Coronablog: EK turnen (m/v) verhuist naar december in Bakoe

  Het coronavirus houdt de wereld en ook de sportwereld nog altijd in zijn greep. Wat zijn de gevolgen van het virus voor de sport? Je leest het hier.

  coronavirus in de sport

  1. 12 uur 33. In China gaan ze 20 juni opnieuw basketballen. De Chinese basketbalcompetitie begint er op 20 juni weer aan, maar dat onder strenge voorwaarden. De liga onthulde een plan, waarbij de competitie zal hervat worden met een toernooi in de steden Qingdao en Dongguan. De wedstrijden moeten achter gesloten deuren plaatsvinden én de ploegen verblijven in isolatie in hotels. Eind januari werd de competitie opgeschort. De 20 teams moeten nog ongeveer een derde van hun 46 duels afwerken. De basketbalcompetitie is de eerste sportcompetitie in China die opnieuw begint. .
  2. 11 uur . EK turnen (m/v) verhuist naar december in Bakoe. De Europese turnkampioenschappen voor mannen en vrouwen hebben een nieuwe datum in 2020 gekregen: het EK voor mannen vindt van 9 tot en met 13 december plaats, het toernooi voor vrouwen is van 17 tot en met 20 december. Beide toernooien worden gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het EK voor vrouwen zou oorspronkelijk van 30 april tot 3 mei plaatsvinden in Parijs. Bakoe was al aangeduid als gastheer voor het EK voor mannen, dat aanvankelijk van 27 tot en met 31 mei gepland stond. Beide toernooien werden verplaatst vanwege het coronavirus. .
  3. 09 uur 41. Geen WK-rally van Nieuw-Zeeland begin september. De grote terugkeer van Nieuw-Zeeland op de kalender van het WK rally komt er niet. Na 8 jaar afwezigheid stond Nieuw-Zeeland begin september weer op de WK-kalender, maar de coronacrisis zorgt voor een annulatie. Tussen januari en midden maart waren er 3 WK-rally's, Thierry Neuville won de opener in Monte Carlo. De races in Argentinië en Italië werden uitgesteld, die van Chili, Portugal, Kenia en Finland ook geannuleerd. Mogelijk begint het WK opnieuw in Turkije van 24 tot 27 september.  .
  4. 04-06-2020.
  5. 20 uur 26. Duitse journalisten willen naar het stadion kunnen. De Duitse voetballiga (DFL) dringt er bij de autoriteiten op aan om meer sportjournalisten toe te laten in de stadions.Onder meer de Duitse journalistenbond (DJV), de Duitse vereniging van sportjournalisten (VDS) en verschillende sportredacties toonden zich eerder al vragende partij om het aantal toegelaten verslaggevers en fotografen te verhogen.  Op dit moment mogen er in de twee hoogste afdelingen naast de medewerkers van de rechtenhouders slechts 10 verslaggevers en 3 fotografen per wedstrijd aanwezig zijn. Volgens de journalisten is er nochtans plaats genoeg om meer collega's toe te laten, zonder de veiligheid in het gedrang te brengen. .
  6. 20 uur 24. 33 gratis Premier League-wedstrijden. Van de 92 nog resterende wedstrijden in de Engelse Premier League zullen er 33 gratis worden uitgezonden.  De Amerikaanse onlinegigant Amazon kondigde aan dat het de vier wedstrijden waarop het de rechten heeft, zal aanbieden zonder abonnementsformule. Fans wereldwijd kunnen die wedstrijden dus gratis bekijken. Ook bij de Britse openbare omroep BBC kunnen fans terecht voor vier gratis wedstrijden. Volgens de krant The Daily Mail zal rechtenhouder Sky 25 van zijn 64 wedstrijden gratis uitzenden, de overige 20 wedstrijden zitten bij BT Sport. .
  7. 20 uur 12. De Roemeense voetbalcompetitie wordt vrijdag 12 juni achter gesloten deuren hervat. Universitatea Craiova en Botosani openen de debatten. Twee dagen later staat de topper tussen landskampioen en competitieleider CFR Cluj en Steaua Boekarest, tweede in de stand, op het programma.  De Roemeense regering zette afgelopen maandag het licht op groep voor het hernemen van de trainingen en een geleidelijke opstart van de competitie, waarbij toeschouwers verboden zijn en strikte hygiënevoorschriften gevolgd moeten worden. .
  8. 18 uur 01. Enige positieve test in Premier League bij Tottenham. De Premier League blijft spelers en personeel testen. In de 5e testronde werden 1.197 testen uitgevoerd. Slechts 1 iemand bleek besmet met het coronavirus. Tottenham maakte bekend dat die test bij hen gebeurde. Over wie het gaat, werd niet bekendgemaakt. De club van Jan Vertongen en Toby Alderweireld meldde dat de persoon in kwestie geen ziekteverschijnselen heeft en zeven dagen in isolatie gaat. .
  9. 18 uur 01. In Schotland beginnen ze in augustus met het nieuwe voetbalseizoen . Dat heeft de organisatie van de competitie afgesproken met zender Sky Sports. Er is bovendien een 5-jarige verbintenis tussen de partijen getekend, die de clubs gaat voorzien van extra inkomsten. In Schotland werd eerder al besloten het huidige seizoen niet meer uit te spelen. Dat heeft de clubs veel geld gekost. Vooralsnog ziet het er naar uit dat bij de start van het nieuwe seizoen in augustus geen publiek in de stadions mag komen.  Celtic, de ploeg van Boli Bolingoli, werd medio mei uitgeroepen tot kampioen. .
  10. 14 uur 29. Spaans voetbal begint met gestaakt duel in tweede klasse. De eerste afspraak op de voetbalkalender in Spanje na de onderbreking door de coronacrisis is de tweede helft van de gestaakte partij tussen de tweedeklassers Rayo Vallecano en Albacete. De partij is voorzien op woensdag 10 juni.  Op 15 december 2019 werd de wedstrijd tussen Rayo Vallecano en Albacete bij de rust bij een 0-0-stand gestaakt wegens spreekkoren uit het publiek. Albacete-speler Roman Zozulya werd toen door het thuispubliek uitgemaakt voor nazi. La Liga hervat op 11 juni met de derby tussen Sevilla en Real Betis, eveneens achter gesloten deuren .
  11. 14 uur 23. Geen Rally van Finland. De WK-rally van Finland wordt vanwege de coronacrisis afgelast. De wedstrijd stond van 6 tot 9 augustus op het programma. "Hoewel de situatie in Finland en internationaal verbeterd is, zijn er te veel gezondheids- en veiligheidsrisico's om het evenement, dat over twee maanden zou plaatsvinden, te organiseren", meldt organisator AKK Sports.  Tussen januari en midden maart vonden de eerste drie WK-manches plaats. Thierry Neuville won de opener in Monte Carlo. Daarna werden de races in Argentinië en Italië uitgesteld. De rally's van Portugal en Kenia werden geannuleerd. Mogelijk hervat het kampioenschap begin september in Nieuw-Zeeland. .
  12. 14 uur 23.
  13. 03-06-2020.
  14. 19 uur 56. Oefenmatchen voor Premier League-clubs? De clubs uit de Premier League hebben toestemming gekregen om in aanloop naar de hervatting van de competitie oefenduels af te werken. De clubs moeten wel aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Dat berichtte The Telegraph dinsdag. Een van de voorwaarden is dat de spelers in hun eigen auto naar de speellocatie komen en waar mogelijk zelfs al in hun voetbalkleding. Daarbij mag er niet langer dan anderhalf uur worden gereisd. Voor spelers van Newcastle United wordt een uitzondering gemaakt. Die zijn veelal langer onderweg naar Newcastle, dat in het noorden van Engeland ligt. De spelers moeten recent ook negatief getest hebben op een coronatest. De wedstrijden mogen zowel op trainingslocaties als in de stadions gespeeld worden. Het is niet de bedoeling dat officiële scheidsrechters de wedstrijden fluiten, maar mensen uit de begeleidingsstaf. .
  15. 18 uur 08. 10.000 tickets voor Hongaarse bekerfinale. De Hongaarse bekerfinale tussen Honved Boedapest en Mezokovesd zal woensdag voor circa 10.000 toeschouwers worden afgewerkt. Dat is minder dan een zesde van de totale capaciteit van de nieuwe Puskas National Arena, dat speciaal voor het EK 2020 is gebouwd en plaats biedt aan 65.000 bezoekers.  In het stadion mag vanwege de Hongaarse veiligheidsvoorschriften per vier stoelen maar één plaats bezet worden door een toeschouwer. De voetballiefhebbers mogen ook niet achter elkaar gaan zitten. De belangstelling voor de bekerfinale was groot. De Hongaarse voetbalbond heeft daarom onlangs nog wat extra tickets in de verkoop gedaan. In Hongarije werd eind vorige maand het voetbalseizoen hervat. Fans waren in beperkte aantallen meteen weer welkom. De Hongaarse voetbalbond ziet er wel op toe dat de toeschouwers in het stadion op veilige afstand van elkaar blijven. .
  16. 18 uur 06. Franse clubs willen toeschouwers in stadions. De clubs van de Franse Ligue 1 en Ligue 2 willen in de zomer weer voor publiek kunnen voetballen. Ze vragen daarvoor de hulp van de regering. In een communiqué vragen de clubs de Franse regering om een herstelplan voor de zwaar getroffen sector. Ze schatten dat ze door de coronacrisis 500 tot 800 miljoen aan inkomsten verliezen.  Van de regering willen ze ook een gezondheidsprotocol voor de start van het seizoen 2020-2021, waarbij ze in hun stadions een ruim publiek willen ontvangen. Datzelfde protocol moet hen op korte termijn al toelaten collectief te trainen, stages te organiseren en vriendschappelijke wedstrijden voor publiek te spelen. .
  17. 13 uur 28.
  18. 06 uur 55. QPR en Barnsley tegen herstart van The Championship. In Engeland zou The Championship, de reeks onder de Premier League, op 20 juni moeten hervatten. En dat is niet naar de zin van onder meer Barnsley en Queens Park Rangers. "Ik ben met verstomming geslagen door de aankondiging", zegt Lee Hoos, de CEO van QPR. "Er is geen enkel overleg geweest." Ook bij Barnsley zijn ze niet te spreken over de herstart. "Het seizoen zal afgewerkt worden maar de sportieve integriteit zal ver te zoeken zijn." Barnsley oppert dat teams die degraderen een eenmalige financiële compensatie krijgen. Barnsley staat op de allerlaatste plaats in het klassement. .
  19. 02-06-2020.
  20. 21 uur 04. Roland Garros hoopt op fans om "magie te behouden". Bernard Giudicelli, de voorzitter van de Franse tennisfederatie (FFT) en toernooidirecteur van Roland Garros, hoopt nog steeds op volle tribunes tijdens het Franse grandslamtoernooi. Hij nuanceerde wel door te zeggen dat de beslissing ligt bij de Franse overheid. Roland Garros werd omwille van de coronacrisis naar het najaar verplaatst en moet nu tussen 20 september en 4 oktober doorgaan. "De optie die ik verkies is een Roland Garros met een maximum aan publiek", aldus Giudicelli tijdens een 'live' op internet die werd georganiseerd door tennisser Gaël Monfils. "Maar we zullen ons uiteraard aanpassen aan de richtlijnen van de regering. Het is de overheid die beslist over het aantal toegelaten toeschouwers." "Een toernooi achter gesloten deuren willen we liefst niet, want zoals alle grote toernooien is ook Roland Garros steeds weer een interactie tussen spelers en publiek. Dat is de magie en die magie willen we absoluut behouden." "Ik denk dat door de uitbreiding van het complex (in 2019 met de toevoeging van de court Simonne-Mathieu) op z'n minst een beperkt aantal toeschouwers moeten kunnen toegelaten worden. De bescherming van alle spelers, toeschouwers en personeelsleden kan gegarandeerd worden." .
  21. 15 uur 10. ITF en grandslamtoernooien ondersteunen rolstoeltennis. De Internationale Tennisfederatie (ITF) en de 4 grandslamtoernooien maken samen meer dan 300.000 dollar (270.000 euro) vrij om het rolstoeltennis te ondersteunen tijdens deze coronacrisis. Dat maakte de ITF maandag bekend. Sinds 12 maart ligt het internationale tennis stil. Inmiddels zijn al 88 ITF-evenementen voor rolstoeltennissers afgelast, waaronder de BNP Paribas World Team Cup, Roland Garros en Wimbledon. De UNIQLO Wheelchair Tennis Tour is opgeschort tot (minstens) 31 juli. België heeft met Joachim Gérard een wereldtopper in het rolstoeltennis. De ITF verduidelijkte dat alle spelers en speelsters uit de top twintig die in 2019 minder dan 100.000 dollar in prijzengeld verdienden, in aanmerking komen voor ondersteuning. Voor de tennissers zonder beperking werd eerder het Player Relief Programme opgericht. Dat biedt financiële hulp aan zo'n 800 spelers en speelsters. .