Ga naar de inhoud

Derde medaille voor Lotte Kopecky! Met ferme eindsprint pakt ze BRONS in het omnium

 wo 9 augustus 2023 22:20
Lotte Kopecky
Lotte Kopecky deed er nog een 3e medaille bij.

Drie disciplines, drie medailles. Lotte Kopecky heeft op de laatste dag van het WK baanwielrennen nog maar eens voor Belgisch eremetaal gezorgd. Onze landgenote begon aarzelend aan haar omnium, maar schoof na haar winnende afvalling en een beresterke puntenkoers op naar de derde plaats.

Lotte Kopecky had deze week al getoond dat ze in bloedvorm zit en wilde dat op de slotdag van het WK baanwielrennen nog maar eens laten zien in het omnium. 

 

In het eerste onderdeel, de scratch, was het voor haar vooral zaak om niet in de problemen te komen. Dat deed ze goed en eindigde 6e. Een veilig begin.

 

In de temporace nadien liep het echter grondig fout voor onze landgenote. Haar tactisch plan draaide niet uit zoals gedacht en Kopecky zakte op het einde helemaal terug in het peloton. Waardoor ze 19e eindigde en de wereldtitel opeens zeer ver weg leek. Zelfs het podium halen, was een ferme opgave geworden.

 

Gelukkig kreeg ze twee van haar lievelingsonderdelen voorgeschoteld om zich weer in de race te knokken.

 

En zo geschiedde, in de afvalling toonde ze meteen opnieuw haar grote talent. Met twee vingers in de neus bolde ze er solo over de streep. "Ik heb nog nooit iemand een afvallingsrace op die manier zien afronden", jubelde onze commentator Renaat Schotte.

Thuisrijdster Katie Archibald, de grootste concurrente voor het podium, had het - in tegenstelling tot onze landgenote - volledig laten afweten in de afvalling.

 

Kopecky begon de afsluitende puntenkoers zo vanaf een hoopvolle 6e positie.

 

In die puntenkoers toonde Kopecky zich opnieuw oppermachtig. Ze ging vlot van de 6e naar de 3e plaats, en op het einde leek zilver zelfs nog binnen handbereik.

 

Maar in de allerlaatste meters van de eindsprint ging een Poolse renster, die zelf nergens meer voor reed, toch nog over Kopecky. Onze landgenote kon zo niet meer opklimmen naar plek 2. Net zoals in 2021 moest de veelvraat dus vrede nemen met brons. Haar derde medaille in Schotland.

 

Het goud ging naar de Amerikaanse Jennifer Valente. Zij was doorheen het hele omnium dominant en werd dan ook verdiend wereldkampioen. De Deense Amalie Dideriksen pakte uiteindelijk zilver.

Met de 2 medailles op de slotdag, in het artikel hieronder lees je hoe Fabio Van den Bossche eerder op de avond ook brons pakte, komt er voor België een einde aan een vruchtbaar WK baanwielrennen.

 

Kopecky was de grote slokop met 2 gouden en een bronzen medaille. Verder pakten dus ook Van den Bossche en eerder al Tuur Dens brons. Mooie ereplaatsen waren er voor Nicky Degrendele en het duo Ghys/De Vylder.

Gerelateerd:
belgen op 9 augustus
6e Lotte Kopecky omnium: scratch (v)  
19e Lotte Kopecky omnium: temporace (v)  
1e Lotte Kopecky omnium: afvalling (v)  
3e (brons) Fabio Van Den Bossche finale puntenkoers (m)  
3e (brons) Lotte Kopecky omnium: puntenkoers (v)  

WK baanwielrennen: 09/08

22:06

Einde van succesvol WK baanwielrennen

De puntenkoers in het omnium was het allerlaatste onderdeel van dit WK.

Kopecky kon na haar 2 gouden medailles haar hattrick niet vervolledigen. Een slechte temporace nekte haar, in een fantastische puntenkoers reed ze nog naar brons. Tussendoor won ze ook op erg sterke wijze de afvalling.

Eerder op de avond behaalde Fabio Van Den Bossche ook een bronzen medaille. Hij werd 3e in de puntenkoers na een erg sterke race. Het is voor hem het tweede jaar op rij dat hij brons pakt.

22:00

Net geen zilver, wel brons voor Kopecky in het omnium

21:59

Kopecky was duidelijk de sterkste in de puntenkoers.

Robbe Ghys
21:58

Het goud is voor de Amerikaanse Jennifer Valente, zij kwam niet meer in de problemen. De Deense Amalie Dideriksen pakt zilver. Archibald eindigt in haar Schotland op de 4e plaats.

21:58

Ze is klaar voor het weg-WK.

Renaat Schotte
21:57

Kopecky rijdt weer een prachtige puntenkoers.

Robbe Ghys
21:56

Brons voor Kopecky!

Kopecky haalt het in de eindsprint met sprekend gemak van Archibald. Ze wordt wel nog geremonteerd door een Poolse en pakt zo geen zilver meer.

21:56

Archibald haalt nog eens alles uit de kast en versnelt. Kopecky zit in het wiel maar moet er voorbij om haar podium niet kwijt te spelen.

21:55

Toch maar oppassen met Archibald.

Renaat Schotte
21:54

Het lijkt brons te worden

Kopecky heeft met nog 1 sprint te gaan 4 punten voorsprong op Archibald, die 4e staat. Brons lijkt veilig, maar meer wordt moeilijk.

21:54

Elk punt is belangrijk nu.

Renaat Schotte
21:53

Kopecky wilt goud!

Kopecky doet er alles aan om nog een ronde te pakken. Leidster Valente beseft het gevaar en reageert onmiddelijk, de uitval blijft dus zonder succes.

21:52

5 punten en een bonusronde: voorlopig brons voor Kopecky

21:51

Als Kopecky nog goud wilt moet ze nog een ronde pakken, maar er staan slechts 15 rondes meer op de teller. Met een sterke eindsprint lijkt brons wel te lukken.

Ze moet nu kiezen tussen proberen voor goud of tevreden zijn met een medaille.

21:50

Virtueel brons

Kopecky komt bij een groepje dat al voorop reed en dicht de kloof met het peloton. Ze springt zo naar de 3e plaats.

21:49

De finale is volledig ontploft.

Renaat Schotte
21:47

Kopecky gaat opnieuw

Kopecky doet haar uitval voor een medaille. Ze vertrekt uit het peloton en niemand kan volgen. Het is een geweldige versnelling.

21:47

Het podium komt dichterbij.

Renaat Schotte