• home
 • video
 • pas verschenen

  Coronablog: graveltoernooi in Madrid geschrapt, nieuwe domper voor triatleten

  Het coronavirus flakkert weer op in Europa en ook op andere plaatsen in de wereld houdt de pandemie nog lelijk huis. Wat zijn de gevolgen in de sportwereld? De laatste updates lees je hier.

  coronavirus in de sport

  1. 17 uur 07. Olympisch- en wereldkampioen steeple test positief. De olympische- en wereldkampioen op de 3.000 meter steeple Conseslus Kipruto heeft positief getest op het coronavirus. De Keniaan zou normaal gezien aantreden in de Diamond League in Monaco, maar zal die dus missen.  .
  2. 08-08-2020.
  3. 18 uur 46. Nieuwe afspraak voor triatleten valt in het water. De Europese triatlonbond (ETU) heeft het EK op de olympische afstand geannuleerd. De wedstrijd zou normaal van 28 tot 30 augustus in het Estse Tartu plaatsvinden, maar moet wijken door het coronavirus. "Gezien de situatie in Europa, veroorzaakt door het coronavirus, en de maatregelen rond reizen van en naar Estland, zijn we niet meer in staat om een wedstrijd te organiseren waarin alle atleten met gelijke wapens strijden", klinkt het in een mededeling van ETU. Verscheidene Belgen, onder wie Marten Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel, Valérie Barthelemy en Hanne De Vet, hadden van het EK hun eerste grote doel van het seizoen gemaakt. Michel en Barthelemy zijn zelfs op stage vertrokken naar Estland. Het is de eerste keer in de 35 jaar sinds de opstart van het EK olympische afstand dat de wedstrijd geannuleerd moet worden. ETU liet wel al weten Estland te ondersteunen in een nieuwe kandidatuur voor 2021. .
  4. 17 uur 37. Madrid Open wordt afgeblazen door nieuwe stijging in coronagevallen. De Madrid Open stond op de nieuwe tenniskalender gepland tussen 12 en 20 september. Maar door een stijging in het aantal coronagevallen in de Spaanse hoofdstad en door nieuwe strengere maatregelen wordt het toernooi nu afgelast. "Als een daad van verantwoordelijkheid met het oog op de huidige situatie en na een grondige evaluatie van de omstandigheden is besloten dat de Madrid Open dit jaar niet zal plaatsvinden," aldus de organisatoren. Het graveltoernooi, dat normaal in mei plaatsvindt, werd gezien als een belangrijke test voor Roland Garros, dat op 27 september van start gaat. .
  5. 11 uur 14. Geen Omloop van het Houtland. Met de Omloop van het Houtland verdwijnt er nog een Belgische koers van de wielerkalender. De wedstrijd tussen Middelkerke en Lichtervelde stond geprogrammeerd op woensdag 23 september. "Financieel waren we rond, alles zag er bijzonder gunstig uit en we gingen de koers kunnen organiseren. Maar de recente piek van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat we vrezen dat er sowieso een verlenging komt van de verordening om geen evenementen te laten plaats hebben in Lichtervelde. Die werd eerder gesteld tot eind augustus." "Wij wilden op 23 september de koers organiseren en vrezen dat we geen groen licht zullen krijgen. We konden het ons niet veroorloven om last minute alles te moeten annuleren en zo in de financiële problemen te komen", meldt voorzitter Wouter Donck van het organiserende comité. .
  6. 04-08-2020.
  7. 23 uur 41. MLB: 7 spelers en 6 stafleden van Cardinals positief. De heropstart van de baseballcompetitie in de VS loopt niet van een leien dakje. Nu moet ook de serie van 4 matchen tussen de St Louis Cardinals en Detroit voor onbepaalde uitgesteld worden. 7 spelers van de Cardinals en 6 stafleden hebben positief getest. De club is al sinds donderdag in quarantaine in Milwaukee. .
  8. 18 uur 08. Duitse gezondheidsministers sceptisch over publiek in Bundesliga. De Duitse Ministers van Gezondheid komen op 10 augustus samen om een terugkeer van publiek in de voetbalstadions te bespreken. De Duitse voetballiga (DFL) heeft al een plan klaar om dat vanaf de start van de Bundesliga op 18 september mogelijk te maken. Er zou een verbod op uitsupporters, alcohol en het openen van staantribunes komen. Het laatste woord is echter voor de autoriteiten. "Het is moeilijk om te speculeren over een versoepeling van de maatregelen, met duizenden mensen in de stadions, als het aantal nieuwe infecties piekt", zet Manne Lucha, Minister van Gezondheid in Baden-Württemberg. "We moeten ons aanpassen om een tweede golf te vermijden." Karl-Josef Laumann, die dezelfde positie bekleedt in Noordrijn-Westfalen, treedt zijn collega bij. "Ik kan me moeilijk inbeelden hoe we het risico op besmettingen gaan beperken tot een aanvaardbaar niveau tijdens wedstrijden in de Bundesliga", klinkt het. "Ik ben sceptisch." .
  9. 03-08-2020.
  10. 12 uur 19. Van Niekerk isoleert zichzelf na positieve test. Wayde van Niekerk is besmet met het coronavirus. De 28-jarige Zuid-Afrikaan testte positief bij een controle in het Italiaanse Gemona, waar de wereldrecordhouder op de 400 meter zich voorbereidde op een meeting in Trieste. Van Niekerk liep in 2016 in Rio naar olympisch goud in een wereldrecordtijd (43"03). Dat hoge niveau haalde hij daarna niet meer, vooral omdat hij geplaagd werd door blessures. Eind 2017 scheurde hij een kruisband tijdens een rugbymatch en sindsdien verloopt zijn herstel moeizaam. Het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio met een jaar lijkt voor hem eerder een zegen dan een vloek. Van Niekerk zou in Trieste de 100 en 400 meter lopen. De Zuid-Afrikaan zal zichzelf nu isoleren op het trainingskamp in Gemona. .
  11. 02-08-2020.
  12. 16 uur 58. Positieve coronatest op WTA-toernooi Palermo, maar toernooi gaat wel door. Een van de deelneemsters aan het WTA-toernooi in het Italiaanse Palermo is besmet met het coronavirus. De WTA bevestigde dat een speelster, wiens identiteit niet is vrijgegeven, positief heeft getest. Volgens de WTA vertoont de tennisster geen symptomen. Ze heeft zich teruggetrokken van het toernooi en zichzelf geïsoleerd. Iedereen die in nauw contact met haar is geweest, zal worden getest, zoals het WTA protocol het voorschrijft. De 31e editie van het graveltoernooi in Palermo gaat wel door, zo benadrukt de WTA. Aan de Palermo Ladies Open, het eerste WTA-toernooi op de kalender sinds de coronabreak in maart, nemen meerdere Belgen deel. Zaterdag treden 3 landgenotes aan in de kwalificaties: Greet Minnen, Ysaline Bonaventure en Yanina Wickmayer. .