WK baanwielrennen: Jules Hesters 6e na ziekte, leerschool voor jong team in ploegkoers
Op dag 5 van het WK baanwielrennen heeft Jules Hesters geen medaille kunnen behalen in de afvallingskoers. Onze landgenoot werd 6e. Zijn zus Helene Hesters betaalde samen met Katrijn De Clercq leergeld in de ploegkoers, Nicky Degrendele stelde na haar sterke prestaties gisteren teleur in de sprint. Het werd een chaotische dag met erg veel spectaculaire valpartijen.
belgen op 7 augustus | |||
---|---|---|---|
12.30 uur | Nicky Degrendele | kwalificaties sprint (v) | 30e (out) |
19.28 uur | Jules Hesters | finale afvalling (m) | 6e |
20.38 uur | Katrijn De Clercq en Helene Hesters | finale ploegkoers (v) | 13e |
Nicky Degrendele mocht de spits afbijten voor België vandaag. Onze landgenote werd gisteren nog sterk 5e in de keirin en hoopte opnieuw te presteren in de sprint. Ze was mentaal helaas niet helemaal fris na die drukke dag en legde een zwakke sprint af.
Een 30e plaats was het resultaat, alleen de eerste 28 kwalificeerden zich. Einde WK dus voor Degrendele, die achteraf eerlijk was: "Het moest gewoon beter."
In de avond hoopte Jules Hesters een eerste WK-medaille ooit te pakken. Hesters werd de afgelopen WK's 5e en 4e in de afvallingskoers en wilde graag nog (minstens) een plekje beter doen vandaag. Hij leek lange tijd goed op weg, maar liet zich dan toch te veel wegdringen.
Hesters kon nog een paar keer Houdini-gewijs ontsnappen van de eliminatie. Zoveel geluk kon echter niet blijven duren en toen er nog 6 renners overbleven kwam hij toch als laatste over de streep.
Ik kwam dat tikkeltje tekort door covid.
"Het is een beetje zuur", blikte Jules Hesters terug op zijn wedstrijd.
"Ik koesterde podiumambities, maar helaas ben ik onlangs getroffen door het coronavirus. Pas lastminute heb ik groen licht gekregen om te starten."
"Dan is een 6e plaats niet slecht, maar ik had voor meer getraind", zucht de 24-jarige pistier, die vorig jaar op het EK naar brons snelde.
Als Hesters 100 procent is, doet hij mee voor het podium. "Sowieso. Nu kwam ik dat tikkeltje tekort door covid."
(lees voort onder de video)
Als laatste Belgen was het aan Helene Hesters (zus van) en Katrijn De Clercq. Zij reden de ploegenkoers, het nummer dat vorig jaar nog gewonnen werd door Lotte Kopecky en Shari Bossuyt.
Hesters en De Clercq reden dus voor de eerste keer dit nummer en dat was duidelijk. De Belgische vrouwen kwamen nooit in de buurt van de leiding en eindigden op een anonieme 13e plaats. Het Britse duo Barker-Evans maakte de zaal gek met goud na een spannende strijd tegen Australië. Een goede les voor het Belgische duo.
Het slotakkoord was voor het Nederlandse fenomeen Harrie Lavreysen. Hij wist zich voor de 5e keer op rij tot wereldkampioen individuele sprint te kronen. Het was overigens een gevaarlijke dag op de piste, erg veel races werden tijdelijk geneutraliseerd door valpartijen. Gelukkig zonder zware slachtoffers.
Kijk hier naar de reacties van de Belgen en winnaar in de sprint Harrie Lavreysen
WK baanwielrennen: 07/08laatste update: ongeveer 1 jaar geleden
Einde dag 5: Belgische teleurstellingen
Dag 6 op het WK baanwielrennen zal niet de geschiedenis ingaan als erg succesvol voor de Belgen.
Al op de middag kon Nicky Degrendele zich niet kwalificeren voor de volgende ronde in de sprint. Onze landgenote kon zich na haar 5e plaats in het keirin gisteren niet volledig opladen voor haar kwalificaties en werd 30e.
De medaillehoop lag vandaag bij Jules Hesters. Hij moest Lotte Kopecky achterna in de afvallingskoers, maar raakte te snel ingesloten. Hesters ontsnapte enkele keren van de eliminatie maar moest finaal toch vrede nemen met een 6e plaats.
Tot slot reden Katrijn De Clercq en Helene Hesters de finale van de ploegkoers. Onze jonge landgenotes namen voor het eerst deel en konden nooit een rol van betekenis spelen. Ze eindigden 13e en zullen dit vooral meenemen als ervaring voor later.
Lavreysen oppermachtig
Al voor het 5e jaar op rij wint Harrie Lavreysen de individuele sprint. Zilver is voor Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago, brons voor de Brit Jack Carlin.
We krijgen enkel nog de finale van de sprint bij de mannen. Harrie Lavreysen gaat voor Nederland op zoek naar goud, hij neemt het op tegen Nicholas Paul.
België 13e
Helene Hesters en Katrijn De Clercq eindigen op een 13e plek. De jonge vrouwen zullen ongetwijfeld veel geleerd hebben en dit kunnen meenemen naar de toekomst.
Het zilver is voor Australië met Georgia Baker en Alexandra Manly. Ze probeerden op 2 rondes van het einde nog te versnellen maar vielen stil. Frankrijk pakt met een indrukwekkende eindsprint brons.
Groot-Brittannië pakt de wereldtitel ploegkoers na knotsgekke race
Groot-Brittannië wereldkampioen!
Het werd nog even spannend, maar Groot-Brittannië heeft het goud beet. Elinor Barker en Neah Evans maken de zaal wild.
Laatste kilometer
Nog 4 rondes, het is razend spannend. De Britten zetten zich op kop.
Wat een einde.
We staan weer klaar
De deelneemsters zetten zich terug aan de balustrade, we kunnen weer vertrekken.
Zo kan Australië nog altijd wereldkampioen worden.
Maike van der Duin is het die viel, ze staat intussen gelukkig recht.
We zien dat de Nederlandse vrouw bij de val een wiel tegen haar hoofd krijgt. Dat verklaart mogelijks de beslissing van de jury, veiligheid gaat voor.
Hier snap ik helemaal niks van.
Koers geneutraliseerd
In volle sprint, op 500 meter van het einde, beslist de jury toch af te schieten. We keren terug naar 9 rondes voor het einde.
Chaotisch einde van dit WK koppelkoers.
Een nieuwe stevige val, meerdere landen tegen de grond
Nieuwe val
Harde valpartij op 6 rondes van het einde. Een Nederlandse valt, een Italiaanse vrouw gaat er spectaculair over.