Coronablog: Virtueel tennistoernooi vervangt Masters 1000 in Madrid

  Het coronavirus grijpt in de hele wereld wild om zich heen. Wat zijn de gevolgen voor de sport? Je leest het op deze pagina.

  coronavirus in de sport

  1. 20 uur 40. Virtueel tennistoernooi in Madrid. Na wielrenners, voetballers en F1-piloten kunnen ook tennissers zich binnenkort op de virtuele courts met elkaar meten. Het Masters 1.000-toernooi van Madrid lanceert van 27 tot 30 april een virtueel toernooi. Het echte toernooi werd door de coronacrisis geschapt. Namen van deelnemers zijn er nog niet. Het virtuele toernooi zal op het platform van het tennisgame Tennis World Tour gespeeld worden. De organisatoren hopen zowel bij de mannen als de vrouwen 200.000 euro in te zamelen voor de strijd tegen het coronavirus en om economisch getroffen spelers en speelsters te helpen. Op het virtuele toernooi worden bij de mannen en de vrouwen telkens zestien deelnemers onderverdeeld in vier groepen, de top twee stoot telkens door naar de kwartfinales. Vanaf dan wordt er met rechtstreekse uitschakeling gespeeld. .
  2. 20 uur 39. EK Ironman wordt uitgesteld. De Europese kampioenschappen Ironman van 28 juni in Frankfurt zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. In totaal werden er dertien Ironman-manches uitgesteld, waaronder de triatlon in Hamburg. Die stond een week eerder op 21 juni op het programma. De EK-organisatoren schuiven nu 27 september naar voren als mogelijke nieuwe datum, maar daarover is er nog geen akkoord. De wedstrijd zou daarmee in het vaarwater komen van het WK Ironman, dat jaarlijks in Hawaï georganiseerd wordt. Die wedstrijd vindt dit jaar op 10 oktober plaats.
  3. 19 uur 36. EK judo in november. Het EK judo wordt al voor de 2e keer verplaatst. Aanvankelijk moest het EK begin mei in Praag plaatsvinden, maar enkele weken geleden werd het uitgesteld naar 19-21 juni. Maar ook dat blijkt nu onrealistisch te zijn. De Europese Judofederatie EJF verschuift het EK nu naar 8-10 november. Tot 30 juni liggen de judocompetities wereldwijd stil, dat besliste de Internationale Judofederatie IJF eerder al.
  4. 18 uur 34. Britse F1-renstallen besparen. De rijders en het management van Formule 1-team Williams leveren vanaf deze maand 20 procent van hun loon in. Daarnaast wordt een deel van het personeel tijdelijk op non-actief geplaatst, alvast tot eind mei. "We zijn niet licht over deze beslissingen gegaan. Maar het is onze betrachting de jobs van onze staf in Grove te beschermen en te verzekeren dat ze weer voltijds aan het werk kunnen wanneer de situatie het toelaat", aldus Williams. Ook bij de landgenoten van Racing Point werd er tot actie overgegaan. "Ik kan nu reeds bevestigen dat een deel van het personeel in technische werkloosheid geplaatst is", verklaarde een woordvoerder. "Onze piloten hebben een salarisvermindering aanvaard.".
  5. 18 uur 32. Turkse recordinternational is thuis. De Turkse recordinternational Rüstü Reçber is weer thuis nadat hij 11 dagen in een ziekenhuis in Istanbul verzorgd werd na zijn besmetting met het coronavirus. Dat maakte zijn echtgenote bekend op Instagram. "Wat een mooie dag", schreef Isil Reçber. "Na een beproeving van elf dagen heeft mijn man het ziekenhuis mogen verlaten." De intussen 46-jarige Rüstü speelde voor de Turkse topclubs Fenerbahçe en Besiktas en stond ook kortstondig onder contract bij FC Barcelona. Op het WK van 2002 werd Rüstü met zijn land derde. Met 120 caps is hij Turks recordinternational en een levende legende aan de Bosporus.
  6. 17 uur 56. Nieuwe data voor golftoernooien. Het Amerikaanse PGA Championship, het US Open en de Masters golf, die eerder al uitgesteld werden vanwege het coronavirus, zijn verschoven naar het tweede deel van het jaar. Het PGA Championship, dat in mei op het programma stond, wordt nu van 6 tot 9 augustus gespeeld in Harding Park in San Francisco. De US Open van juni wordt verplaatst naar 17 tot 20 september. De Masters Augusta, die deze week moesten plaatsvinden, worden uitgesteld tot 12 november. De Ryder Cup gaat zoals gepland van 24 tot 27 september door. Eerder vandaag werd de British Open, een van de oudste toernooien ter wereld, al afgelast.
  7. 17 uur 21. De Zweedse voetbalbond heeft tot eind mei voor 90 werknemers het statuut van gedeeltelijke technische werkloosheid aangevraagd. Onder hen ook bondscoach Janne Andersson en Peter Gerhardsson, bondscoach van het olympische elftal. "Daardoor kunnen we de financiële lasten voor de organisatie verminderen. In de huidige situatie is het noodzakelijk en een belangrijke maatregel", aldus Håkan Sjöstrand, secretaris-generaal van de Zweedse voetbalbond. Zweden doet mee aan het Europees kampioenschap, dat vanwege het coronavirus met een jaar is uitgesteld tot de zomer van 2021. De Olympische Spelen zijn ook verplaatst naar 2021.
  8. 17 uur 01. Ook Werder Bremen mag weer trainen. Werder Bremen mag dan toch ook - onder strikte voorwaarden - de trainingen hervatten. Dat deelde de stad Bremen maandag mee aan de club. In plaats van de door Werder aangevraagde tien spelers per training, werd besloten slechts kleine groepjes van 4 op een trainingsveld toe te laten. Spelers moeten achteraf thuis gaan douchen. Vooraf moeten ze zich voor elke sessie laten controleren door een arts. De maatregelen gelden enkel voor het eerste team. Werder vroeg dat ook de teams U23 en U19 zouden mogen trainen, maar dat verzoek werd afgewezen. Afgelopen weekend besloten de meeste Bundesliga-clubs de trainingen te hervatten. Bremen kreeg die toestemming in eerste instantie niet.
  9. 16 uur 58. Geen British Open. De 149e editie van het Brits Open Championship golf, dat medio juli op het programma stond, is vanwege de pandemie van het coronavirus uitgesteld en verplaatst naar de zomer van 2021. Het Brits Open Championship werd opgericht in 1860 en is daarmee een van de oudste golftoernooien ter wereld. Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat het toernooi niet kan doorgaan. De beslissing werd genomen in samenspraak met de Britse regering en gezondheidsinstanties.
  10. 15 uur 43. Engelse bondscoach Southgate levert in. Door de coronacrisis zal bondscoach Gareth Southgate 30 procent van zijn salaris inleveren. Dat maakte de Engelse voetbalbond (FA) vandaag bekend. Southgate verdient jaarlijks 3 miljoen pond (3,45 miljoen euro). Werknemers van de FA die 50.000 pond (57.000 euro) of meer opstrijken, moeten een tijdelijke loonsverlaging van 7,5 procent slikken. De directie ziet 15 procent van zijn loon wegvallen. Volgens FA-directeur Mark Bullingham zijn het "moeilijke tijden" en moeten dergelijke beslissingen "niet licht worden genomen". Onderhandelingen over een loonsverlaging met 30 procent voor de spelers in de Premier League zijn intussen al enige tijd aan de gang. Voorlopig liggen de voetballers dwars. .
  11. 15 uur 40. Oostenrijk bant publieke sportevents tot eind juni. De Oostenrijkse regering heeft besloten om alle publieke sportevenementen tot eind juni af te gelasten. Het is nog niet duidelijk of er in de Oostenrijkse voetbalcompetitie wedstrijden achter gesloten deuren mogen doorgaan. De regering voorziet wel in uitzonderingsmaatregelen om profsporters hun trainingen te kunnen laten voortzetten. Vanaf 14 april wil de Oostenrijkse regering "kleine stappen richting een normale samenleving" zetten. Kleinere winkels en ook doe-het-zelfzaken en tuincentra gaan weer open. In ruil daarvoor werd het verbod op publieke sportevenementen verlengd. .
  12. 15 uur 27. Enquête bij FINA. De Internationale Zwemfederatie FINA laat zijn atleten mee beslissen wanneer het WK van 2021 moet plaatsvinden. De organisatie schuift vier data naar voor waaruit de zwemmers kunnen kiezen. Door het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio naar volgende zomer, moet het WK in het Japanse Fukuoka worden verplaatst. Dat stond geprogrammeerd van 16 juli tot 1 augustus 2021, maar overlapt nu met de nieuwe datum voor de Spelen (23 juli - 8 augustus). Volgens de gespecialiseerde website Swim Swam krijgen de WK-gangers vanuit de atletencommissie van de FINA vier opties om uit te kiezen: april-mei 2021, augustus 2021 (net na de Spelen), september-oktober 2021, en 2022. De knoop zal worden doorgehakt in samenspraak met de nationale federaties, het organisatiecomité, de lokale overheid en de houders van de tv-rechten.
  13. 14 uur 54. Ook F1-team Williams grijpt in. De rijders en het management van Formule 1-team Williams leveren vanaf deze maand 20 procent van hun loon in. Daarnaast wordt een deel van het personeel tijdelijk op non-actief geplaatst, alvast tot eind mei. De maatregelen kaderen in een breder plan om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. "We willen de jobs van onze staf beschermen en verzekeren dat ze weer voltijds aan het werk kunnen wanneer de situatie het toelaat", meldt het team. De eerste 8 GP's werden allemaal uitgesteld of afgelast. De GP van Canada in Montreal op 14 juni is nu de eerstvolgende WK-manche. Bij Williams worden de zitjes ingenomen door de Brit George Russell en de Canadees Nicholas Latifi. .
  14. 13 uur 46. Kwiatkowski stelt zijn flats ter beschikking. Michal Kwiatkowski stelt in deze moeilijke periode zijn appartementen in Torun (Polen) gratis ter beschikking van dokters en verplegers. "Er bestaan geen woorden om het medische personeel te bedanken voor hun werk", schrijft de wereldkampioen wielrennen van 2014 op Facebook. "Ik houd van deze stad en ik wil helpen. In het centrum van Torun heb ik een aantal appartementen die ik wil delen. Misschien hebben sommige dokters, verplegers of ander medisch personeel schrik om terug te keren naar hun appartement uit vrees voor de gezondheid van hun geliefden. Mijn aanbod is geldig voor al het verplegend personeel. We voeren nu de laatste noodzakelijke veranderingen door, zodat de appartementen vanaf dinsdag beschikbaar zijn." In Polen zijn tot dusver ruim 4.100 officële besmettingen vastgesteld. Er zijn al 98 mensen overleden aan covid-19, de ziekte veroorzaakt door het virus.
  15. 06-04-2020.
  16. 23 uur 44. "Serie A kan doorlopen tot oktober". Gabriele Gravina, de voorzitter van de Italiaanse federatie, wil dit seizoen uitspelen. "Het kan, hypothetisch gezien, betekenen dat we in september of oktober nog bezig zijn met het seizoen 2019-2020. Daarmee brengen we echter het huidige seizoen niet in gevaar en kunnen we daarna ook gewoon beginnen aan het nieuwe seizoen", legde hij uit bij de Italiaanse openbare omroep RAI. Volgens Gravina is een volledige stopzetting van de competitie, zoals enkele clubs hebben voorgesteld, geen optie. "Dat zou alleen al een lawine aan rechtszaken opleveren." Sinds 9 maart wordt in Italië niet meer gevoetbald. Het land is door het coronavirus zeer hard getroffen, met nu bijna 16.000 doden.
  17. 23 uur 43.
  18. 22 uur 55. Ook Bayern hervat maandag de trainingen. Bayern München heeft bevestigd dat het maandag de trainingen hervat. Achter gesloten deuren en in kleine groepjes van maximum vier à vijf spelers weliswaar. Bayern volgt daarmee het voorbeeld van de meeste andere Duitse eersteklassers. De schorsing van de trainingen van de Duitse clubs liep tot zondag. Toch kreeg bijvoorbeeld Werder Bremen van haar lokale autoriteiten nog niet de toestemming de trainingen te hervatten. De Bundesliga ligt momenteel tot 30 april stil. Bayern is koploper met vier punten voorsprong op eerste achtervolger Dortmund.
  19. 21 uur 50.
  20. 20 uur 34. Schalke 07. Schalke 04 gaat vanaf morgen trainen in groepjes van 7 spelers. De Duitse voetbalclub liet weten zich aan de verruimde trainingsvoorschriften te zullen houden. De spelers zullen nog steeds de nodige afstand houden. Daarnaast moeten ze zich omkleden in een eigen kleedkamer, die na gebruik steeds wordt gereinigd.
  21. 20 uur 33.