
16:41

De Franse vrouwen zien af in het wiel van Kopecky. Een bonusronde voor België en Frankrijk wenkt! 

16:41

Nog 25 rondes

Na een goede tussenbeurt van De Clercq dicht Kopecky het laatste gaatje richting Frankrijk. Samen hebben ze een halve baan te pakken op het peloton. 

16:40

Weer Kopecky!

Nog eens een impressionante solo van Kopecky, die België richting plek 2 in de sprint plaatst achter Frankrijk. Komen ze tot bij de leiders in de koers? 

16:39

Het klit allemaal weer samen achter Frankrijk, dat uitzicht heeft op een bonusronde. 

16:39

Geweldige Kopecky

Een sterke tussenversnelling van Kopecky brengt België weer in een betere positie. Ierland en Italië, nochtans de leider, blijven wel hangen in de achtergrond van deze koers. 

16:38

Nederland en Polen willen het niet laten gebeuren en trekken in de achtervolging. De Franse voorsprong slinkt wat. 

16:37

Kopecky sprokkelt 3 puntjes in de sprint, en krijgt het aan de stok met Ierse

16:37

De Franse vrouwen zijn wel op weg naar die bonusronde en hebben een halve baan voorsprong te pakken. 5 punten pakken ze en passant al mee bij de sprint. 

16:36

Er zijn nog maar 9 ploegen in koers. Pak maar eens een ronde dan.

Renaat Schotte
16:35

Frankrijk gooit als eerste de knuppel in het hoenderhok en versnelt. De eerste aanval in deze koers, de uitputtingslag kan beginnen. 

16:35

Weer 3 voor België

Nu is het aan De Clercq om naar plaats 2 te sprinten. Weer 3 punten brengen België op een virtuele 3e plaats, met 10 punten. Italië leidt met 16, Nederland heeft er 13. 

16:33

De Ierse vrouwen krijgen een terechte waarschuwing na een gevaarlijk manoeuvre richting Kopecky. Zij staan voorlopig 3e. 

16:32

Kopecky sprint naar 3 punten

Goede wissel tussen De Clercq en Kopecky en zo mag België 3 punten bijschrijven na een 2e plek in de sprint halfweg koers. 

16:32

De Clercq zorgt nog voor een extra puntje

16:30

Het is nodig voor de Belgen om nu weer te scoren.

Renaat Schotte
16:29

Stand na 5 sprints

1. Nederland - 13 punten

2. Italië - 10 punten

3. Frankrijk - 8 punten

4. Ierland - 7 punten

5. België - 4 punten

16:29

Bij de volgende sprint zit België te ver om te scoren. Nederland wint en verstevigt zijn koppositie. De andere landen uit de top 4 scoren ook, waardoor België als 5e nu op een kloofje staat. 

16:27

Nog 75 rondes te gaan en het blijven de sprints die hier de doorslag geven. Een fase waar op rondewinst gemikt wordt, hebben we nog niet gekregen. 

16:26

1 puntje voor België

De Clercq pakt een puntje bij de 4e sprint na een millimetersprintje tegen de Poolse. Frankrijk grijpt de volle buit van 5 punten. Samen met Italië vormen zij nu de dichtste bedreiging voor Nederland. 

16:23

Herstart!

Krijgen we nu wel een vlekkeloze ploegkoers te zien? Na Groot-Brittannië is nu ook Tsjechië eruit na die 2e valpartij, we zijn nog met 11 ploegen. 

16:22

De Clercq komt ten val, maar kan wel weer voort

16:19

De baan en de gevallen rensters zelf worden opgelapt. Er volgt een waarschuwing voor de Spaanse vrouwen na die tweede valpartij. 

16:18

Boven in de baan ging een renster onderuit, die onze landgenoot onderaan meenam in haar val. Een geblutste De Clercq lijkt haar koers wel verder te kunnen zetten na de neutralisatie. 

16:17

Weer een val en rode vlag!

Katrijn De Clercq kwakt samen met 2 andere rensters hard onderuit op de piste, de rode vlag wordt bovengehaald. De koers wordt geneutraliseerd, het hersenschuddingprotocol wordt bovengehaald. 

16:15

Wereldkampioenes verdwijnen al snel uit de race na een val

16:14

Tussenstand na 3 sprints

1. Nederland - 8 punten

2. Ierland - 5 punten

3. Italië - 4 punten

4. België - 3 punten


16:13

Brexit in Apeldoorn

Exit Barker-Evans, de topfavorieten verlaten de wedstrijd na een zware smak van Barker. Wat een chaotisch begin van deze ploegkoers! 

16:12

De wedstrijd gaat verder en dus lijkt het einde wedstrijd voor de Britse vrouwen. Het duo Barker-Evans zal geen Europees kampioen worden. 

16:12

De eerste punten voor de Belgen zijn een feit

16:11

Zware valpartij!

De Britse wereldkampioene knalt hard tegen de piste en het Poolse duo smakt ook onderuit. We krijgen geen neutralisatie, en de regenboogtrui blijft zitten. Ze werd aangereden in het aangezicht. 

16:09

België staat meteen op het bord met 3 punten, de Britse topfavorieten scoren de volle 5 punten. 

16:09

Je zit meteen met het gevoel dat de sprint hier de doorslag zullen geven.

Renaat Schotte
16:07

Start ploegkoers!

Ploegen van twee nemen het tegen elkaar op in de madison of ploegkoers. Per team rijdt één renster, terwijl de andere rust vooraleer zij wordt gelanceerd door haar ploegmaat. De rensters sprinten om de 10 ronden voor maximaal 5 punten.

De vrouwen rijden 30 km (120 ronden).Wanneer een ploeg het peloton inhaalt krijgt ze, net zoals bij de puntenkoers, 20 punten. Ook de eindsprint biedt het dubbel aantal punten aan. De ploeg met de meeste punten wint.

16:05

Een puntenkoers om snel te vergeten vanuit Belgisch oogpunt dus. Zorgt Lotte Kopecky samen met Katrijn De Clercq wel voor succes in de ploegkoers? 

16:02

Robbe Ghys eindigt na een anonieme puntenkoers 14e met 0 punten. "We hebben geen normale Robbe Ghys gezien vandaag", ziet ook Renaat Schotte. 

16:02

Larsen pakt de Europese titel

Na zilver gisteren in het omnium is er vandaag goud voor de Deen Larsen. In de slotsprint pakt hij voor de zekerheid nog wat puntjes mee en klokt zo af op 66 punten. Mora is 2e met 58 punten, het brons is voor Nilsson-Julien met 45 punten. 

16:00

3 renners hebben een gaatje te pakken met nog 5 rondes te gaan en lijken zo de punten weg te snoepen. Een status quo voor het podium wenkt dus.  

16:00

Bekijk de ontknoping van de puntenkoers

15:59

Enkel de slotsprint rest nu nog, en die zal de doorslag geven over goud en zilver tussen Larsen en Mora. De Spanjaard moet die eigenlijk winnen wil hij nog goud pakken. Om brons bikkelen de Fransman Nilsson-Julien, Dorenbos en Narciso nog. 

15:57

Ook deze inspanning draagt tot niets. Ghys lijkt deze puntenkoers puntenloos af te gaan sluiten, ongelofelijk. 

15:56

Ghys versnelt

Het kalf is al verdronken, maar Ghys versnelt nu toch eens uit het peloton. De top 4 zit in zijn wiel, een vreemde situatie. 

15:56

Narciso neemt de punten weg in sprint 14 en klimt naar 5. Nilsson-Julien consolideert zijn 3e plaats in de stand met 3 puntjes. 

15:53

Versteviging koppositie Larsen

Met nog 3 sprints te gaan bouwt Larsen zijn voorsprong wat uit wanneer hij Mora klopt voor de 5 punten. 63 heeft de Deen er nu, de Spanjaard telt er 58. 

15:51

De Nederlander vergaloppeert zich wat en is niet mee met een krans favorieten die een kloofje te pakken heeft. Mora en Larsen zijn mee, Nilsson-Julien niet. 

15:50

Sprint 12 van de 16 is voor Nilsson-Julien, die zijn 3e plaats zo verstevigt. Dorenbos wil het brons en versnelt wanneer het wat stilvalt na die sprint. 

15:50
Robbe Ghys blijft voorlopig puntenloos.
15:49

Mora en Larsen schaduwen elkaar en zullen in de sprints proberen beslechten wie goud en wie zilver krijgt. Al moeten ze wel uitkijken, want met een bonusronde kan het gevaar nog van achteruit komen. 

15:47

Nog 50 rondes

1. Larsen - 58 punten

2. Mora - 55 punten

3. Nilsson-Julien - 36 punten

...

13. Ghys - 0 punten 

15:45

Het peloton breekt in 2 stukken en Ghys zit weer aan de foute kant van de scheur. Snel troept het weer samen, maar een goed teken is het toch niet. 

15:44

Larsen consolideert

De top 5 scoort opnieuw punten in de volgende sprint, met Larsen die als leider de volle buit van 5 punten pakt. Ghys scoort opnieuw niet en lijkt de medailles helemaal te mogen vergeten. 

15:43

Alles troept weer samen, het signaal voor Ghys om mee te schuiven. De Fransman Nilsson-Julien schuift mee, waardoor de aanval geneutraliseerd wordt. 

15:42

Eigenlijk is het niet te geloven dat Ghys nog geen enkel punt heeft gescoord.

Renaat Schotte
15:42

Dorenbos, Nilsson-Julien, Perrett en Mora verdapperen en openen de finale na een sprint. Leider Larsen moet reageren, dit zijn belagers die ervandoor gaan. Ook Ghys moet mee wil hij nog een rol van betekenis spelen. 

15:40

Ghys moet dus nog maar liefst 32 punten goedmaken wil hij richting het brons gaan. Goud en zilver lijken buiten bereik. 

15:39

Halfweg koers

1. Larsen - 53 punten

2. Mora - 50 punten

3. Nilsson-Julien - 32 punten

15:37

Correctie: Ghys blijft toch achter zonder punten. Wel krijgt een pak renners verliesrondes aangesmeerd en dus -20 punten. Ghys stijgt daardoor naar 13, maar blijft wel op 0 punten staan. 

15:36

Ghys pakt een bonusronde

Daar zijn dan toch de eerste punten voor Ghys, die met onder meer Dorenbos een ronde pakt op het weer samengetroepte peloton. In een klap pakt onze landgenoot 20 punten. 

15:35

Het peloton bestaat niet meer. Het is al een heel slopende koers geweest.

Renaat Schotte
15:34

Nieuwe bonusronde Larsen

De Deen doet weer een geweldige zaak en komt opnieuw aansluiten bij het peloton voor zijn 2e bonusronde. De Spanjaard Mora is ook mee en wordt 2e in de stand. 

15:33

Stand na 60 rondes

Nog 100 rondes te gaan en zo ziet de stand eruit:

1. Larsen - 30 punten

2. Ritzinger - 25 punten

3. Dorenbos - 25 punten

4. Mora - 25 punten

...

14. Ghys - 0 punten

15:32

Larsen moet wel het leeuwendeel van het werk doen in zijn groepje, dat is ook maar logisch. Het tempo in het 2e peloton gaat nu wel de hoogte in. 

15:30

De echte uitputting in de puntenkoers is traditioneel pas voor de tweede koershelft.

Renaat Schotte
15:30

Het peloton bestaat uit 2 grote groepen, met Ghys in die 2e groep. Larsen doet een goede zaak en pakt vanuit groep 1 makkelijk de 5 punten. Met 28 punten komt hij solo aan de leiding, Ghys telt er nog steeds 0. 

15:30
Robbe Ghys moet nog pak punten sprokkelen om kans te maken op een medaille.
15:27

Ghys toont zich nu toch eens in een tegenaanval met Dorenbos en Larsen. Al lopen zij dus wel al een bonusronde voor op de Belg. 

15:26

Favorieten slaan terug

Mora, Dorenbos en Larsen zijn de eerste favorieten die een bonusronde weten te pakken op het aarzelende peloton, met daarbij Ghys. Onze landgenoot moet achtervolgen. 

15:24

De Spanjaard Mora scoort 5 punten en zet meteen door. Hij wil solo voor een bonusronde gaan, Dorenbos maakt een sterke indruk en wil naar Mora toe. 

15:23

Mora en Scartezzini proberen een Spaans-Italiaanse entente op te zetten, maar zij krijgen niet zomaar een vrijgeleide van de andere favorieten. De Portugees Narciso knalt erheen en maakt er een volledig Zuid-Europeaans leiderstrio van. 

15:21

5 punten voor Dorenbos bij de 2e sprint, dat zien ze maar al te graag gebeuren in Apeldoorn. Ghys bekijkt het voorlopig allemaal wat vanuit de luwte. 

15:20

Bonusronde voor de aanvallers

De favorieten maken zich geen zorgen en de 3 aanvallers krijgen zomaar een bonusronde cadeau. Ritzinger, Krenek en Hryniv zijn niet de grootste namen, maar tellen nu wel alle 3 meer dan 20 punten. Heel veel krachten heeft hen dat niet gekost. 

15:18

Na een gezapig begin versnellen 3 renners uit het peloton richting de eerste sprint. De Oostenrijker Ritzinger pakt de volle buit. 

15:15

Start puntenkoers!

Bij de vrouwen won Lotte Kopecky gisteren, wat wordt het bij de mannen? Robbe Ghys en zijn 20 concurrenten in deze rechtstreekse finale zijn op gang geschoten. 

15:13

Robbe Ghys, 4e in 2023, is de Belgische medaillehoop in de puntenkoers. Van de top 5 vorig jaar op het EK is enkel onze landgenoot erbij in Apeldoorn. Consonni, Torres, Grondin en Hansen zijn afwezig. 

Dorenbos is een man om in de gaten houden te houden. De Nederlander was gisteren de revelatie in het omnium met de 4e plaats. Ook Larsen toonde zijn goede vorm al. 

15:09

De puntenkoers is een niet-olympisch duurnummer, waar het enkel als onderdeel van het omnium afgewerkt wordt. De formule kent u dus wel, zeker als u gisteren naar de gouden medaille van Lotte Kopecky keek op dit onderdeel.

Nog eens kort herhalen: de renners beginnen in groep aan hun 40 km, oftewel 160 rondes, waar ze om de 10 rondes voor maximaal 5 punten sprinten. Een bonusronde is meteen goed voor 20 punten. Uiteraard is de winnaar diegene met de meeste punten na 160 rondes.

15:06

Medailleceremonie en dan is het aan Robbe Ghys

De vrouwen van de individuele achtervolging mogen hun medailles komen ophalen voor we aan de puntenkoers met Robbe Ghys beginnen. Onze landgenoot is aan het opwarmen op het middenplein. 

15:04

Geen 2e Nederlander in de finale van de keirin straks. Hoogland slaagt er niet in om in de top 3 te eindigen op zijn thuisbaan. Vigier, Turnbull en Cechman gaan door. 

14:59

Lavreysen wint met overmacht zijn halve finale, de Pool Rudyk en de Italiaan Moro gaan ook door naar de finale. Al bokst de Nederlander duidelijk in een andere gewichtsklasse. 

14:57

We gaan weer aan de keirin met de 2 halve finales met 6 renners bij de mannen. De Nederlandse sprintbom Harrie Lavreysen is de topfavoriet om hier voor het goud te gaan. 

14:53

Weer een gouden medaille dus voor Groot-Brittannië, dat de grote winnaar zal worden van dit EK. Het is al hun 6e Europese titel in Apeldoorn. 

14:53

Britse Knight klopt Brausse op de achtervolging en pakt goud

14:52

Knight breekt het harnas van Brausse en pakt goud

Knight vecht zich nog helemaal terug in de slotkilometer en wipt Brausse uit het zadel. Wat een comeback van de Britse! 

14:50

Halverwege is het voordeel voor Brausse al een seconde. Ze is op weg naar een nieuwe Europese titel. 

14:45

De bronzen medaille is met verve voor de Britse Morris. Haar landgenote Knight neemt het over 3 kilometer nu op tegen de Duitse titelverdedigster Brausse. Een heruitgave van de finale van vorig jaar. 

14:42

Voor de mannen hun 2e ronde in de keirin afwerken is het tijd voor de eerste medaillestrijd van de slotdag. De vrouwen rijden in 2 duels, eerst voor het brons en daarna voor het goud, de individuele achtervolging. 

In die duels wint de renster met de snelste tijd, of de renster die haar tegenstander weet in te halen. Aan elke kant van de piste start namelijk tegelijk een renster. 

14:37

Degrendele mag naar de finale in de keirin, na sterke inhaalrace

14:36

Finale voor Degrendele!

Jawel hoor, ze doet het nog! Ze kwam nog op tijd naar voren en sprintte naar plek 2, ze mag zich opmaken voor de finale straks! 

14:36

Degrendele ingesloten

Na een vrije ronde zit Degrendele wat ingesloten in laatste positie. Kan ze zich hier nog uit bevrijden? 

14:36

Degrendele zit vlak achter de derny en wacht af op een versnelling van achteruit. 

14:34

Daar gaat Degrendele

Samen met haar 5 tegenstandsters betreedt Degrendele de piste. De top 3 gaat door naar de finale. 

14:32

2e ronde keirin

In de 2e en laatste heat van de keirin bij de vrouwen is het meteen uitkijken naar onze landgenote Nicky Degrendele. Kan zij doorstoten naar de finale later vanmiddag? 

14:29

Livestream

Van de afsluitende middagsessie hoeft u geen trap te missen via de livestream op deze pagina. Renaat Schotte zit vanaf 14.30 uur klaar om het EK te becommentariëren. 

11:23

Programma middagsessie

Nog 1 sessie en dan loopt het EK baanwielrennen 2024 officieel ten einde. Om 14.30 hervatten we weer vanuit Nederland met de 2e ronde in de keirin, waar Nicky Degrendele in heat 2 op zoek gaat naar een finaleplaats. 

Later in de middag krijgen we nog Belgen in actie, te beginnen met Robbe Ghys die op een medaille kan mikken in de finale van de puntenkoers kort na 15 uur.  


Ook Lotte Kopecky heeft er nog geen genoeg van en treedt samen met Katrijn De Clercq aan in de ploegkoers. Wordt het daar een 3e eremetaal voor de koningin van Apeldoorn op 24 uur tijd? Afspraak daarvoor om 16 uur.

Het Europees kampioenschap sluiten we officieel af met de finales van de keirin, met mogelijk dus Nicky Degrendele die daar de Belgische eer zal hooghouden. Nog veel om naar uit te kijken dus later vandaag: tot straks!

11:15

Met deze herkansingen zit de ochtendsessie in Apeldoorn erop. Die betekende de exit voor 3 landgenoten met Julie Nicolaes, Runar De Schrijver en Tjörven Mertens. Nicky Degrendele wist zich wel te plaatsen voor de 2e ronde in de keirin en komt daarin om 14.30 uur weer in actie, bij het begin van de afsluitende middagsessie. 

11:09

De Schrijver en Mertens out

De Pool Rudyk, gisteren nog goed voor zilver in de sprint, is zoals verwacht te sterk voor De Schrijver, die als 4e eindigt in zijn groepje. Zijn EK zit erop dus. 

Ook Mertens wordt 4e in zijn heat en ligt er dus uit. De Brit Turnbull won de sprint in zijn groepje. 

11:04

Bij de mannen werken 4 groepjes van 5 renners de herkansingen af in de keirin. Landgenoten Runar De Schrijver (heat 1) en Tjörven Mertens (heat 2) treden in dit laatste nummer voor de middagbreak aan. 

11:01

Degrendele wint haar heat en gaat naar ronde 2!

Jawel hoor, onze landgenote doet het in de herkansingen en pakt de winst in heat 2! Zo plaatst ze zich voor ronde 2 in de keirin. We zien haar vanavond weer in actie tijdens de avondsessie. 

10:56

Exit Nicolaes

Na een 6e plaats op 6 rensters zit het EK van Julie Nicolaes erop. Weet Degrendele wel door te stoten in heat 2? 

10:52

Na het werk van de langere adem is het nu weer aan de sprintonderdelen. Ladies first met de herkansingen, waar we 2 heats krijgen met 2 landgenotes erin. Uiteraard mogen die niet in dezelfde groep starten: Nicolaes gaat in heat 1 op zoek naar een plekje in ronde 2, Degrendele in heat 2. 

10:50

Zoals verwacht duikt Brausse nog onder de Britse tijden, maar veel scheelt het allemaal niet. Knight en Morris eindigen binnen de seconde en mogen mee naar de medaillestrijd, net als de Italiaanse Venturelli. Brausse en Knight gaan het vanavond uitvechten om het goud, Morris en Venturelli om brons.

10:40

Britse één-twee

Met nog 4 rensters die hun kwalificatie moeten afwerken, is het voorlopig een Britse één-twee op kop van de tabellen. Josie Knight is met een 3'23"028 een halve seconde snelller dan haar landgenote Anna Morris. Venturelli staat nog op 3, terwijl Kroger teleurstelde en op 5 staat.

Al zeker geen finale dus voor de Duitse, maar met haar landgenote en uittredend Europees kampioene Brausse is er nog een grote kaapster op de kust startklaar. 

10:24

De toptijd na 5 rensters staat op naam van de Italiaanse Federica Venturelli met een 3'29"283 over de 3 km. Een chrono waar favorietes Knight, Kroger en Brausse op het einde waarschijnlijk wel nog onder kunnen duiken. 

10:06

15 deelneemsters starten aan deze kwalificaties, met daarbij geen landgenotes. De individuele achtervolging is als niet-olympisch nummer geen hoofdfocus voor de Belgische delegatie in Apeldoorn. 

10:03

Voor we de herkansingen in de keirin voorgeschoteld krijgen, is het aan de vrouwen in de individuele achtervolging. Dat is een olympisch duurnummer, enkel in de ploegenvariant. De vrouwen werken in deze kwalificaties zo snel mogelijk 3 km op de piste af.

De 4 snelste tijden uit de kwalificaties plaatsen zich voor finales: 1 tegen 2 voor goud, 3 tegen 4 voor brons.

09:56

Herkansing De Schrijver en Mertens

De Schrijver (6e) en Mertens (4e), die op hun jeugdige leeftijd al aan een vol sprintprogramma zitten op dit EK, zijn niet in de top 2 weten te eindigen in hun heats en mogen straks ook herkansen. 

09:47

Keirin bij de mannen met De Schrijver en Mertens

Na de vrouwen is het meteen aan de mannen voor hun 1e ronde in de keirin. Hier krijgen we 4 heats te zien met in groepjes 2 en 3 de Belgische tieners Runar De Schrijver en Tjörven Mertens. 

09:43

Ook Nicolaes mag nog eens

Afspraak om 10.47 uur voor de herkansingen van Nicolaes en Degrendele in de keirin. Ook Nicolaes weet namelijk niet in de top 2 te eindigen van haar groepje. Gros en Los gaan door.

09:39

Ook uit heat 2 gaat de top 2 meteen door en met medaillekandidaten Emma Finucane en Emma Hinze zijn dat weinig verrassende namen. Nu is het aan onze landgenote Julie Nicolaes in de 3e en laatste heat. 

09:35

Degrendele naar herkansingen

Favoriete Friedrich stoot zoals verwacht rechtstreeks door naar de 2e ronde, maar het is niet Degrendele die haar gezelschap houdt. Plek 2 is voor de Nederlandse Van de Wouw, onze landgenote moet naar de herkansingen over een goed uur. 

09:32

In heat 1 van de 1e ronde is het meteen aan onze medaillehoop op dit nummer, Nicky Degrendele. Zowel op het EK als het WK vorig jaar eindigde ze 5e. Uittredend Europees kampioene Lea Friedrich is haar voornaamste concurrente in dat eerste groepje van 6 rensters. 

09:29

De focus ligt dus voornamelijk op de keirin deze ochtend, gezien de geannuleerde kwalificaties voor de puntenkoers en de ploegkoers vanavond, waar we rechtstreekse finales krijgen.

Die keirin is een olympisch sprintnummer dat volledig opgespaard wordt voor de laatste dag van dit EK, te beginnen met de vrouwen. 3 groepjes van 6 of 7 rensters volgen de slipstream van een derny, die gelijkmatig de snelheid opbouwt.

Na 750 meter verlaat die motor de piste. Daarna sprinten de rensters na 3 ronden voor de overwinning.

09:27

Het werd gisteren een avond om niet snel te vergeten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:26

Medaillespiegel

Groot-Brittannië is op weg om de grote winnaar van dit EK baanwielrennen te worden met 5 keer goud, 5 keer zilver en een keer brons na 4 dagen. België steeg in één klap naar 3 gisteren dankzij de 2 gouden medailles van Kopecky en het brons van Van den Bossche. Mits nog wat meer eremetaal vandaag is zelfs plek 2 nog mogelijk.

09:22

Slotdag EK baanwielrennen

Op de 5e en laatste dag van het EK baanwielrennen in Apeldoorn krijgen we plots een nieuw ritme. Er staan een ochtend- en een middagsessie gepland in plaats van een middag- en avondsessie.

Die ochtend staat vooral in het teken van de keirin, met om 9.30 uur al de 1e ronde daarvan bij de vrouwen met Nicky Degrendele en Julie Nicolaes. Een kwartier later is het aan Runar De Schrijver en Tjörven Mertens bij de mannen. Eventuele herkansingen voor de Belgen zijn voor het einde van de ochtend, met tussendoor nog de kwalificaties voor de individuele achtervolging vrouwen.