Ga naar de inhoud

Baaldag voor Belgische shorttrackers: Hanne Desmet verliest WK-zilver door diskwalificatie

 za 16 maart 2024 17:30
" "
Hanne Desmet was erg sterk in de halve finales van de 1.500 meter vandaag.

Dag 2 van het WK shorttrack is een tegenvaller geworden voor de Belgen. Hanne Desmet oogstte bijna succes op de 1.500 meter, maar ze moest haar tweede plaats inleveren. Stijn Desmet geraakte niet in de finales, ook niet met de mannenploeg op de 5.000 meter.

WK shorttrack

17:32

uitslagen Belgen dag 2


schaatser
afstand
uitslag
Hanne Desmet
500 m
kwartfinales: penalty

1.500 m
finale: penalty
Stijn Desmet
500 m
herkansing: geen tijd

1.500 m
herkansing: penalty
estafette (m)
5.000 m
halve finales: penalty


17:30

Nog geen medailles voor België

Na twee dagen heeft het WK nog niks opgeleverd voor de Belgen.

Hanne Desmet kwam het dichtst in de buurt van de medailles, maar haar resultaten op de 500 en 1.500 meter werden geschrapt. Volgens de jury was ze haar boekje te buiten gegaan.

Morgen krijgt Desmet nog een kans op de 1.000 meter. Op die afstand reed ze twee jaar geleden naar olympisch brons. Daarnaast schaatst Desmet nog de gemengde estafette met de Belgische ploeg.

Broerlief Stijn Desmet beleefde een baaldag. Hij kon zich niet plaatsen voor de halve finales van de 1.500 meter en de kwartfinales van de 500 meter. Desmet strandde telkens in de laatste herkansingsronde.

Met de mannenploeg greep hij naast een plaats in de grote finale morgen. Heeft hij meer geluk op de 1.000 meter? Of op de gemengde estafette?

17:29

Mannen gaan onderuit in halve finales

De Belgische estafetteploeg heeft geen finaleplaats kunnen bemachtigen op de 5.000 meter. Op 10 ronden van het einde gingen ze onderuit in de halve finales.

Het Belgische team (met Adriaan Dewagtere, Warre Van Damme, Ward Pétré en Stijn Desmet) lag in 3e positie toen het zich verslikte. Op de koop toe kregen ze een penalty na een gemiste wissel.

Polen en Nederland stoten door, België moet tevreden zijn met de B-finale.

15:37

Desmet over 1.500m: "Maakte foute beslissing in finale, maar call wordt soms ook niet gegeven"

Hanne Desmet stond balend voor de Sporza-microfoon na haar 2 bestraffingen. Bij die op de 1.500m verloor ze zilver. Ze werd gediskwalificeerd, omdat ze de Amerikaanse Santos-Griswold hinderde volgens de jury. Hoe kijkt zij naar die fase?

"Ik zat op 2 en was het heel mooi aan het opzetten. Ik was er best zeker van dat ik naar 1 zou gaan. Ik maakte toen een misser en ging half onderuit."

"Ik dacht: "Oké, ik ga toch nog proberen in te halen, want ik wil winnen." Maar dat was de foute beslissing. Ik kwam nog als tweede over de lijn. Maar de scheidsrechter vandaag geeft me de hele dag penalty's."

Desmet kan leven met de straf: "Te streng? Goh, het kan zeker een penalty zijn. Maar het kan ook dat ze het niet geven."

Nam ze niet te veel risico's, had ze voor de zekerheid en de medaille moeten gaan? "Ik had mijn aanval perfect opgezet. Jammer van mijn misser. Ik had daarna het opnieuw moeten opzetten en niet meteen in hetzelfde rechte stuk nog iets proberen. Met een half rondje wachten was het misschien wel gelukt."

Ze kon de tegenslag wel snel een plaats geven. "Het is shorttrack. Een half uur later was er alweer de 500m. Je hebt geen tijd om daarmee in te zitten."

Haar bestraffing op de 500 begreep ze niet: "Dat was een rare call. Volgens iedereen had het eigenlijk andersom moeten zijn."

Ze neemt de pech van vandaag niet meteen mee naar morgen, waar ze op de 1.000m uitkomt: "Dat hoort bij de sport. Het is telkens van afstand naar afstand. Ik kan de 1.000 ook heel goed."

Wat troostende woorden mochten er wel zijn: "Want het is niet leuk, als het niet lukt. Het was net niet. Ik denk dat iedereen zag hoe goed ik aan het schaatsen was en klaar was om in te halen."

"Ik voelde me heel goed. Ook de halve finale was supergoed. Ik had veel goede tegenstanders uitgeschakeld. Ik was klaar voor de finale. Die was ook heel goed, buiten die fout."

Morgen kan ze alles rechtzetten. "En dan vergeten we dit alles." Op het WK 2021 pakte ze op de 1.000m haar tot nu enige WK-plak. Op de Spelen van 2022 had ze brons op de afstand.


15:35

Hanne Desmet: “Het is niet leuk, als het niet lukt”

15:10

Hanne Desmet ook bestraft in kwartfinale 500m

Het is een pechdag voor Hanne Desmet. In de eerste kwartfinale van de korte afstand kwam ze in contact met de Amerikaanse Julie Letai, waarna onze landgenote ten val kwam. Suzanne Schulting en de Chinese Wang Ye eindigden op 1 en 2.

De VAR moest beslissen wie het derde ticket voor de halve finales zou pakken: Letai of Desmet? Wie hinderde wie? Desmet kreeg de bestraffing, Letai mag naar de HF.

De 500m-race moest trouwens 2 keer op start geschoten worden. Bij een eerste poging viel Desmet in de eerste bocht, dan mag er herstart worden.

15:05

Jammer dat de regels zo strak toegepast worden.

Joey Mantia, assistent-coach België en vriend van Desmet
15:04

Bekijk de laatste ronden van de vrouwenfinale 1.500 meter. Wat gaat er mis voor Desmet?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:47

Revanche op 500m?

Het gaat snel in shorttrack. Niet alleen op het ijs. Tussen 15.15u en 16.30u staan de kwartfinales, de halve finales en de finale op de 500m op het menu.

Hanne Desmet verzekerde zich gisteren van een ticket. Afwachten wat ze zo meteen op de kortste afstand, niet haar favoriete, kan.

14:26

Hanne Desmet verliest zilver na penalty

Hanne Desmet heeft zichzelf niet beloond met een medaille op de 1.500 meter. Ze ging samen met haar medefavorieten Gilli Kim (ZKo) en Kristen Santos-Griswold (VS) de laatste ronden in.

Op 6 ronden van het einde kwam de 27-jarige Belgische op kop, de drie maakten zich los van de rest. De Amerikaanse trok naar de kop, waarna Desmet weer haasje-over wilde doen.

De favoriete van het Nederlandse publiek - bij gebrek aan oranje vrouwen in de finale - kwam daarbij in een bocht in aanraking met Santos-Griswold, waarvan Kim profiteerde om naar de leiding en het goud te schaatsen. Desmet eindigde tweede, Santos-Griswold derde.

Maar de jury oordeelde dat Desmet de Amerikaanse gehinderd had. De VAR vond dat Desmet de Amerikaanse geen ruimte had geboden, gevolg: penalty. Desmet werd gediskwalificeerd. Ze baalde, begreep het niet en vond troost in de armen van haar broer.

Santos-Griswold kreeg het zilver, haar landgenote Corinne Stoddard het brons.

Desmet blijft zo met 1 WK-medaille op haar palmares achter: ze pakte in 2021 zilver op de 1.000m. Vorig jaar op het WK was ze 4e op de 1.500m.

13:43

Hanne Desmet met reekswinst naar finale 1.500m

Hanne Desmet staat in de finale van de 1.500 meter. Onze landgenote won met overmacht haar halve finale. Op een 5-tal ronden van het einde schaatste ze met een flinke versnelling van achteren uit naar helemaal vooraan. Niemand kon haar nog bedreigen, ze schaatste integendeel nog meters weg.

Achter haar kwam publiekslieveling Suzanne Schulting ten val, de Nederlandse meervoudige wereldkampioene werd opgevist maar enkel voor de B-finale. In de vorige halve finale kwam ook Michelle Velzeboer ten val, zodat we geen Nederlandse vrouwen in de finale krijgen.

Desmet won dit jaar de 1.500 meter op de Wereldbekers van Montreal en Dresden. Op het EK 2023 veroverde ze zilver, op het WK vorig jaar was ze 4e. Om 14.23 uur gaat ze van start in de WK-finale.

12:46

Stijn Desmet ligt eruit op de 500 en 1.500 meter

Op de 1.000 meter plaatste Stijn Desmet zich gisteren rechtstreeks voor de kwartfinales, maar op de 500 en 1.500 meter moest hij naar de herkansingen.

Die stonden vanochtend op het menu, maar het liep 2 keer mis voor de man die in 2022 nog WK-brons pakte op beide afstanden.

In de eerste herkansingsronde won hij telkens zijn race, maar in de tweede (en laatste) eindigde hij telkens laatste. Op de 1.500m begon hij 5 ronden voor het einde vanuit de staart van het peloton aan een opmars, maar hij hinderde daarbij de Japanner Hayashi. De jury was onverbiddelijk: penalty.

Omdat hij er op de 1.500m uitlag, besliste hij na overleg met de bondscoach om ook te herkansen op de 500m. Dat was eerst niet het plan om geen te zware belasting te hebben voor het namiddagprogramma met de halve finales en finales.

Op de 500m kwam hij in derde positie in de voorlaatste bocht ten val.

Tineke den Dulk (500 en 1.500m), Ward Pétré en Enzo Proost (beiden 1.500m) plaatsten zich net als Desmet niet voor het hoofdtoernooi. Desmet schaatst zaterdag alleen nog de halve finale van de aflossing met de mannenploeg. De tegenstanders zijn daar Nederland, Polen en Kazachstan.